Ar katru apmeklētāju Sandris aprunājas, kas beķerejas apmeklējumu padara personiskāku. Foto – Anda Krauze

Nepadodas grūtību priekšā 10

Pēc studijām Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē Sandris gadu ieturēja pauzi. Bija piedāvājums iesaistīties kādā projektā, taču ar solīto atalgojumu varētu segt tikai īres un komunālos maksājumus. Viņš negribēja dzīvot uz vecāku rēķina, tāpēc atgriezās dzimtajā Aizputē un sāka strādāt par… ielu bruģētāju.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

– Tas man bija pārdomu gads. Vecāki ieteica nesteigties ar lēmumiem, bet kārtīgi apsvērt, kam es turpmāk gribētu pievērsties. Solīja arī atbalstu.

Mamma ieminējusies, ka dēls varētu piepildīt viņas sapni un atvērt nelielu ceptuvi. Kāpēc ne? – nodomājis Sandris un sācis meklēt finansējumu, lai varētu īstenot ieceri. Lielajās komercbankās nav bijis cerību tikt pie kredīta, tāpēc vērsies Latvijas attīstības finanšu institūcijā ALTUM, kas nodarbojas ar mazo un vidējo uzņēmumu mikrokreditēšanu un atbalstu. – Biznesa plānu, kurā jāsagatavo pārskats par diviem gadiem, jāprognozē naudas plūsma, vai ieņēmumi segs izdevumus, kā arī daudz citu pozīciju, rakstīju pats, nevis uzticēju kādam citam. Galvu vajadzēja palauzīt, taču tagad šīs zināšanas lieti noder.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmajā reizē ALTUM atteica kredītu, pamatojot ar to, ka Sandris ar prognozētajiem ieņēmumiem nespēs nodrošināt beķerejas darbību un vēl atmaksāt aizdevumu. Puisis gribējis pat mest plinti krūmos, taču mamma to nav ļāvusi darīt – būdama profesionāla psiholoģe, nomierinājusi un iedvesmojusi dēlu.

Sandris vēlreiz rakstījis biznesa plānu, uzņēmējdarbības sākšanai nepieciešamo summu samazinot līdz minimumam. Šoreiz ALTUM plānu akceptējis.

– Man pietika naudas, lai nopirktu iekārtas ceptuvei, traukus, būvmateriālus, bet remontētājiem tās vairs neatlika. Šajā brīdī rokās sadevās mana ģimene. Mani abi onkuļi Ilgvars un Ilgonis bez maksas veica iekšējās un ārējās apdares darbus, draugi aizdeva trūkstošo tehniku, piemēram, ģeneratoru, kad vajadzēja ierīkot elektroinstalāciju. Arī tēvs, kurš jau 10 gadu strādā Īrijā, mani finansiāli atbal­stīja. Bez viņiem es nebūtu varējis atvērt beķereju, – Sandris ar pateicību piemin tos, kuri palīdzēja izveidot uzņēmumu.

Daži bijuši pārsteigti, kāpēc viņš izvēlējies atvērt beķereju, sak, vai tad ar bulciņu un kūku cepšanu varēs nopelnīt, bet jaunais uzņēmējs par savu izvēli ne mirkli nav šaubījies. Viņš uzskata: ja ražo un produkciju spēj pārdot, nekad nebūsi zaudētājs. Varbūt miljonārs nekļūsi, taču sevi un ģimeni vienmēr uzturēsi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.