2,5 miljoni mājsaimniecību Britānijā saņemot pensijas kredītu, un deviņas no desmit prasībām pēc šī pabalsta tiekot apmierinātas. Ir tikai jāpiesakās.
2,5 miljoni mājsaimniecību Britānijā saņemot pensijas kredītu, un deviņas no desmit prasībām pēc šī pabalsta tiekot apmierinātas. Ir tikai jāpiesakās.
Foto – AFP/LETA

Valsts dzīvoklis, veselības aprūpe, autobusi par brīvu 9

Ja ir pensijas kredīts, tad pensionāram pienākas arī valsts apmaksāts dzīvoklis, pašam jāsedz tikai izdevumi par elektrību, gāzi, ūdeni. Ir vietas, kur valsts dzīvokli nākas gaidīt ļoti ilgi, it sevišķi Londonas apkārtnē, taču ir atsevišķi Anglijas vidienes un ziemeļu rajoni, kur dzīvokli var dabūt kaut nākamajā dienā. Pensionāram pienākas arī īpašs “ziemas apkures” maksājums. Papildus pensionāri var lūgt siltināt viņu dzīvokli, var pat dabūt bezmaksas apkuri.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Lasīt citas ziņas

Bezmaksas veselības aprūpe pienākas ne tikai pensionāriem, bet lielākoties visiem, kuru ienākumi nav augsti. Tas nozīmē, ka ir bezmaksas vizītes pie ģimenes ārsta un speciālistiem, bezmaksas analīzes, pat bezmaksas zāles. Arī uzturēšanās slimnīcā, zobārsts un pat brilles pensionāram būs bez maksas, vajadzības gadījumā tiks piešķirts tulks.

Taču medus mucā ir pamatīga darvas karote, jo lielā pacientu skaita dēļ jāgaida garās rindās ne tikai pie zobārsta un uz operācijām, bet pat uz pieņemšanu pie ģimenes ārsta. Dažviet gaidīšanas laiks tikai pie ģimenes ārsta vien ir pat vairāk par nedēļu. Var izmantot arī maksas medicīnu, taču tā ir krietni par dārgu pat vidējā brita kabatai, jārēķinās ar simtiem mārciņu par vienu vizīti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pensijas kredīta saņemšana atbrīvo arī no pašvaldības nodokļa maksāšanas, kas mēnesī ir diezgan daudz – atkarībā no dzīvesvietas var būt ap 100 mārciņām mēnesī. Ja nav izdevies tikt pie valsts dzīvokļa, tad var pieteikties saņemt valsts palīdzību īres maksai. Ja veselība ir tik slikta, ka nepieciešams kopējs, tad valsts maksās salīdzinoši nelielu summu kopējam, kas visbiežāk mēdz būt kāds ģimenes loceklis, tas nebūt nav aizliegts. Var sieva kopt vīru, bērni vecākus.

Visi autobusi pensijas pabalsta saņēmējam ir par brīvu. Vilcieni gan ne, tur nepieciešams iegūt īpašu seniora karti, kas ļauj izmantot vilcienus krietni lētāk. Arī televīzijas skatīšanās licence ir par brīvu.

Cik Latvijas pensionāru dzīvo Lielbritānijā?

Uz šo jautājumu atbildi nezina neviens, gluži tāpat, kā nav zināms konkrēts skaitlis, cik vispār Latvijas iedzīvotāju šobrīd dzīvo un strādā Apvienotajā Karalistē. Pirms gada britu iestādes bija saskaitījušas ap 100 tūkstošiem, taču šis skaitlis arī varētu būt neprecīzs, jo atsevišķās vietās valstī ir daudz nelegālo strādnieku, īpaši lauksaimniecībā un celtniecībā. Lai nu kā, ir skaidrs, ka šādu pensijas pabalstu saņēmēju nav maz, taču viņi lielākoties nevēlas par to runāt, baidoties, ka Latvija savukārt varētu pieprasīt daļu saņemtā samaksāt nodokļos. Visbiežāk vecmāmiņas Lielbritānijā auklē mazbērnus, gan atvieglojot saviem bērniem mājas soli, gan pasargājot no britu sociālo dienestu liekas uzmanības, jo ir nerakstīts likums, ka bērnus līdz 12 gadu vecumam Lielbritānijā mājā vienus atstāt nedrīkst.

Lielākā Lielbritānijas labdarības organizācija “Age­UK”, kas nodarbojas ar palīdzību un informācijas sniegšanu veciem cilvēkiem, apgalvo, ka 2,5 miljoni mājsaimniecību saņem pensijas kredītu, un ka deviņas no desmit pensijas pabalsta prasībām tiekot apmierinātas. Ir tikai jāpiesakās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.