Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto – Shutterstock

  3

Finanšu ministrijas nodokļu reformas piedāvājums

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
Lasīt citas ziņas

Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi apjomīgu nodokļu reformas piedāvājumu, kurā paredzētas vairākas būtiskas izmaiņas:

* Sociālās iemaksas

Sociālo nodokli atalgojumam līdz 
52 400 eiro gadā FM piedāvā atstāt 
parastajā režīmā, cilvēkiem ar ieņēmumiem no 52 400 eiro līdz 85 400 eiro gadā netiktu piešķirti īstermiņa pabalsti, bet par ieņēmumiem virs 85 400 eiro gadā – sociālās iemaksas nebūtu jāveic.

* Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN)

CITI ŠOBRĪD LASA

IIN paredzēts diferencēt atkarībā no ieņēmumu apjoma – ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā paredzēts noteikt IIN 20% apmērā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā tiktu piemērota lielāka IIN likme – 23% apmērā.

* Minimālā alga un neapliekamais minimums

Minimālo algu paredzēts paaugstināt līdz 430 eiro un noteikt diferencēto neapliekamo minimumu no 0 līdz 300 eiro. Proti, minimālajai algai neapliekamais minimums būtu 300 eiro, bet ar atalgojumu 1350 eiro mēnesī tas būtu nulle. Savukārt pensijām neapliekamo minimumu piedāvāts palielināt līdz 300 eiro.

* Mazie uzņēmumi

Mikrouzņēmumu nodokli iecerēts saglabāt, bet tika samazināts mikrouzņēmuma pieļaujamais apgrozījums no līdzšinējiem 100 000 eiro līdz 40 000 eiro gadā. Savukārt tā sauktajiem dzīvesstila uzņēmumiem rosināts vienkāršot patentu maksas režīmu, vienādojot likmes.

* Pievienotās vērtības nodoklis (PVN)

PVN likme nodokļu reformas ietvaros tiek saglabāta 21% apmērā, tomēr plašāk plānots ieviest tā saukto reverso PVN maksāšanas kārtību.

* Citi nodokļi

Tāpat FM iecerējusi diskutēt par pakāpenisku akcīzes nodokļa pieaugumu, izsvērt azartspēļu un izložu nodokļa pieaugumu, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) regulējumā likt lielāku uzsvaru uz kadastrālās vērtēšanas sistēmas sakārtošanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.