Foto – Timurs Subhankulovs

Pirms kāda laika NEPLP jums nosūtīja vēstuli, mudinot nodrošināt tulkojumu LTV7 pārraidēs, kas notiek krievu valodā. Tas ļautu šajos raidījumos izskanēt arī to cilvēku viedokļiem, kuriem ir grūtības vai kuri nevēlas izteikties svešvalodā. Vai respektēsiet šo aicinājumu? 26

Šis vairāk ir redakciju un satura jautājums. Ja būs nepieciešams konkrēta cilvēka viedoklis par konkrētu tēmu un to būs iespējams iegūt tikai latviešu valodā, tad tulkosim. Ja redakcija uzskata, ka viņi labāk turēsies pie komentāra krievu valodā, es neietekmēšu šo redakcionālo pozīciju.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
Lasīt citas ziņas

Kā būtisks uzdevums sabiedriskajā pasūtījumā minēta valsts valodas pozīciju stiprināšana. Vai LTV šajā jomā ir pietiekami darījusi un ko vēl varētu darīt?

Atbilde ir skaidra – ir jāgādā vairāk uz vietas ražota satura. Analizējot, cik tad daudz vietējā satura ir Latvijas vadošajos TV kanālos, rezultāti nepatīkami pārsteidz. Četros visvairāk skatītajos kanālos – LTV1, TV3, LNT un PBK – latviešu valodā pašmāju veidota satura īpatsvars ir kritiski zems. Piemēram, TV3 tie ir tikai 16 procenti, LNT – aptuveni 27 procenti, krietni labāka aina ir LTV1, kur vietējās programmas ir 60 procenti. Ja gribam stiprināt mūsu informācijas telpu, noteikti jādomā par pašu ražotā satura attīstību. Ir jāražo vietējais saturs un tad tiešām latviešu valoda būs tā, kas vieno sabiedrību. Šim vietējam saturam ir jāapskata cilvēki – gan latvieši, gan krievi un citi – no dažnedažādiem aspektiem, ir jārunā un jāstāsta par sabiedrisko dzīvi šeit. Turklāt tas jādara gan latviešu, gan krievu valodā. Es gribētu, lai arī krievu žurnālisti stāsta par to, ko viņi šeit redz. Tādā veidā mēs viens otru labāk sapratīsim.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ko darīt ar LTV7 kanālu, kam neizdodas atrast savu identitāti un piesaistīt pienācīgu skatītāju uzmanību? Daži mudina to slēgt.

Doma par LTV7 kanāla slēgšanu nav nekas unikāls, ne arī šokējošs. Pirms diviem gadiem mēs pilnā nopietnībā izskatījām šādu iespēju, kanāla redakciju pārceļot darbam interneta vidē. Tomēr sapratām, ka to nevaram darīt viena iemesla dēļ – tādā gadījumā mums vairs nav kur rādīt lielos nacionālā līmeņa sporta pasākumus, kuru demonstrēšana mums noteikta ar likumu. LTV1 kanālā mēs to rādīt nevaram. Tāpēc šobrīd esam nolēmuši stiprināt LTV7 saturu. Pirmkārt, ar sporta pārraidēm. Otrkārt, esam iepirkuši jaunākai auditorijai atbilstošu interesantu dokumentālo saturu. Savukārt lielos lēmumus par kanāla nākotni, domāju, mēs pieņemsim mazliet vēlāk, kad būs skaidrība, vai mēs izejam no reklāmas tirgus. Tad varētu notikt būtiskas izmaiņas ne tikai LTV7, bet arī LTV1 pozicionējumā. Tajā brīdī LTV1 kļūtu vairāk par ziņu un nacionāla līmeņa informatīvo nesēju, bet LTV7 – par izklaides un izglītojošu kanālu.

Kāpēc sabiedriskās TV pārraides krievu valodā nespēj piesaistīt pienācīgu auditoriju un vai ir jēga ieguldīt resursus saturā, kas tikpat kā nevienam nav vajadzīgs?

Domāju, ka izskaidrojums ir saistīts ar LTV7 kanāla divām ļoti pretējām auditorijām, kuras viena otru izslēdz. Krievi neskatās raidījumus latviešu valodā vai dara to ļoti selektīvi, un otrādi.

Veidojas strupceļš. Kur saskatāt izeju?

Uzskatu, ka mums patiesībā jādomā par jaunu zīmolu lojāliem krievu tautības Latvijas iedzīvotājiem. Te es saskatu izeju. Bet tas nevar notikt ātri. Ja valsts tiešām ies šo ceļu, lai nostiprinātu komunikāciju ar krieviski runājošajiem, domāju, ka tas būs ļoti lēns un pacietīgs darbs. Bet tas varētu nest rezultātus.

Savulaik paudāt pārliecinošu atbalstu strīdīgajai idejai veidot atsevišķu sabiedriskā medija TV kanālu krievu valodā. Vai aizvien turaties savās pozīcijās?

Man šķiet, ka ideja par atsevišķa krievu valodā raidoša TV kanāla veidošanu ir zaudējusi aktualitāti. Pozicionējot šāda kanāla ieceri kā kontrpropagandas ieroci, sabiedrība pati faktiski šo ideju ir svītrojusi no darba kārtības. Šādu mediju nevar izveidot! Savukārt par to, kā tad rīkoties tālāk, manuprāt, diskusija īsti vēl nav notikusi. Pro­blēma netiek risināta, tā ir pārcelta uz vēlāku laiku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.