Plūškoka ziedu tēja 3

• 1 ēdamkarote drogas
• 250 ml ūdens

Plūškoka ziedu drogu aplej ar verdošu ūdeni un ļauj 15 minūtes ievilkties. Sagatavotu dzērienu izdzer dienas laikā. Var pievienot medu. Kā jebkuras drogas, nevajadzētu lietot ilgstoši, bet pamainīt ar citām.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Pagatavoto izvilkumu var lietot saaukstēšanās gadījumā vai profilaksei pret saaukstēšanos un gripu. Ja ir angīna, skalo kaklu. Ja moka klepus, uzvāra karstu tēju un zem dvieļa ieelpo karstus tvaikus.

Ogu sīrups

Nomazgātus un attīrītus ogu ķekarus aplej ar karstu ūdeni, kuram uz litru pievienotas 2,5 ēdamkarotes citrona sulas. Izkāš, pieber cukuru attiecībā 1:1 un uzkarsē līdz +90 °C. Sagatavoto sulu ar attiecīgo cukura daudzumu vāra katlā. Ar karoti nepārtraukti maisa, kamēr viss cukurs izšķīdis. Nosmeļ putas. Vārīšanas ilgumu nosaka pēc cukura daudzuma – jo vairāk cukura, jo mazāk sīrups jāvāra. Parasti vāra 5–10 minūtes. Ilgāk par 10 minūtēm nav ieteicams, jo tad samazinās sulas īpašības un vērtība. Turklāt ar 5–10 minūtēm ir pietiekami, lai sīrups labi uzglabātos bez pasterizēšanas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai uzlabotu plūškoka sīrupa garšu, pievieno citronu sulu.
Karstu sīrupu pilda traukos.
Pievieno tējām – veselības uzlabošanai.

Kaltētu ogu uzlējums
• 20 g kaltētu ogu
• 250 ml ūdens

Ogas uz 8–10 minūtēm iemērc aukstā ūdenī, tad ogas uzvāra un aptuveni 15 minūtes patur karstumā (uz plīts malas vai karstumā). Izdzer dienas laikā.

Palīdz, ja ir problēmas ar nierēm.

Ziedu sīrups
• 25 plūškoka ziedu čemuri
• 1 kg cukura
• 2 citroni
• 1 l ūdens

Traukā saliek plūškoka ziedu kopas, kas norautas no resnākajiem kātiņiem. Pārlej ar svaigi spiestu citronu sulu un smalki sarīvētu citronu miziņu. Katlā ieber cukuru, pielej ūdeni un karsē, līdz cukurs izkusis, bet nepieļauj ūdens vārīšanos. Noņem katlu no uguns, pievieno tam bļodiņas saturu ar ziediem, samaisa ar karoti visas sastāvdaļas, uzliek katlam vāku un ļauj visam ievilkties 2–3 dienas. Pēc tam caur marli vai sietu nokāš sīrupu un iepilda izkarsētās pudelēs vai burkās. Sīrupu uzglabā ledusskapī.

To dzer, atšķaidītu ar ūdeni, var pievienot citrona šķēlīti. Sīrups labi garšos pie pankūkām, var izmantot krēmiem un saldajām mērcēm.

Ievārījums
• 1 kg plūškoka ogu
• 1,2 kg cukura
• 0,3 l ūdens

Ogas diennakti mērcē aukstā ūdenī, lai daļēji izšķīstu miecvielas. Pēc mērcēšanas 10–15 minūtes blanšē karstā ūdenī. Tad liek cukura sīrupā un lēni vāra, kamēr ievārījums gatavs. Karstu sapilda traukos un noslēdz.

Reklāma
Reklāma

Plūškoka ogu sula

Ogas ievāc pilnībā gatavas, kad tajās visvairāk sulas. Lai samazinātu rūgtumu, pirms sulas izspiešanas ogas sasaldē vai blanšē. Pēc blanšēšanas liek tvaicējamā katlā un spiež sulu. Pilda pudelēs un hermētiski noslēdz.

Ļoti iedarbīgs līdzeklis saaukstēšanās reizē; aktīvi veicina organisma vielmaiņu; labvēlīgi ietekmē gremošanu un nieru darbību. Lieto kā profilakses līdzekli pret prostatu un ļaundabīgiem audzējiem, bet nav ieteicams lietot grūtniecēm.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.