Krievijas velkonis “Merkurij” (attēlā) un kāds mācību kuģis bija saņēmuši patvērumu Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Pēc Krievijas vēstniecības informācijas, abi kuģi nav Krievijas jūras kara flotes sastāvā.
Krievijas velkonis “Merkurij” (attēlā) un kāds mācību kuģis bija saņēmuši patvērumu Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Pēc Krievijas vēstniecības informācijas, abi kuģi nav Krievijas jūras kara flotes sastāvā.
Foto no portfleet.ru

AM: patvēruma sniegšana bija pamatota 3

Aizsardzības ministrija (AM) skaidro, ka patvēruma sniegšana Krievijas kuģiem Latvijas teritoriālajos ūdeņos bijusi pamatota lielo viļņu un starptautisko jūrniecības likumu dēļ. Kā uzsver AM preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze, no 16. līdz 22. novembrim Latvijas ūdeņos Kurzemes piekrastē spēcīgā vēja un pastiprinātas viļņošanās dēļ patvērums tika piešķirts diviem Krievijas kuģiem. Viens no tiem bijis civilais velkonis, kas vilcis tauvā kuģi bez apkalpes. Kuģu nosaukumus Aizsardzības ministrija neatklāj. A. Gnēze aicināja “informāciju, kas tie ir par kuģiem, jautāt Krievijas vēstniecībai”. Starptautiskajā kuģu navigācijas portālā “Maroinetraffic.com” atrodama informācija, ka civilā velkoņa nosaukums ir “Merkurij”, taču otra kuģa nosaukums nav zināms. Nav arī skaidrs, kur tobrīd bijusi kuģu apkalpe. Pēc NBS ziņotā, otrs peldlīdzeklis esot kāds mācību kuģis, savukārt Krievijas vēstniecība apgalvojusi, ka šis kuģis neesot Krievijas jūras kara flotes sastāvā.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

“Patvērums kuģiem tika piešķirts, izvērtējot visus ap­stākļus pēc tam, kad Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs no kuģiem saņēma lūgumu sniegt patvērumu slikto laika apstākļu dēļ Baltijas jūras centrālajā daļā un Kurzemes piekrastē. Tāpat tika ņemta vērā ierobežotā kuģa sākotnējā noturība, kuģojot pastiprinātas viļņošanās apstākļos,” skaidro A. Gnēze. Patvēruma lūgšanas brīdī esot bijuši skarbi laik­apstākļi, kas rada pastiprinātu bīstamību kuģiem, kas tiek vilkti tauvā. Saskaņā ar starptautiskajiem jūrniecības likumiem piekrastes valstu pienākums ir sniegt atbalstu vai palīdzību kuģiem, kuri avārijas vai stihiskas nelaimes, medicīniskas palīdzības nepieciešamības vai citu ārkārtēju iemeslu dēļ spiesti ienākt vai uzturēties teritoriālajā jūrā. Uz velkoņa atradās septiņi cilvēki, bet uz velkamā kuģa personāla nebija. Kamēr Krievijas kuģi – velkonis “Merkurij” un otrs kuģis – atradās Latvijas teritoriālajos ūdeņos, tos uzraudzīja Latvijas jūras spēku flotiles kuģi. Patvērumu Krievijas kuģi bija atraduši Rīgas līcī netālu no Kolkas raga iepretim Melnsilam. Kopumā Krievijas kuģi Latvijas teritoriālajos ūdeņos pavadīja sešas pilnas diennaktis un piecas stundas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.