2,5 miljoni mājsaimniecību Britānijā saņemot pensijas kredītu, un deviņas no desmit prasībām pēc šī pabalsta tiekot apmierinātas. Ir tikai jāpiesakās.
2,5 miljoni mājsaimniecību Britānijā saņemot pensijas kredītu, un deviņas no desmit prasībām pēc šī pabalsta tiekot apmierinātas. Ir tikai jāpiesakās.
Foto – AFP/LETA

Kas var saņemt pensijas pabalstu? 9

Ja pensionārs pēc Lielbritānijas likumiem ir pensijas vecumā un dzīvo Lielbritānijā, tad pieteikties pabalstam var. Interesanti, ka precīzu informāciju, kādiem tieši kritērijiem pensijas pabalsta gribētājam jāatbilst, iegūt nav iespējams nevienā valsts iestādē. No konkrētas atbildes ierēdņi izvairās, sakot, ka katrs gadījums ir individuāls un katrs jāvērtē atsevišķi.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un LBTU lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 72
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Klīst baumas, ka esot izdots rīkojums piešķirt pēc iespējas mazāk pabalstu, un šķiet, ka tas arī cītīgi tiek pildīts. Likumā nav konkrēti pateikts, ka, piemēram, tiem pensionāriem, kuru bērni vai mazbērni jau dzīvo Apvienotajā Karalistē, ir atļauts pieteikties pabalstam uzreiz pēc ierašanās valstī. Jebkurā gadījumā pabalstu agrāk par trim mēnešiem neizdosies saņemt, jo vispirms ir jāpilda uzturēšanās tests (“habitual residence test”), kas savukārt nozīmē, ka pirmajos trīs mēnešos pēc ierašanās valstī nekādi pabalsti piešķirti netiek. Šis ir salīdzinoši jauns likums, pieņemts 2014. gadā, tādēļ var atšķirties cilvēku stāstītais par to, kādā veidā kurš šo pabalstu dabūjis. Pirms pieteikšanās arī vajadzēs iegūt nacionālās apdrošināšanas numuru, vajadzēs legālu adresi Lielbritānijā un britu bankas kontu, kā arī sniegt informāciju par esošo pensiju, uzkrājumiem un īpašumiem.

Kad beidzot iesniegti visi dokumenti, pierādīts, ka bērni vai mazbērni oficiāli strādā un maksā nodokļus, noteikti nāksies gaidīt atbildīgo dienestu lēmumu par pabalsta piešķiršanu. Dažiem ir nācies gaidīt pat ilgāk par gadu, turklāt atbilde var būt negatīva, taču pieteikties var atkal un atkal. Iespējams arī nolīgt juristu, lai sagatavo dokumentus iesniedzēja vietā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savukārt tiem, kuriem Lielbritānijā ģimenes nav, pensijas pabalsta saņemšana ir daudz grūtāka. Var nākties strādāt ne vienu mēnesi vien, tādēļ nepieciešami ne tikai iztikas līdzekļi sākumam, bet arī gana laba veselība, lai varētu izturēt. Neoficiāli tiek minēts, ka jānostrādā trīs gadi, taču oficiāla apstiprinājuma tam nav.

Skaidrs, ka pensijas pabalstu saņems tikai tas pensionārs, kura ienākumi ir zem minimuma, tiks atrēķināta gan Latvijas pensija, gan Lielbritānijas pensija (ja tāda ir), pieprasīs uzrādīt visus uzkrājumus un īpašumus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.