Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Foto: Valdis Semjonovs

“Pie durvīm nomests jērs restorānam nederēs!” Kā vietējam mazzemniekam izkonkurēt lielos ražotājus 3

Ingrīda Mičāne, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Kā mazā platībā saražot izcilus produktus un gūt no tā ekonomisku labumu? Tā vienmēr bijusi mazzemnieka vai mājražotāja galvenā problēma.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene Elizabete II pilī aizliegusi ēdienu, kas ļoti garšo mazajam princim Džordžam: izcēlies sadzīvisks kašķis 6
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Bojā gājis “Gros auto grupas” īpašnieks Groskops 5
10 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Bijusī veselības ministre: Vakcinācija pret Covid-19 var būt obligāta, ja gribēs staigāt bez maskas vai ceļot 72
11 stundas

Šogad to vēl vairāk pastiprinājusi kovidkrīzes diktētā situācija, kad tirdziņi tika atcelti, bet pircēji labprātāk izvēlējās kvalitatīva produkta piegādi uz mājām. Tas izsauca milzīgu pieprasījuma kāpumu, ar ko dažs labs saimnieks netika galā.

Turklāt, ko tur slēpt, situācija daudzus piespieda legalizēties.

Iepriekš tirdziņos šepte gāja no rokas tāpat, bet tagad preces noietam internetveikalā vai lielveikalā spēles noteikumi ir citi. Tie prasa ne tikai “tīrus papīrus”, bet arī stabilu kvalitāti, regulāras piegādes, oriģinālu zīmolu un saprātīgu produkta cenu. Ja tā visa nebūs, pieaugošā konkurence ražotāju noēdīs bez sāls.

Lai bizness ietu no rokas

Nedēļas nogalē “Hanzas peronā” notika konference “Vietējie produkti nākotnes tirgū”, ko rīkoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) sadarbībā ar Pavāru klubu un Zemkopības ministriju.

Pasākumā nozares zinātāju teiktajā iezīmējās silts ieteikums zemniekiem. Proti, pirms laist produktu tirgū, jāizdomā, kam īsti tas paredzēts. Jo ir atšķirība, vai savu preci tirgo tirdziņā, pārdod veikalam vai piegādā restorānam.

“Atbrauc zemnieks un nomet jēru pie restorāna durvīm, sak, še ņem labu mantu. Bet man nevajag visu jēru, bet gan vienu cisku! Zemnieks apvainojas. Nu labi, paņemu to jēru, bet nākamreiz sadarbības vairs nebūs.

Ja bija runāts, ka jāpiegādā sagatavots gabals noteiktā temperatūrā, tad nedrīkst pēkšņi mainīt noteikumus.

Vajag saprast restorānu, veikalu vai tirdziņu prasības, tām pielāgoties, un tad bizness aizies no rokas. Turklāt jāievēro ļoti svarīgs sadarbības nosacījums – regulāras piegādes,” tā viens no pazīstamākajiem Latvijas šefpavāriem, Līgatnes “Pavāru mājas” saimnieks Ēriks Dreibants.

Līdzīgās domās arī veikalu tīkla “Top!” iepirkumu direktore Sabīne Lakuča: “Spontāni piedāvājumi – šodien piegādāsim ābolu kravu, bet rīt nekā – neder. Mūs interesē ilgtermiņa sadarbība un garantija, ka produkts būs arī pēc mēneša.

Salīdzinājumā ar lietuviešiem latvietim joprojām klibo pārdošanas prasme, tādēļ cenšamies apmācīt savus piegādātājus.”

Vaicāta, vai pircējs arī tagad groziņā liek vietējo preci, lai gan tā dārgāka, viņa atbild apstiprinoši. “Jā, latvietis meklē vietējo produktu. Skaidrs, ka tas būs dārgāks par importu, jo neaudzējam augļus vai dārzeņus miljonos hektāru, kur mazākas izmaksas.

Tomēr cilvēki piedomā, ko ēd paši un ko dod bērniem, līdz ar to ir gatavi maksāt vairāk par kvalitāti. Pieprasījums aug, un ir svarīgi, lai piedāvājums aug tam līdzi.”

Arī kooperatīva “Kuldīgas labumi” valdes locekle Agnese Buka norāda – vietējos produktus pircēji izvēlas, bet tikai tos, kam laba kvalitāte un saprātīga cena. “Skaidrojam mājražotājam, ka kvalitāte un cena nedrīkst būtiski atrauties no citzemju gardumiem, citādi izvēle būs par labu tiem.”

Kas attiecas uz vietējo produktu, Ē. Dreibants teic, ka par tādu uzskata arī tādus, kas nāk no Igaunijas un Lietuvas.

“Piemēram, ja ēdienkartē ir zandarts, tad godīgi sakām, ka tas nenāk no vietējiem ezeriem, bet gan no Peipusa, jo tur lielāka nozveja. Zivs, kas nozvejota pārsimt kilometru tālāk, ne ar ko neatšķiras. Es vietējo produktu uztveru vairāk kā Baltijas produktu.”

Konkursi un godalgu birums

Lai rosinātu restorānu pavārus vairāk izmantot vietējos produktus, konferences laikā notika arī konkurss, kurā piedalījās 29 ražotāji ar 71 produktu. Uzvarētājos – dažādi sieri, liellopa steiks, marinētas gailenes, kūpināta karpa, foreles pastēte un virkne citu gardumu.

Ar dažādiem gardumiem no vietējā siera kārtējo reizi pārsteidza un iedvesmoja Siera kluba pārstāves.
Foto: Dainis Bušmanis

Katras kategorijas uzvarētājiem piešķirta medaļa, diploms un zelta etiķetes, ko turpmāk var izmantot kā marķējuma papildu elementu. Otrās un trešās vietas ieguvēji saņēma diplomus, kā arī sudraba un bronzas etiķetes. Tas turpmāk būs papildu elements, ko ražotājs drīkstēs izmantot produkta tālākai virzīšanai tirgū.

Tāpat jaunums bija arī īpašs konkurss skolu un bērnudārzu pavāriem. Tajā uzvaras laurus guva Latgales komanda, otro vietu ieņēma Vidzeme, trešo – Zemgale, bet ceturto – Kurzeme.

“Mums ir milzīgs gandarījums par ārkārtīgi lielo interesi no ražotājiem par dalību produktu konkursā. Mūsu saimnieki prot pārsteigt ar nebijušu garšu kombinācijām –

piemēram, melleņu ogu sulas ekstrakts tiešām pārsteidza daudz pieredzējušo profesionālo ārvalstu un pašmāju pavāru žūriju.

Nenoliedzams gandarījums ir par skolu pavāru uzdrīkstēšanos piedalīties šajā konkursā – to noteikti turpināsim arī nākamgad!” tā LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Foto: Dainis Bušmanis

Pavārus vērtēja starptautiskā žūrija, kurā no Latvijas bija iepriekšējais “Reaton Zelta pavārnīcas” ieguvējs Raimonds Zommers.

Saistītie raksti
Foto: Dainis Bušmanis

Zīmola “Novada garša” ietvaros pirmo reizi notika arī Pavāru kluba un “Reaton” rīkoto Gada pavāru un pavārzeļļu meklējumi. Saspringtā cīņā Gada pavāra titulu ieguva Heinrihs Erhards no “Grand Hotel Kempinski Rīga” (attēlā kopā ar pavārzelli Ozguru Gurkanu), savukārt par Gada pavārzelli tika atzīts Deniss Korotkovs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Laukos
Gerhards: Paredzama būtisku līdzekļu novirzīšana bioloģiskajai lauksaimniecībai 9
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Kokteilis
Žurnālists Armands Tripāns: “Cilvēki laukos dažkārt ir spēcīgāki garā un darbos, labāki un krietnāki savā cilvēciskumā…” 11
Intervija 1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Tuvākajos gados Latvijā varētu tikt uzbūvēta papīrmalkas pārstrādes rūpnīca 6
1 diena
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Pieprasījums ir tik liels, ka ne vienmēr to var nodrošināt – pandēmijā vairāk pērk zivju konservu 2
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene Elizabete II pilī aizliegusi ēdienu, kas ļoti garšo mazajam princim Džordžam: izcēlies sadzīvisks kašķis 6
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Bojā gājis “Gros auto grupas” īpašnieks Groskops 5
10 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Bijusī veselības ministre: Vakcinācija pret Covid-19 var būt obligāta, ja gribēs staigāt bez maskas vai ceļot 72
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jauni noteikumi, kas katram būs jāizdara pirms manikīra un friziera apmeklējuma 16
2 dienas
VK
Vita Krauja
Stāsti
Neviens man nav varējis atbildēt uz  jautājumu: ja slēgti ir teātri, kāpēc lido lidmašīnas? Saruna ar Juri Hiršu 30
21 stundas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Lai cilvēkiem būtu iespēja atpūsties skaisti sakoptā mežā.” Saruna ar Aivaru Tauriņu 3
Intervija 2 dienas
LE
LETA
Laukos
Alojas novadā decembrī aizliegta spiningošana un mušiņmakšķerēšana ar mākslīgo ēsmu Salacā
3 dienas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Prognozēja, ka cenas pandēmijas dēļ kritīsies, taču Latvijā notika pretējais 7
5 dienas
LA
LA.LV
Laukos
Palīdzēt Latvijai augt
5 dienas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Latvija kļūst par izmēģinājuma vietu urbānai fermai, kurā zaļumi tiek izaudzēti rekordtempos 21
5 dienas
LA
LA.LV
Laukos
Zīmols O’Wood ar Ošukalna identitāti
6 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Bijusī veselības ministre: Vakcinācija pret Covid-19 var būt obligāta, ja gribēs staigāt bez maskas vai ceļot 72
11 stundas
LL
LETA, LA.lv
Veselam
FOTO: Tie ir mūsu varoņi! Kā ārsti “Gaiļezerā” cīnās par Covid-19 pacientu dzīvībām 6
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Bojā gājis “Gros auto grupas” īpašnieks Groskops 5
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Brīvdienās varēs tirgot auto piederumus, preses izdevumus, dzīvnieku pārtiku un “e-talonus” 21
14 stundas
IP
Ilze Pētersone
Stāsti
“Sastopoties ar muļķību, nespēju klusēt, tāpat redzot sliktu reformu, man ir ko teikt!” Saruna ar Ivetu Ratinīku 3
Intervija 12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Amatu zaudējis “Tet” valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis 5
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Attiecības mainīsies.” Ārlietu ministrija izplata svarīgu aicinājumu Lielbritānijā dzīvojošajiem tautiešiem 2
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Paziņo, kurās pilsētās un novados reģistrēti jaunie Covid-19 gadījumi
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Nespēju iedomāties, ka, kāpjot ārā no tramvaja, sirds lūzīs uz pusēm un nespēšu beigt raudāt!” Nikolas neaizmirstamais brauciens uz Imantu 24
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Profesors un filozofs Vents Sīlis: “Es neteiktu, ka latvieši ir diži erotiska tauta…”
21 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Muris ir tikai trešajā vietā. Noskaidroti populārākie kaķu vārdi Latvijā 11
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene Elizabete II pilī aizliegusi ēdienu, kas ļoti garšo mazajam princim Džordžam: izcēlies sadzīvisks kašķis 6
20 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Šī valdība ir sanaidojusi un radījusi “stučīšanas” kultu!” Apinis par lēmumiem, kas šobrīd bīstamāki par Covid-19 90
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs šķendējas par Čaka ielu: “Kad man saka, brauc ar trolejbusu vai ej ar kājām, es pieklājīgi atbildu – lūdzu, ejiet na****!” 17
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Šokā skatījos uz tām nullēm un brīnījos.” Gitai no Cēsīm 100 000 eiro laimests 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Jauni noteikumi, kas katram būs jāizdara pirms manikīra un friziera apmeklējuma 16
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Baiba, Barbara un Barba
20 stundas
LE
LETA/AFP
Ziņas
Pēcbreksita vienošanās nav panākta. Leiena runās ar Džonsonu 1
22:43
LL
LETA, LA.lv
Veselam
FOTO: Tie ir mūsu varoņi! Kā ārsti “Gaiļezerā” cīnās par Covid-19 pacientu dzīvībām 6
22:15
LE
LETA
Ziņas
Bojā gājis “Gros auto grupas” īpašnieks Groskops 5
21:38