Ja uzņēmums fiktīvs, piedziņa nav iespējama 19

Valsts ieņēmumu dienests koncentrējas uz reālo nodokļu parādu atgūšanu, bet nepiedzenamos nodokļu parādus privātpersonām un komersantiem dzēš tikai pēc tam, kad administratīvā procesa ceļā ir veiktas visas likumā paredzētās piedziņas darbības, lai tomēr panāktu nodokļu parādu ieskaitīšanu valsts budžetā.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

VID bezstrīdus piedziņas darbības, vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem norēķinu kontos, kustamu un nekustamu īpašumu veic, ja nodokļu parādnieks nav ieinteresēts situācijas likumīgā atrisināšanā. Tiesa, nodokļu parādus administratīvā procesa ceļā ir iespējams piedzīt tikai tad, ja nodokļu maksātājam ir manta, uz ko vērst piedziņu.

Vērtējot nodokļu parādu atgūšanas iespējas, pats svarīgākais aspekts ir – vai nodokļu parādniekam uz to brīdi ir un vai vispār jebkad ir bijuši kādi aktīvi, piemēram, manta, nekustamie īpašumi, pamatlīdzekļi, iekārtas, preces, nauda bankas kontos. Ja tam šādu aktīvu nav, tad administratīvā procesa ietvaros arī nav uz ko vērst piedziņu. Bieži vien VID konstatē, ka nodokļu parādniekam vispār nav konta bankā un pats uzņēmums, visbiežāk, ir fiktīvs un piedziņa administratīvā procesa ietvaros nav iespējama.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tikai šādos gadījumos, kad visas administratīvajā procesā paredzētās iespējas ir izsmeltas un vienīgā likumīgā nodokļu parādu atgūšanas iespēja ir kriminālprocess, kā arī ir notecējis likumā noteiktais noilguma termiņš vai uzņēmums likvidēts, VID likumā “Par nodokļiem un nodevām” noteiktajos gadījumos pieņem lēmumu par nepiedzenamo nodokļu parādu dzēšanu, uzsver VID.

Nākamgad VID būs iespēja dzēst juridiskās personas nodokļu parādu, ja ir sastādīts akts par piedziņas neiespējamību un gada laikā VID nav informācijas, kas dotu pamatu veikt darbības lēmuma par piedziņu izpildei. Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktore Santa Garanča prognozēja, ka tā rezultātā 2018. gadā varētu tikt dzēsti nepiedzenamie nodokļu parādi aptuveni 200 milj. eiro.

Parādnieku skaits aug, parāds lēnām rūk

VID novembrī publicētajā nodokļu parādnieku sarakstā ir iekļauti 53 092 parādnieki, kuru kopējais parāds sasniedz 1,074 miljardus eiro.

Maijā, kad VID pirmo reizi publicēja parādnieku sarakstu, tajā bija iekļauti 52 909 parādnieki, kuru kopējais parāds sasniedza 1,202 miljardus eiro. Tādējādi pusgada laikā parādnieku skaits pieaudzis par 183.

VID no 15. maija atsāka publicēt nodokļu parādnieku sarakstu, kurš ir pieejams VID tīmekļa vietnē un kurā var atrast ikvienu saimnieciskās darbības veicēju, kā arī juridisku personu, kurai šā gada 7. novembrī ir izveidojies nodokļu parāds, kas lielāks par 150 eiro. Lai nodokļu maksātājiem atvieglotu radušos nodokļu parāda slogu, līdz 2018. gada 2. janvārim ikviens, kam izveidojies nodokļu parāds, var pieteikties VID nokavējuma un soda naudas pilnīgai dzēšanai. Tas iespējams, ja ne vēlāk kā līdz 2019. gada 31. decembrim tiek samaksāts nodokļu pamatparāds. Atbalsta pamatparādu var sadalīt vienādās daļās, un tas ir maksājams reizi mēnesī. Samaksas termiņš var tikt pagarināts līdz 24 mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz 2019. gada 31. decembrim.

Reklāma
Reklāma

Nodokļu atbalsta pasākums attiecas uz visiem nodokļu veidiem, izņemot nekustamā īpašuma nodokli un solidaritātes nodokli, neatkarīgi no tā, par cik senu laika posmu nodokļu parāds izveidojies. Šī iespēja attiecas gan uz privātpersonām, gan uzņēmumiem. Tiek prognozēts, ka šim atbalsta pasākumam varētu pieteikties apmēram 25 tūkst. uzņēmumu un privātpersonu.

VID saņemti jau 6194 pieteikumi par nokavējuma un soda naudas dzēšanu, samaksājot nodokļu pamatparādu, ziņo LETA. Līdz 16. novembrim pieņemti 4416 lēmumi par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu par kopējo summu 46,047 milj. eiro.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.