Foto-Valdis Semjonovs

Uzticas tikai sev
 1

Saimniecību Inese un Māris paplašinājuši ļoti lēni un pakāpeniski. Pirmajos trīs saimniekošanas gados pārdevuši tikai pašu audzētos cālīšus. Vēlāk, kad jutušies par sevi pārliecinātāki un radies pieprasījums pēc šķirnes mājputniem, iepirkuši un pārdevuši tālāk Latvijā lielākajās putnu fermās Zaķumuižā, Madonā un Daugavpilī audzētos jaunputnus. Pāris gadu arī paši mēģinājuši nodarboties ar inkubāciju, bet no lielākiem apgriezieniem šajā biznesa nozarē atturējusi Latvijas nestabilā ekonomiskā situācija.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

“Ja turpinātu iet minētajā virzienā, nāktos iegādāties dārgu tehnisko aprīkojumu, lielākus inkubatorus, domāt par daudz modernāku putnu fermu. Īstenot tik lielas ieceres bez kredītsaistībām nebūtu iespējams, un, redzot, cik strauji pie mums viss mainās, no tik lielas atbildības baidījāmies,” atzīst Inese. “Nevēlējāmies, lai neveiksmes gadījumā meitas izietu savā dzīvē ar parādu nastu mugurā. Tagad ne mirkli nenožēlojam, ka strauji neuzņēmām pārāk lielus apgriezienus, jo pēdējos desmit gados daudzi putnu audzētāji mainījuši savu darbības virzienu. Latvijā palikušas vien dažas fermas, kas pārdod cāļus tālākai tirdzniecībai…”

Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc “Mazputnēnu” saimnieki pirms trim gadiem sāka iepirkt mājputnus no kādas fermas Lietuvā. “Savus sadarbības partnerus pazīstam ļoti sen, tāpēc šiem cilvēkiem uzticamies. Arī klienti apmierināti, jo ne jau katrs gatavs mērot simtiem kilometru, lai iegādātos pārdesmit cālīšu,” stāsta saimniece. Pavasarī un vasarā abu ikdiena paiet, braukājot pa Latvijas tirgiem. Nodrošinot barību, dzeramo un vajadzīgos dzīves apstākļus, mājputniem nav jābūt nepārtraukti klāt, tāpēc līdz šim iztikuši bez algota darbaspēka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pakāpeniski ģimenes biznesā iesaistās meitas. Vecākās – Kristīne un Santa – patlaban studē Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskajā fakultātē, bet pastarīte Madara pabeidza trešo klasi Raunas vidusskolā. Meitenes jau kopš mazotnes katru brīvo brīdi pavadījušas putnu fermā. Abas studentes pēc augstskolas beigšanas iecerējušas atgriezties Raunā, lai ienestu jaunas vēsmas vecāku sāktajā biznesā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.