Foto – Valdis Semjonovs

Audzē vairākos stāvos 3

Trikātieši uz lauka audzētos sīpolus novāc augustā. Lielos pārdod jau rudenī, bet vidējos un mazos izmanto steidzināšanai. Sākumā tos glabā maisos ap +4 °C temperatūrā, sausumā.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Siltumnīcās sīpolus stāda augusta beigās. Tās sāk apkurināt oktobrī. Steidzināšanai izmanto tikai veselus sīpolus 3–5 cm diametrā. No mazākiem iegūst ļoti mazus un smalkus dzinumus, kas diezgan ātri sažūst. Stādot lielākus, veidojas 2–3 resni, stingri, kvalitatīvi loki, kas ilgi glabājas. Tomēr, ja lielu daudzumu sīpolu steidzina siltumnīcās un pērk importa stādmateriālu, ne vienmēr atmaksājas stādīt lielāka diametra sīpolus, jo tiem bieži ir augsta cena: 0,25–0,40 eiro par kilogramu.

Augsnes sastāvs loku ražu neietekmē, jo tā veidojas galvenokārt uz sīpolos uzkrāto barības vielu rēķina, tāpēc izmanto neitralizētu kūdras substrātu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rudenī un ziemā, kamēr augsne ir vēsa, lokus audzē kastītēs uz plauktiem 50 cm augstumā virs zemes.

Stādot sīpolus izvieto cieši citu pie cita. Kastītes novieto otrā stāva plauktos. Pēc 1–2 nedēļām, kad parādās loki un nepieciešama gaisma, stādījumus pārceļ uz trešo stāvu. Augšējā stāvā gaisa temperatūra parasti ir ap +20 °C, bet pirmajā par desmit grādiem vēsāka. Tomēr jāuzmanās – ja loki aug augšējos plauktos un siltumnīcā ir paaugstināta (+25…+27 °C) temperatūra, bet nav pietiekami daudz gaismas, lokiem zūd kvalitāte, tie izstīdz.

Pavasarī, kad siltumnīcas vairs nav jāapkurina, sīpolus stāda gruntī – iepriekš uzfrēzētā augsnē.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.