Foto: Shutterstock (Ilustratīvs foto)

Diskusijas temati 18

Vakar valdības pārstāve, Zemkopības ministrijas Juridiskā departamenta Normatīvo aktu nodaļas vadītāja Gunita Aizstrauta vērsa uzmanību, ka Eiropas Komisijas Lauku attīstības komitejas 2011. gada 19. oktobra sanāksmē secināts, ka ES Lauksaimniecības virzības un garantiju fonda finansējums nav attiecināms uz pensiju maksājumu mantošanu, tas neatbilstot regulā nr. 1257/99 noteiktajiem mērķiem un vedot pie ES un Latvijas naudas nelietderīgas izmantošanas.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Viedokli par to, ka ES pensijas nedrīkst mantot, aizstāvēja arī Lauku atbalsta dienesta pārstāve Inga Tarvāne, Ministru kabineta pārstāve ES Tiesā Irēna Kucina. Jāuzsver, ka vērtējamās lietas sarežģītību, tāpēc ka Eiropas Komisija 2004. gadā apstiprināja Latvijas Lauku attīstības plānu, kur bija teikts “Ja atbalsta saņēmējs mirst periodā, kurā ir spēkā noslēgtais līgums par priekšlaicīgās pensijas saņemšanu, viņa ikmēneša pensiju par atlikušo periodu turpina izmaksāt personai, kurai saskaņā ar nacionālajiem tiesību aktiem ir apstiprinātas mantojuma tiesības”. Neviens šo EK tiesību aktu nav atcēlis, EK Lauku attīstības komiteja pauda vien viedokli, norādīja zvērināta advokāte Debora Pāvila.

Vai Eiropas Komisija varēja kļūdīties?

Tiesas sēdē diskusijā starp tiesnešiem un pieaicinātajiem ekspertiem vairākkārt izskanēja pieņēmums – vai Eiropas Komisija 2004. gadā varēja kļūdīties? Diskusijas notika arī par tiesisko paļāvību – lauksaimnieki slēdza līgumu uz noteiktu termiņu, tomēr 2015. gadā to pārtrauca. Tiesa gan, līgumā esot bijis iekļauts nepārvaramas varas nosacījums, uz kuru attiecināta arī likumu maiņa. Var gadīties, ka ES tiesa nospriež, ka Lauku attīstības plāns un/vai MK noteikumi neatbilst Regulas nosacījumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tiesā valdības un LAD pārstāvei bija jāatbild uz jautājumu, kāpēc, iespējams, nelikumīgā pensiju maksāšana mantiniekiem pārtraukta vien 2015. gadā, ja ieteikums bija zināms jau 2011. gadā. Viens no attaisnojumiem bija Valsts kontroles veiktā revīzija, kur šie maksājumi novērtēti kā nelietderīgi.

Pieļāvumu, ka valdība mantiniekiem var maksāt priekšlaicīgās pensionēšanās pensijas, vispirms izteica Ministru kabineta pārstāvis ES Tiesā no 2011. līdz 2016. gadam Inguss Kalniņš. ES lietu ekspertes Anita Zikmane un Debora Pāvila uzsvēra – to, vai Regula ļauj maksāt mantiniekiem lauksaimnieka priekšlaicīgās pensionēšanās pensiju, var lemt vien Eiropas Tiesa. Svarīgi, ka ES tiesu praksē šādi gadījumi neesot skatīti, tāpēc prasības iesniedzējam varētu būt cerības šajā strīdā uzvarēt.

ST lietas skatīšanu turpinās pēc nedēļas, 8. februārī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.