Pienziedu peonija ‘Akron’
Pienziedu peonija ‘Akron’
Foto: Ilma Nereta, Sandra Ruska

Kaitēkļi
 0


Stublāju nematode pie mums ievazāta ar inficētu importa stādāmo materiālu. Nematodes ir sīki velteniskie tārpi, kas barojas ar augu sulu. Bojātie augi ir deformēti, kropli, ar bālganām lapām. Slimie augi jāizrok un jāaizvāc no lauka. Holandē lielražotāji kaitēkļus ļoti veiksmīgi apkaro ar termoapstrādi – peoniju sakneņus atveseļo, divas stundas turot +43,5 °C ūdenī. Tomēr robeža starp temperatūru, kādā iet bojā kaitēkļi, un temperatūru, kad sāk bojāties saknes, ir ļoti maza. Tāpēc peoniju termoapstrāde jāveic ļoti rūpīgi. Holandē un Beļģijā ir mēģināts lietot arī ķimikālijas, bet tās ir ļoti dārgas un indīgas, tāpēc daudzās valstīs aizliegtas.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 10
Lasīt citas ziņas
Lai apkarotu stublāju nematodi, svarīgi iegūt stādus, kurus nav invadējušas nematodes. Jaunie stādījumi jāierīko tālāk no vecajiem stādījumiem. Jāievēro augu maiņa, peonijas jāstāda svaigā augsnē. Tās nedrīkst stādīt vietā, kur ilgus gadus auguši flokši, krizantēmas, zemenes.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.