Situācija Latvijā 0

Kā tad ir ar situāciju Latvijā, jo uz Eiropas septiņu miljonu mednieku fona mēs izskatāmies kā tāds pavisam maziņš piliens jūrā. Atgādinu, ka Latvijā ir 21 tūkstotis aktīvo mednieku, kas šogad iegādājušies mednieka sezonas kartes.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Lasīt citas ziņas

Jānis Baumanis savā promocijas darbā “Pārnadžu populāciju stāvokļa novērtējums un apsaimniekošanas principi Latvijā” 2013. gadā mēģināja novērtēt Latvijas medību saimniecību naudas izteiksmē. Jāņem vērā, ka tas ir grūts uzdevums, jo daudzus rādītājus vispār nav iespējams novērtēt naudas izteiksmē. Jānis Baumanis savā darbā definēja Latvijas medību produktu sarakstu, kurā iekļāva medījamos dzīvniekus, medījamo dzīvnieku gaļu, kā arī ādas, kažokādas un trofejas. Atsevišķi noteikt vērtību medību trofejām ir praktiski neiespējami, jo medības pamatā tiek organizētas kā brīvā laika pavadīšana, kā arī lai regulētu dzīvnieku skaitu un iegūtu medījuma gaļu. Kā novērtējis Jānis Baumanis, medību produktu devums Latvijas tautsaimniecībā 2009./2010. gada medību sezonā monetārā izteiksmē bija 5,22 miljoni eiro.

Medību tēmai veltīta izstāde EP

Pēc sanāksmes Eiropas Parlamentā sadarbībā ar Slovākijas medniekiem tika atklāta medību tēmai veltīta izstāde, kuras mērķis ir izskaidrot medību būtību jebkuram, kurš šo izstādi varētu apmeklēt. Kādā izstādes plakātā ir rakstīts, ka Eiropas mednieki dabas aizsardzībai velta vairāk laika un resursu nekā jebkura cita ieinteresētā puse. Tāpat izstādē tika uzsvērts, ka pēdējos gados arvien vairāk pieaug sieviešu mednieču skaits. Pašlaik Vācijā 20% no jaunajiem medniekiem ir tieši sievietes. Vienlaikus tiek izcelta mednieku loma invazīvo sugu dzīvnieku skaita ierobežošanā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šajā jautājumā Latvijas mednieks varētu piestrādāt, ieguldot vairāk laika Amerikas ūdeles apkarošanā, jo tieši šis mazais plēsējs nodara vislielāko postu dažādām putnu populācijām. Ja papēta oficiālos Valsts meža dienesta nodrošinātos datus par nomedīto dzīvnieku skaitu, redzams, ka Amerikas ūdele ir tas medījamais dzīvnieks, kam būtu jāpievērš krietni vien lielāka uzmanība, jo pagaidām šo dzīvnieku medī minimālā apjomā.

Lai gan izstāde un arī diskusijas par medību ekonomisko vērtību Eiropas Parlamentā tika uztvertas pozitīvi, tomēr jāsecina, ka klātesošiem tas nebija nekāds jaunums. Tādēļ medniekus pārstāvošajām organizācijām Eiropā būtu jāpadomā par to, kādā veidā aizsniegt tos, kuri iestājas pret medībām, un piedāvāt viņiem pamatotus argumentus.

Raksts sagatavots ar Medību saimniecības attīstības fonda atbalstu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.