Pakļausies komandierim no Latvijas 11


Kanādas vadīto daudznacionālo bataljonu komandēs Princeses Patrīcijas vieglo kājnieku pulka 1. bataljona komandieris Veids Rūtlends, kurš nesen viesojās Latvijā kopā ar 41 karavīru, piedaloties mācībās “Summer Shield”. Viņš laikrakstam “Edmonton Journal” paudis uzskatu, ka bataljona ierašanās pastiprināšot Latvijas iedzīvotāju uzticību un drošību. “Viņi zina, ka pastāv draudi no tuvumā esoša kaimiņa puses,” saka V. Rūtlends. Daudznacionālais bataljons iekļausies NBS Sauszemes spēku mehanizētās brigādes struktūrā, un operacionālā subordinācija sabiedroto spēku bataljonam miera laikā būs brigādes komandierim pulkvedim Ilmāram Atim Lejiņam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

NATO bataljoni Baltijā un Polijā atrodas agresijas atturēšanas un aizsardzības nolūkos. Saspringta situācija būs rudenī notiekošajās Krievijas un Baltkrievijas militārajās mācībās “Zapad–2017”. Jau iepriekš izskanējis pieļāvums, vai Krievijas karaspēks, kas šajā laikā ieradīsies Baltkrievijā, tur nepaliks ilgāk. Aizsardzības ministrija “Zapad–2017” kontekstā uzsver, ka tās tikšot novērotas ar dažādiem paņēmieniem, tomēr pašlaik tajās nesaskata tiešu militāru apdraudējumu, bet pastāv risks, ka tuvāk NATO robežām tiks pievilkti Krievijas spēki.

Pirmais vienības komandiera jautājums parasti ir: kādus militāros vingrinājumus veiksim? Tos plānos 
I. A. Lejiņš un V. Rūtlends kopā ar pārējo valstu komandieriem, lai stiprinātu spēju savietojamību un savstarpējo komunikāciju. “Mēs mācīsimies strādāt komandā. Sešas valstis no kaujas grupas strādās ar septīto – uzņemošo valsti – Latviju. Laika apstākļi un ainavas īpatnības Kanādā ir ļoti līdzīgas Latvijai. Mūsu karavīriem tie nebūs sveši. Ziemā Edmontonā –15 grādi pēc Celsija dienā ir ierasta temperatūra, reizēm tā ziemā nokrītas līdz –30 un pat –35 naktī. Arī odi vai citi insekti vasarā mums netraucēs pildīt misiju. Dažādas grūtības padara karavīra mugurkaulu stiprāku,” teic Dž. Meidžors. Vingrinājumus bataljona karavīri kopā ar ieroču brāļiem no Latvijas veiks Ādažu poligonā, kurš ir paplašināts un kurā vienlaikus mācības var veikt divi bataljoni, netraucējot viens otram. Poligonā izveidota arī smagās tehnikas novietne un tiks celts sporta un atpūtas komplekss, kuram finansiālu ieguldījumu dos arī kanādieši. Tāpat sabiedroto karavīri un tehnikas vienības izmantos arī poligonu Meža Mackevičos pie Daugavpils un Lāčsila poligonā pie Alūksnes. Tāpat karavīriem būs iespējas trenēties Skrundas militārajā pilsētiņā. “Mums paveicās, ka bijusī Skrundas pilsētiņa ir saglabājusies ar visām ielām. Varam tajā trenēt karadarbību pilsētas vidē. Zinu, ka citas valstis šādas pilsētiņas ceļ, bet mums jau ir,” saka L. Kalniņš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Katra valsts, kas piedalās misijā, atvedīs arī savu tehniku un zināšanas. Vairāki “Leopard” tanki būs Spānijas kontingenta sastāvā, to pat Latvijas pārstāvji tehnikas ziņā sauc par “smagāko” bataljona vienību, Polija, kurai ir lielākais tanku parks Eiropā starp NATO valstīm, uz Latviju sūtīs tanku rotu, bet Itālija – vienību ar bruņumašīnām. Kā uzsver L. Kalniņš, būtiski treniņu laikā būs noskaidrot, cik dažāda kaujas tehnika ir piemērota Latvijas purvainajiem un mežainajiem apstākļiem, kāda ir tās spēja pārvarēt šķēršļus, un, protams, tiks pārbaudītas Latvijas rīcībā esošās vieglās bruņumašīnas, NBS komandieris norāda, ka šajā operācijā Latvijas armija nav tikai patērētāja, piemēram, varam sniegt savas zināšanas par darbību Latvijas apvidus apstākļos, dot ekspertīzi par atmīnēšanu, kā arī trenēties bataljona dislokācijā, kas esot grūta operācija.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.