Jānis Endziņš.
Jānis Endziņš.
Foto: Karīna Miezāja

  5

Vai uztraukums par lielalgām?

Tā kā pēc reformas vairāk nodokļos būtu jāmaksā tikai tiem, kas saņem virs 5000 eiro, Jānim Endziņam “LA” jautāja, vai tik uzņēmēji vairāk nav uztraukušies par priekšnieku algām, bet mazāk par mazo algu pelnītājiem, kuru valstī ir vairākums un kuriem IIN likmes samazinājums līdz 20%, tāpat minimālās algas paaugstināšana no 380 līdz 430 eiro mēnesī varētu palielināt ienākumus. Viņš atbild, ka uzņēmēju bažas ir par ko citu, proti, acīmredzamu orientēšanos nevis uz uzņēmumu lielāku peļņu un spēju samaksāt darbiniekiem labu atalgojumu, bet uz lielāku nabadzību.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Lasīt citas ziņas

Viņaprāt, tik straujš minimālās algas kāpums būs nāvējošs lielai daļai mazo un vidējo uzņēmumu, tāpēc viņa ierosinājums būtu celt to pakāpeniski.

LTRK vadītājs pauž bažas par valdošās koalīcijas nodomu neņemt vērā uzņēmēju iebildumus. To gan varot darīt, bet tad būšot jārēķinās ar koalīciju pārstāvošo politisko partiju reitingu kritumu. Tā esot noticis arī pērn, kad izcēlies strīds par solidaritātes nodokli un mikrouzņēmumu nodokli.

Uzņēmēji varētu piekāpties

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ja valdību izdotos pārliecināt, ka šāda IIN likmju progresivitāte ir aplama, tad, iespējams, uzņēmēji varētu piekāpties un samierināties ar ideju par 1% paaugstināt VSAOI, ko uz pusēm maksātu darba ņēmējs un darba devējs. Jo tā nauda veselības aprūpei jau kaut kur jādabū tik un tā,” piebilst Endziņš. Viņaprāt, progresivitāti par 23 un 33% uzņēmēji vēl spētu pieņemt, ja ne lielais 48,59% VSAOI maksājums.

Pēc vakar notikušās Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdes uzņēmēju pārstāvis izteica cerību, ka valdība ņems vērā uzņēmēju bažas un nodomu reformas vietā atgriezīsies pie tā sākotnējām nodokļu reformas pamatno-
stādnēm, par ko bija panākta vienošanās pirms gada.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.