Gaiķu pagasta zemnieku saimniecības “Rapšu lauks” īpašniekam Markusam Šultem-Hoetem 6. jūnijā no aizslēgta kuģu konteinera nozaga dažādas augu aizsardzības ķimikālijas, ko garnadži sakrāmēja turpat nolūkotā piekabē, piekabināja savam vieglajam automobilim un aizvilka.
Gaiķu pagasta zemnieku saimniecības “Rapšu lauks” īpašniekam Markusam Šultem-Hoetem 6. jūnijā no aizslēgta kuģu konteinera nozaga dažādas augu aizsardzības ķimikālijas, ko garnadži sakrāmēja turpat nolūkotā piekabē, piekabināja savam vieglajam automobilim un aizvilka.
Foto – Artis Drēziņš

  10

Nesmādē arī poļu presi

Markuss gluži vai piesauca nelaimi. Pēc dažām dienām, 12. jūnijā, tieši kaimiņpagastā Jaunlutriņos (Saldus novads) pazuda četrus gadus veca un 8000 eiro vērta poļu ruļļu prese “Metal-Fach”. Nebija apdrošināta.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

“Laikam zagļi zināja, ka sāku likvidēt 35 liellopu saimniecību un prese man vairs nebūs vajadzīga,” rūgti saka zemnieku saimniecības “Priedes R” 72 gadus vecā īpašniece Ruta Vlasova. Kundze pārliecināta, ka zagļi bijuši zinātāji. Prese pazudusi nakts laikā no aizslēgta šķūņa, kas atrodas 300 metrus no mājām. Pēc pēdām redzams, ka agregāts aizvilkts ar džipu, kas pie šķūņa piebraucis pāri kviešu laukam, pārraujot elektriskā gana vadus.

“Zādzību pamanījām tikai pēcpusdienā, kad redzējām lopus ārpus ganībām. Pēc pēdām redzams, ka džips presi vilcis pa ceļu, kas iet cauri sētai. Bet neviens no mums un arī kaimiņi neko nav dzirdējuši un redzējuši,” stāsta Ruta Vlasova.

Caurbraucams ceļš ir nelaime

CITI ŠOBRĪD LASA

“Caurbraucams ceļš ir nelaime. Ja ceļš ved tikai uz saimniecību, tad viss redzams un dzirdams, pretējā gadījumā neko nevar novaktēt,” domā Durbes novada Vecpils pagasta SIA “Baltā ūbele” saimnieks Jānis Stasis. Arī starp viņa fermu un šķūni, kas atrodas puskilometru no mājām, ved caurbraucams ceļš. 20. jūnija naktī no neaizslēgta šķūņa pazuda lopbarības ietinamā materiāla ruļļi 2000 eiro vērtībā. Garnadžus neaizbaidīja pat nikns rotveileru un vācu aitu šķirnes suņu krustojums, kas bija piesiets pie šķūņa galvenām durvīm.

“Tieši tas, ka suns klusēja, liek man domāt, ka viņš pazina zagļus, jo pret svešiem viņš ir nikns. Būtu sācis riet, citi suņi atsauktos, kā tas bieži notiek.” Taču suns klusējis, un zagļi šķūnī iegājuši pa otrām durvīm.

“Visapkārt jau fenderējās, bet es nebiju aiztikts. Visi tuvākā apkārtnē zina, ka esmu mednieks un varu gadīties ar šaujamo arī nakts laikā. Bet tonakt bija negants pērkons un negaiss, kur es iešu… Nākamajā dienā kopā ar policiju skatījāmies, ka lietus bija arī visas pēdas uz ceļa aizskalojis. Garnadži noteikti bija vietējie zinātāji. Ja būtu no tālienes vai lietuvieši, būtu noteikti līduši fermā,” lēš Jānis, kurš 70 hektāros audzē graudaugus un tur 118 liellopus. Saimnieks iecerējis nopirkt video novērošanas kameras, suni jau palaidis ap šķūni trosē un iegādāsies vēl suņus.

Aicina nepirkt zagtu

Diezgan ticami, ka tie paši garnadži, kas viesojušies Vecpilī, 7. jūlija naktī apmeklējuši netālo Grobiņas novada Bārtas pagasta piemājas saimniecību “Stārasti” – arī lopbarības ietinamā materiāla ruļļi, arī caurbraucams šķūnis, arī ceļš, kas ved garām, arī negaiss, arī saplēsts elektriskais gans. Pat suns, bet tikai pie mājas.

“It kā jau gulēju turpat 50 metru attālumā, mājās, bet, ziniet, ja tu esi nostrādājis 18 stundas, tad guli kā nosists un, ja arī dzirdi, tad neiesi pēc katra suņa vaukšķiena celties augšā,” komentē “Stārastu” īpašnieks Jānis Plācenis, kurš tur 50 slaucamas govis. “Zagļi bija ienākuši pa šķūņa otru galu. Ruļļus ar rokām aiznesuši līdz asfalta ceļam. Rullis nav smags – 40 kilogrami. Visi vienpadsmit atlikušie bija paņemti un vēl rullis preses tīkla, kopā par 1000 eiro. Labi, ka lielākā daļa lopbarības ir sarullēta. Pagājušajā gadā man pavisam laimējās – nočiepa tikai atlikušo iesākto rulli. Zagļi dubļos pat taciņu bija ieminuši, tad mantu sakrāmējuši asfalta malā, pēc tam droši vien gaidījuši, kad piebrauc automobilis.”

Reklāma
Reklāma

Jānis nelolo ilūzijas, ka zagļus noķers. Jo ruļļi ir oriģinālā iepakojumā kā visur nopērkamie. Var tos aizvest notirgot uz Lietuvu, kas 15 kilometru attālumā, var tepat kādam. Lai zagļiem nebūtu jēgas zagt, zemnieks aicina citus zemniekus “no rokas” nepirkt par puscenu ruļļus un citas jaunas mantas, kas var būt vienīgi zagtas. “Vienam zemniekam nozog, otram pārdod. Kamēr šī sistēma strādā, tikmēr zags,” secina Jānis.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.