Jūras ērgļu ligzda Durbē. Ilustratīvs foto.
Jūras ērgļu ligzda Durbē. Ilustratīvs foto.
Jūras ērgļu ligzda Durbē. Ilustratīvs foto.

Kameras palīdz labāk izprast 1

Kameras pie putnu ligzdām palīdz arī praktiskā sugu aizsardzībā: “Tās mums palīdz labāk izprast sugu uzvedības nianses un atrast risinājumus, kādā veidā nodrošināt apdraudēto putnu aizsardzību,” uzskata Jānis Ķuze.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Latvijas Dabas fonds tiešraides interneta kameras pie zivjērgļa un jūras ērgļa, kā arī melnā stārķa ligzdām izvieto jau ceturto gadu. Iepriekšējos gados kamerās redzētais ir rosinājis veikt izmaiņas normatīvajos aktos.

Tā divus gadus tiešraides kamera bija izvietota pie zivjērgļa ligzdas Skrundas apkārtnē, kur ligzdas aizsardzībai bija izveidots mikroliegums. Ārpus mikrolieguma tika veikta jaun­audzes kopšana un ligzdas vērotāji savām acīm varēja pārliecināties, ka zivju ērgļu mātīte uzvedas ļoti nervozi, lec nost no ligzdas, un bija pamats domāt, ka ligzda varētu tikt pamesta. “Mēs sazinājāmies ar meža apsaimniekotāju un vienojāmies, ka viņi darbību tajā brīdī pārtrauc. Vienlaikus bija skaidrs, ka mikroliegums esošajā izmērā nevar nodrošināt putnu aizsardzību, tāpēc panācām izmaiņas noteikumos par mikroliegumu izveidošanas un apsaimniekošanas kārtību, nosakot zivjērgļa aizsardzībai lielāku buferzonu. Zona, kurā ligzdošanas laikā jāievēro klusums, šobrīd ir atbilstoša sugas prasībām – līdz 100 ha platībā,” stāsta ornitologs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.