Valds Rakutis
Valds Rakutis
Publicitātes foto

– Latvijas ģenerāļi ie­plestu acis – kur likt dienēt gribošos! Infrastruktūra izjaukta, līdzekļu maz, gan iztiks ar dažiem profesionāliem karavīriem. 20


– Lietuva daudzmaz sagādāja zābakus, ekipējumu, bruņojumu. Vājā puse bija izmitināšana, jo jaunkareivji dzīvo armijas kazarmās, bet armijniekus pārcēla uz konteinermītnēm, par ko viņi nav priecīgi. Jaunos formastērpus arī atdeva “zaļajiem” kareivjiem. Nopietnāka ir problēma, ka puišus vidusskolās ilgu laiku negatavoja dienestam, ar sportošanu daļa nav uz tu, un samērā daudzi absolventi netika cauri medicīniskajai komisijai. Skolu programmās bija aizmirsuši atgādināt jaunajiem ļaudīm, ka pilsoņiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi pret valsti. Daudzi lāgā nesaprata, kāpēc vispār jāiet armijā, un tas jāsauc par vāju pilsonisko audzināšanu. Stratēģiskās komisijas departamentā intensīvi domājam, kā atmodināt pilsoniskumu un sapratni par piederību savai valstij Lietuvas skolās. Apsverot par un pret, demokrātiskā valstī iesaukuma stiprā puse ir ne vien militārā, palielinot rezervi, bet arī tā, ka cilvēki pierod būt savas valsts pilsoņi. Tas ir ļoti svarīgi. Armijai ir ciešas saites ar lietuviešu tautu. Karavīriem ir iespējas aizbraukt uz mājām un uzņemt tuviniekus karaspēka daļā. Liela nozīme ir kritušo cīnītāju pieminēšanai, kapavietu apmeklējumiem un vēstures zināšanai. Varu teikt, ka mūsu armijā kalpo gudri, skoloti puiši. Daudzi nāca sargāt tēvzemi, kļūt vīrišķīgāki, mācīties rīkoties ar ieročiem, bet ieguva vēl citas vērtīgas zināšanas.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

– Vai patriotisma uzplūdi necēlās arī tādēļ, ka notika Krievijas agresija pret Ukrainu un lietuvieši sajuta apdraudējumu savai valstij?

– Lietuvā ļoti pārdzīvoja Ukrainā notiekošo. Esam tuvi kopš seniem laikiem. To pie mums uztver kā pasaku, bet Ukrainas vēstures daļa ir atrašanās Lietuvas–Polijas valstī 200 gadu garumā, un viņi to nereti dēvē par Ukrainas zelta laikmetu. Pašlaik šķiet, ka ne mazums jauniesaukto pēc nodienēšanas paliks bruņotajos spēkos. Situācija liek palielināt armiju, būs vairāk štata vietu, cilvēki redz iespējas militārai karjerai.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.