Jūras ērgļu ligzda Durbē. Ilustratīvs foto.
Jūras ērgļu ligzda Durbē. Ilustratīvs foto.
Jūras ērgļu ligzda Durbē. Ilustratīvs foto.

Emocijas interneta forumos 1

“Mēs visi laikam jūtamies kā tēvi, kas stāv aiz dzemdību zāles durvīm un mokoši gaida,” tā kāda putnu vērotāja aizvakar ierakstījusi dabas draugu forumā, raksturojot uztraukumu, kas pārņēma putnu vērotājus, kuri seko līdzi jūras ērgļu Durbes un Roberta dzīvei. Martā jūras ērgļu ligzdā dažas minūtes saimniekoja vārna, kas paguva izēst vienu olu un, kā tobrīd likās, apskādēt otru. Trīs dienas vēlāk neizprotamu iemeslu dēļ ērgļi bija pametuši atlikušo olu vienu pašu aukstā laikā uz aptuveni vienu stundu. Neviens vairs neticēja, ka putniem izdosies šogad ko izperēt.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Taču kārtējo reizi pierādījās, ka daba tomēr ir gudrāka nekā cilvēks. Ērgļi nelasīja pesimistiskās prognozes internetā, bet cītīgi uz maiņām sēdēja ligzdā, grozīja olu, līdz šonedēļ tajā parādījās caurums, kas pamazām kļuva lielāks.

“Tiešām čiepst! Vienkārši neticami pēc visa, ko tā oliņa pārcietusi!”, “Tas tiešām ir brīnums! Dzīvības brīnums!” Interneta putnu vērotāji sāka kaislīgu diskusiju, vai tiešām dzirdama mazā putnēna čiepstēšana no olas. Toties jau vakar katrs, kas savā datorā uzmana ērgļu ligzdu, varēja vērot putnēna pirmās brokastis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā rodas jauna dzīvība, vērojams arī melno stārķu Ozola un Zīles ligzdā, kur jau izdētas četras olas. Uz kāda komentētāja izteikto cerību, ka drīz būs piektā, cita vērotāja atbild: “Nevajag piekto, būs grūti izbarot. Esmu redzējusi, ka melnie stārķi “liekos bērnus” dzīvus izžvidzina pāri malai, ja jūt, ka neizbaros. Laikam no sugas izdzīvošanas viedokļa ir pareizi izbarot trīs stiprus, nevis piecus vārguļus, bet mums, cilvēkiem, grūti to tā uztvert. Visiem žēl, asaras birst.” Putnu vērotāji forumā ar patiesu sajūsmu komentē melno stārķu pāra savstarpējās attiecības – spalvu bužināšanu, sasveicināšanos pēc prombūtnes, katru olas pagrozīšanu.

Portālā dabasdati.lv lasāms arī ornitologa Māra Strazda raksts, kurā plašāk apraksta melno stārķu ligzdā notiekošo un gaidāmo, secinot, ka viss notiek “kā pēc notīm”. “Sākot perēšanu “pa īstam”, apmēram mēnesi kamerā redzamā aina var būt visai neinteresanta, jo neko daudz vairāk kā vienu gulošu putnu, kas apmēram reizi stundā pieceļas izstaipīt kājas un apgrozīt olas, redzēt neizdosies. Viens putns bez nomaiņas ligzdā var gulēt no pāris līdz 14 stundām (iespējams, pat ilgāk), un partneru nomaiņa var notikt burtiski pāris sekunžu laikā,” vērotājus informē M. Strazds.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.