Foto – Valdis Semjonovs

Kā iegūt koši zaļo krāsu 3

– Gada tumšajos mēnešos sīpolloki plauktos aug nevienādi, attīstās pusotra mēneša garumā. Turpretī martā, aprīlī mostas vienmērīgāk, raža kastītēs ienākas vienlaikus, un lokus var griezt jau trīs nedēļas pēc stādīšanas, – stāsta zemnieku saimniecības “Skujiņas” īpašnieks Māris Skujiņš. – Ir aplami domāt, ka, audzējot sīpollokus, var kļūt stāvus bagāts. Latvijā pašlaik ļoti daudzi nelielo siltumnīcu īpašnieki zaļos lokus realizē rudenī un pavasarī pirms gurķiem vai tomātiem, bet ne ziemā, jo tad tos grūti izaudzēt. Pavasarī labos augšanas apstākļos no kilograma sīpolu iespējams iegūt ap 600 g, bet rudenī – tikai 300 g loku.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Lasīt citas ziņas

Lokiem jābūt stingriem, spēcīgiem, koši zaļiem. Audzējot optimāla ir +15…+17 °C temperatūra. Ja nepietiek gaismas vai ir par karstu, zaļumi izstīdz. Ja loki strauji aug un ir grūti tos realizēt, saimniecības “Jaunapsītes” siltumnīcās temperatūru pazemina līdz +12…+14 °C. Zemākā loku augšana aizkavējas. Kad tirgū produkcijas sāk trūkt, siltumnīcu steigšus piekurina līdz +18…+20 °C. Ja loki kļūst bāli zaļi, tiem laistot papildmēslojumā dod kalcija nitrātu.

Pavasara spožajā saulē raža vienmēr ir liela un kvalitatīva. Ziemā, kad ātri kļūst tumšs, siltumnīcās no pulksten četriem pēcpusdienā līdz desmitiem vakarā ieslēdz dienasgaismas lampas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Papildapgaismojums sīpollokiem ir obligāts, pretējā gadījumā tie izaug trausli, ļengani, gaiši zaļi.

Jānodrošina arī vienmērīgs mitrums. Nedrīkst nedz iekaltēt, nedz pārlaistīt. Ziemā laista retāk, vienreiz nedēļā, bet pavasarī – katru otro dienu.

Aukstajos mēnešos jāgādā, lai siltais gaiss neceltos uz augšu, tāpēc siltumnīcā griestus pazemina. Pavasarī augšējos plauktos gaisa temperatūra mēdz paaugstināties līdz +30 °C, tāpēc vēdināšanas lūkas ik dienu jāatver jau pulksten sešos no rīta. Ja nevēdina un sīpoliem ir par karstu, saknes kūdrā uzkarst un loki kļūst mīksti, novīst.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.