Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Shutterstock

Stratēģiskais mērķis noteikts 5

“Ēnu ekonomikas ierobežošanas stratēģiskais mērķis turpmākajiem pieciem gadiem ir nosprausts – neceļot jau ieviestos nodokļus, uzlabot nodokļu ieņemšanu, palielinot ieņēmumu apjomu par trešdaļu,” skaidro Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašerādens. Bet piebilst – kaut arī Valsts ieņēmumu dienests strādā krietni sparīgāk nekā agrāk, esot jāšaubās, vai šo mērķi izdosies sasniegt. Arī viņš atzīst, ka nodokļu politikas veidošanā nepieciešami uzlabojumi. Liels trūkums ir tās tiešā atkarība no valsts budžeta apspriešanas kārtējam gadam, kas bieži notiek pēdējā brīdī un lielā steigā. Cits liels trūkums – ar nodokļu politikas priekšlikumu sagatavošanu nodarbojas tikai Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests, citām ministrijām stāvot malā. Arvils Ašerādens domā, ka jāpalielina Valsts ieņēmumu dienesta potence, veidojot īpašu ēnu ekonomikas analīzes nodaļu, kurā laikus atklātu aizdomīgās uzņēmējdarbības nozares. “Taksometru pārvadājumu bizness oficiāli deklarē 10 miljonu eiro apgrozījumu gadā, kaut arī no citiem avotiem zināms, ka patiesībā tas ir 60 miljoni eiro,” viņš piebilst.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Lasīt citas ziņas

“Šā pētījuma rezultāti, protams, neiepriecina. Vienīgais, par ko varam priecāties, – salīdzinājumā ar 2013. gadu ēnu ekonomikas līmenis nav cēlies,” atzīst Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone. Nodokļu ieņēmumi šā gada pirmajos četros mēnešos ir par 6% lielāki nekā bija pagājušajā gada četros mēnešos. Aizvadītā gada laikā valstī reģistrēti ap 8500 jaunu uzņēmumu. Viņasprāt, tas liecina, ka, par spīti trūkumiem, kaut kādi uzlabojumi tomēr ir panākti,” saka viņa.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.