“Kremļa hakeris beidzot ieguvis seju,” – tā, ziņojot par Bonnā sākušos tiesas procesu pret Sergeju Maksimovu, raksta opozīcijas mediji Krievijā.
“Kremļa hakeris beidzot ieguvis seju,” – tā, ziņojot par Bonnā sākušos tiesas procesu pret Sergeju Maksimovu, raksta opozīcijas mediji Krievijā.
Foto – Toms Ancītis

“Kremļa hakeris beidzot ieguvis seju,” – tā, ziņojot par Bonnā sākušos tiesas procesu, vēlāk raksta opozīcijas mediji Krievijā. Ar to domāta krimināllietā apsūdzētā S. Maksimova parādīšanās tiesas zālē. Lai arī runāts par viņu ticis daudz, līdz šim neviens nav zinājis, kāds viņš izskatās. Maza auguma 41 gadu vecs vīrietis melniem matiem. Dzimis Krievijā. Vācijā dzīvo kopš deviņdesmito gadu beigām, kad turp pārcēlies kopā ar vecākiem, izmantojot Vācijas atbalsta programmu ebrejiem. Sākumā dzīvojis Nirnbergā. Nav spējis atrast darbu un divtūkstošo gadu sākumā uz kādu laiku ticis iesaistīts sociālā dienesta prakses programmā. Sociālais darbinieks, kurš tolaik strādājis ar Maksimovu, tiesā atcerējās, ka viņš bijis spiests savu klientu izslēgt no prakses programmas, jo viņš darba laikā nodarbojies ar pornogrāfijas skatīšanos internetā. Vēlāk Maksimovs pārcēlies uz Bonnu, kur mīt vēl joprojām. 1


Rupjību priekšlasījums

Pats apsūdzētais S. Maksimovs sešu stundu ilgās tiesas sēdes laikā nebilst gandrīz ne vārda. Izņemot dažas īsas atbildes uz tiesneša jautājumiem, viņa vienīgā komunikācija ir sačukstēšanās ar advokātu. Kā Pēc tiesas sēdes viņš atklāj žurnālistiem, ka par advokāta Hansa Karla Hasela pakalpojumiem viņš maksājot pats. Cik daudz, lai paliekot noslēpums. Kur viņš ņem līdzekļus, lai to finansētu? Tiesas sēdē, runājot par Maksimova līdzšinējo nodarbošanos, tiek minēts, ka viņš ir bezdarbnieks. “Nē, tagad man ir darbs,” uzsver Maksimovs. Kāds darbs un kādā profesijā – arī to atklāt nevēlas. Apsūdzības viņš noliedz. Ne pie kā neesot vainīgs un tiekot apsūdzēts kļūdas pēc. Savām aktivitātēm segvārdu hakeris “Hell” viņš tiešām esot izmantojis, taču tas bijis pirms desmit, divpadsmit gadiem, un nevienu e-pastu vai blogu viņs neesot uzlauzis. “Vācieši vienkārši domā: ja kāds izmanto segvārdu hakeris “Hell”, tad tas noteikti ir īstais hakeris.” Taču personu ar šādu segvārdu internetā esot tūkstošiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek 40
Lasīt citas ziņas
Tiesas sēdes gaita brīžiem gūst teju vai komediālu formu. Lielākā daļa lietas pierādījumu jeb izraksti no blogiem, e-pastu izdrukas un interneta čatu atšifrējumi ir krievu valodā un lietas sējumiem pievienoti to vāciskie tulkojumi. Tiesnesis Dirks Haklers tos skaļi lasa priekšā un daudzviet spiests ik teikuma galā piekabināt pa lamu vārdu virtenei, tā uzjautrinādams klātesošos. Taču rupjības nelasīt nav iespējams, jo tieši šādā stilā blogā un interneta sarakstēs izsakās ne tikai apsūdzētais Maksimovs, bet arī liecinieks Petrovs. Pēdējais, tiesneša lasījumā klausoties ierakstus pats no sava bloga, jūtas manāmi neērti un taisnojas, ka esot izteicies pārāk asi, jo rakstīšanas brīdi bijušas pārlieku sakāpinātas emocijas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.