Grāmatas nodaļa “Latvijas oligarhi” ilustrēta ar “Latvijas Avīzē” publicētu Gata Šļūkas karikatūru.
Grāmatas nodaļa “Latvijas oligarhi” ilustrēta ar “Latvijas Avīzē” publicētu Gata Šļūkas karikatūru.
Gata Šļūkas zīmējums

Kā tiek vākta un saglabāta mūsdienu folklora 7

„Katrā valstī, vismaz Eiropā, ir savi folkloras arhīvi, parasti pie pētniecības iestādēm vai augstskolām. Nereti vācēji vai nelielas institūcijas savākto glabā pie sevis, bet tad ir lielāka iespēja šiem vākumiem iet zudumā un netikt izmantotiem lielākos publicējumos un pētījumos”, turpina stāstījumu G. Pakalns.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

„Latvijā kopš 1924. gada centrālā folkloras vākšanas, arhivēšanas, izpētes un publicēšanas institūcija ir Latviešu folkloras krātuve (www.lfk.lv), kura šoruden svinēs 90 gadu jubileju. Otrajā pasaules karā izdevās saglabāt tās iepriekšējos vākumos, pašlaik LFK fondos ir ap 3 miljoni folkloras vienību. Šajā ilgajā laikā izdotās publikācijas ir grūti uzskaitīt, to ir ļoti daudz. Gan folkloras izlases, gan akadēmiskais izdevums „Latviešu tautasdziesmas”, grāmatu sērija „Novadu folklora”, pētījumi tiek publicēti žurnālā „Letonica”, kā arī dažādu konferenču (arī starptautisku, protams) materiālos. LFK īpašumā ir arī K. Barona Dainu skapis.

Mūsdienu, interneta folklora tiek vākta savādāk. Parasti jau to savāc interneta vietņu veidotāji, piemēram, lapās, kur cilvēki tiek aicināti iesūtīt savus jokus, kur tiek kolekcionētas dažādu jocīgu attēlu un video klipu galerijas. Kopš interneta sākumiem ir izveidotas arī ļoti lielas kolekcijas, kas katru dienu papildinās ar aktuālu materiālu, un te var meklēt materiālus pētījumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA
Tradicionālajiem folkloras arhīviem, kas radušies laikā, kad papīrs bija vienīgais drošais materiāls, uz kā saglabāt folkloras vākumus, protams, rodas grūtības ar mūsdienīgā digitālā materiāla arhivēšanu. Ne visi arhīvi tās ir atrisinājuši. Tāpat grūtības saprast vajadzību vākt šādu materiālu ir arī šo arhīvu finansētājiem”.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.