Foto – Shutterstock

Sulu var izspiest arī citi 0

Vēl ir sulu spiedes, kas īpaši domātas citrusaugļiem, tomēr neviens nav aizliedzis citrusaugļus mest iekšā, piemēram, centrbēdzes vai zemo apgriezienu iekārtās. Nedrīkst aizmirst arī veco labo, mehāniski darbināmo baltkrievu “Žuravinku”, kas daudziem asociējas ar sulu spiešanu bērnībā. Kaut lietošana un mazgāšana diezgan neērta, ar vairākām plastmasas detaļām un mazu atveri augļiem un dārzeņiem, “Žuravinka” joprojām netiek sviesta laukā. Kāpēc? Izspaidas nāk ārā gandrīz sausas, līdz ar to nerodas sajūta, ka auglis sabojāts velti. Sajūta, kas noteikti var piezagties, lietojot citas lētās sulu spiedes.

Reklāma
Reklāma
Skolas direktora viedoklis par skolotāju apdāvināšanu mācību gada noslēgumā: “Sabiedrība ir morāli slima ar šīm dāvanām un pateicībām”
Receptes
22 dažādas auksto zupu receptes karstām vasaras dienām – ar bietēm un bez, saldas un sāļas, vieglas un sātīgas
Kokteilis
VIDEO. Iemīļotais aktieris Andris Keišs benzīntankā piedzīvojis smieklīgu “tikšanos” pats ar savu balsi 8
Lasīt citas ziņas

Savukārt tiem, kuriem ir slinkums pašiem nodarboties ar sulu spiešanu, kuriem mājās sulu spiedes nav vai ābolu gads pārsteidzis nesagatavotus, ir vēl kāda cita iespēja. Jau vairākus gadus Kurzemes pusē, ābolu un bumbieru ražu iespējams vest pie “Pūres dzirnas” sulu spiedējiem, kuri ar savu mobilo paku spiedi sulā spēj pārvērst lielus apjomus ar kokos izaugušajiem našķiem. Turklāt, ja jau mobila, tad mobila – arī paši sulu spiedēji braukā apkārt pie cilvēkiem. Skaidrības labad gan – attālumā līdz 150 kilometriem un tik tālu, ja cilvēki vēlas izspiest ievērojamu litrāžu. Citādi brauciens neatmaksājas.

“Pūres dzirnas” biedrības valdes locekle Inese Kurzemniece teic, ka Latvijā citu mobilo sulu spiežu nav. “Ir viena stacionāra, līdzīga sulu spiede, tomēr ar to ir fiziski grūtāk darboties un nepieciešamas vairākas darbarokas. Mūsu sulu spiedi liek uz t. s. plaukta – dēlīšiem, starp kuriem novietots īpašs linu audums. Uz lina liek sasmalcināto ābolu masu, kuru ar hidraulisko presi spiež kopā, lai nāktu ārā sula,” ar mobilās sulu spiedes principu īsi iepazīstina Inese. Viņa uzsver, ka pēc katras sezonas spiedei tiek veikta tehniskā apskate, lai to uzpostu un novērstu kādu ķibeli. “Jaunā sezona mums jau ir sākusies, jo esam sākuši pirmssezonas apkopes darbus. Savukārt sulas sāksim spiest augusta beigās, kad būs gatavi āboli, bumbieri, aronijas un cidonijas. Sezonā esam ļoti noslogoti un strādājam būtībā bez brīvdienām, tāpēc var teikt, ka svaigi spiestas sulas cilvēkiem ļoti garšo un ir populāras,” teic “Pūres dzirnu” pārstāve.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.