“Salaveča teltis mūs nebiedē” 11

Kanādai karavīru nosūtīšana uz Poliju un Baltijas valstīs NATO bataljona sastāvā, kā arī fregates nosūtīšana uz Eiropu un četru Kanādas gaisa spēku lidmašīnu F-18 izvietošana Islandē gadā izmaksās 132 miljonus (87,22 milj. eiro) Kanādas dolāru. No bruņojuma, kas tiek nosūtīts uz Latviju, jāmin sestās paaudzes LAV III jeb “Kodiak” vieglie sauszemes spēku riteņu bāzes bruņutransportieri, kuriem ir trīs cilvēku apkalpe un kuri spēj pārvadāt vēl sešus cilvēkus. Kanādas karavīri dzīvos Ādažu bāzē, kur pašlaik šīs valsts militārie inženieri uzcēluši pārvietojamo mājokļu pilsētiņu. Parasti medijos tiek lietots jēdziens “telšu pilsētiņa” un apgalvots, ka karavīri dzīvos “teltīs”, tomēr šis jēdziens ir maldinošs un nepasaka lietas būtību. Kā stāsta Kanādas bruņoto spēku pulkvedis Džošs Meidžors, sākumā kanādieši un daļa pārējo sabiedroto dzīvos pārvietojamajos mājokļos. Vienā šādā mājoklī var ietilpt 12 cilvēki, un katrā no tiem pieejama elektrība un apkure. Netālu no mājokļiem pilsētiņā atsevišķos nodalījumos  pieejamas gan tualetes, gan dušas. Jēdzienu “telts” savos propagandas materiālos izmanto Krievija, piemēram, sociālajos tīklos izplatīta kolāža, kuros redzams Salavecis apsnigušas telts priekšā un jautā tajā dzīvojošiem: “Kā tev klājas, natovieti, kā tev klājas, sarkanais?” Uz ko atskan drebelīga atbilde: “Silllti, Sallllliņ! Silllti!” Parādu šo attēlu Dž. Meidžoram, kurš pasmīn un dod savu vērtējumu. “Attēlā redzamās teltis ir līdzīgas tām, kurās ikviens Kanādas bruņoto spēku karavīrs ziemā ir dzīvojis vismaz četrus mēnešus arktiskā treniņa laikā. Šādās arktiskajās teltīs ar krāsniņu var satilpt desmit karavīri. Tā ka arī šādas Salaveča teltis mūs nebiedē. Taču kopumā šis attēls un jēdziens “telts” mūsu situācijā Latvijā ir maldinošs.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Kanādiešu uzceltā pārvietojamo mājokļu pilsētiņa arī pēc bataljona karavīru pārvākšanās uz kopmītnēm palikšot bāzē. Tā tiks izmantota gadījumos, kad notiek kontingenta karavīru rotācija, sabiedrotajiem ierodoties uz mācībām, kā arī karavīriem, kas ceļā uz Igauniju piestāj Latvijā. Dažādi ieguldījumi no Latvijas puses infrastruktūrā periodā no šā gada līdz 2019. gadam izmaksās 86 miljonus eiro. Finansēšanā iesaistīsies arī NATO, Kanāda un citas alianses valstis, piemēram, Luksemburga.

Kopmītnēs karavīri dzīvos numuriņos, kuros ir vieta diviem vai četriem cilvēkiem. Numuriņā būs nodrošinātas visas labierīcības, tostarp arī tehnika, ar kuru pagatavot maltīti. “Ja karavīram ir kas atvests no mājām vai veikala, viņš droši var uztaisīt sev ēst, nav jau tā, ka viņiem jāiet tikai uz mūsu piedāvātajām vakariņām,” skaidro NBS komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš. Latvijas NBS karavīriem un zemessargiem dzīve būtiski nemainīsies, viņi kopmītnes izmanto tikai mācību laikā, bet tajās nedzīvo pastāvīgi, jo atbilstoši profesionālā dienesta tradīcijai dzīvo savās mājās vai dzīvokļus un uz bāzi katru dienu ierodas kā uz darbu. Piemēram, blakus esošajā Kadagā daudzi Latvijas NBS karavīri īrē vai ir nopirkuši sev mājokļus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.