Publicitātes foto

Piena pulveris – eksportam, ne pienam
 0

Latvijas veikalos līdz šim nav manīts piena produkts ar uzrakstu “atjaunots” vai “rekombinēts piens”, kas saskaņā ar spēkā esošajiem noteikumiem būtu jāuzrāda uz etiķetes no piena pulvera iegūtam pienam. Latvijā nav nopērkams arī AS “Valmieras piens” ražotais piena pulveris, to uzņēmums pārdod vien industriālajiem ražotājiem, turklāt lielāko daļu – 93 – 95% – no ražotā eksportē. 


Valmierā ražotais piena pulveris aizvadītajā gadā bija arī trūcīgajiem cilvēkiem paredzētajās pārtikas produktu pakās, tāpēc saprotama ir pircēju interese par šā produkta īpašībām, ekonomisko izdevīgumu un ietekmi uz veselību. Vēl piebildīsim, ka pulveri no siera suliņām Latvijā ražo AS “Rīgas piena kombināts”, bet vājpiena pulveris, sūkalu pulveris un paniņu pulveris ir arī AS “Preiļu siers” sortimentā.

Kā norāda Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Inga Ciproviča, sausais piens ir no piena iegūts produkts, iztvaices un kaltēšanas laikā atdalot ūdeni. Tam ir daudzveidīgs pielietojums pārtikas rūpniecībā, tostarp mājsaimniecībā, gatavojot pankūkas un citus produktus. Piena pulveris no piena atšķiras tikai ar ūdens daudzumu. “Lai gan sabiedrībā ir izveidojušies stereotipi par sausajiem piena produktiem, godīgi varu atbildēt – nav būtisku atšķirību sastāvā un produkta uzturvērtībā starp sausiem produktiem un termiski apstrādātu (pasterizētu) pienu vai vājpienu,” uzsver I. Ciproviča.

 

Dārgs, tāpēc atšķaidīšana neizdevīga

AS “Valmieras piens” vienu kilogramu pilnpiena pulvera iegūst no 8,5 litriem piena (no viena litra 117,6 gramus pulvera), bet viena kilograma vājpiena pulvera ražošanai vajag 11,4 litrus vājpiena.

Kāpēc jāražo piena pulveris? AS “Valmieras piens” valdes loceklis Harijs Panke teic, ka govs piens satur aptuveni 88% ūdens, 3,3% olbaltumvielu, 4,2% tauku, 4,7% ogļhidrātu, 0,7% minerālvielu, vitamīnu, fermentu hormonu un imūnvielu. Salīdzinājumam – sausajā pienā ir vien 3 – 4% ūdens.

“Svaigs piens, iegūts no veselām govīm labos sanitārās higiēnas apstākļos, ir visvērtīgākais. Tomēr vērtīgās uzturvielas, pietiekošais ūdens daudzums pienā ir ļoti pievilcīgs dažādiem mikroorganismiem, tostarp arī tādiem, kas var nodarīt nopietnu kaitējumu cilvēku veselībai.

 

Latvijas patērētāju drošības apsvērumu dēļ veikalos tiek piedāvāts pasterizēts piens, tas ir, 15 sekundes termiski apstrādāts 74 oC temperatūrā ar nolūku iznīcināt kaitīgās baktērijas, minimāli ietekmējot piena uzturvērtību,” skaidro H. Panke.

 

Uzņēmējs teic, ka valstīs, kurās ir plaši pieejams svaigpiens un kompakts, ērti apgādājams patērētāju tīkls, piemēram, Skandināvijas valstīs, Igaunijā, arī Latvijā, tradicionāli patērē pasterizētu pienu. Savukārt pasaules siltajos reģionos, kur piena ražošana ir apgrūtinoša vai vispār nav iespējama, bet piena patēriņš demogrāfijas, dzīves līmeņa un ilguma pieauguma dēļ palielinās, piegādāt var tikai pulveri.

“Piena pulvera ražošana ir dārga, prasa daudz sarežģītu tehnoloģiju un enerģijas, būtiski izmainīta ir piena uzturvērtība un garšas īpašības (rekombinējot dzeramajā pienā, jūtama vārīta piena garša). Ieguvums ir iztvaicētā ūdens dēļ deviņas reizes mazāks piena tilpums transportējot un uzglabājot, turklāt piena pulveri glabāt var samērā lētos papīra maisos, nedzesētās telpās un ilgu laiku. Piena pulveris nebojājas tāpēc, ka ūdens trūkuma dēļ baktērijas produktā nespēj vairoties un sabojāt to,” teic H. Panke.

 

Pieprasījums 
pēc sausā piena kāps

“Valmieras piens” aptuveni vienu trešdaļu no visa pārstrādātā piena daudzuma (gada laikā pavisam pārstrādā aptuveni 80 000 tonnu) izmanto sausā piena pulvera ražošanai. H. Panke uzsver – viņa vadītais uzņēmums dzeramo pienu, kefīru, krējumu, biezpienu un citus piena produktus ražo no svaigpiena.

 

No sausā piena pulvera gatavotam pienam būtu vārīta piena garša (laktozes karamelizācijas dēļ 170 oC temperatūrā) un zaudēta nauda par enerģiju, iztvaicējot deviņas tonnas ūdens katrai piena pulvera tonnai.

 

Gala patērētājs Valmierā ražotajam sausajam pienam ir Krievija, Ziemeļāfrika, Tuvie Austrumi, Āzija, kur no pulvera top gan konditorejas izstrādājumi, gan dažādi piena produkti, tostarp saldējums, jogurti un citi produkti. Uzņēmējs norāda – pieprasījums pēc piena pulvera aug saistībā ar iedzīvotāju skaita pieaugumu, dzīvas ilguma un līmeņa pieaugumu, kā arī pārtikas resursu samazināšanās tendenci uz vienu iedzīvotāju. Iepriekš nosauktajos reģionos vācu analītiķi līdz 2050. gadam paredz 30% iedzīvotāju pieaugumu.

 

Eksperta viedoklis

Cik veselīgs ir piena pulveris

Rīgas Stradiņa universitātes docents Zigurds Zariņš: “Nekas nav absolūti veselīgs vai absolūti kaitīgs. Vislabāk pienu vajadzētu dzert iespējami ātrāk pēc slaukšanas, kad tam piemīt kaitīgo baktēriju nāvējošās īpašības.

Pasterizējot pienu – šis process notiek 71 – 74 grādu temperatūrā 15 – 40 sekundes ilgi – olbaltumvielu denaturācija (process, kurā dažādu fizikālo un ķīmisko faktoru iedarbībā olbaltumvielas zaudē savu raksturīgo uzbūvi un īpašības, tomēr nesamazinās olbaltumu uztura vērtība) ir neliela – aptuveni 10%, vitamīnu daudzums būtiski nesamazinās, bet piena glabāšanas laiks palielinās no 1 – 2 dienām līdz 5 – 6 dienām. Momentānā pasterizācija notiek 10 – 15 sekundes ilgi 85 grādu temperatūrā, bet ilglaicīgā pasterizācija 30 minūtes 62 – 65 grādu temperatūrā.

Ultraaugstā piena uzkarsēšana (piemēram, Latvijā zināmais piens “Lāse”) noris 3 – 6 sekundes 135 – 150 grādu temperatūrā. Šādi uzkarsētu pienu var glabāt 6 – 8 nedēļas, 50 – 90% piena olbaltumvielu ir denaturēti un zudumā iet 10 – 20% vitamīnu. Šim pienam nav vairs iespējama dabiska rūgšana tāpēc, ka visas dabiskās piena baktērijas karsēšanā iet bojā.

Piena sterilizācija ir vēl viens piena apstrādes veids. Tā turpinās 10 – 30 minūtes ilgi 110 – 120 grādu temperatūrā. Denaturētas tiek visas olbaltumvielas, iznīcināti visi mikroorganismi, zaudēti 50 – 100% vitamīnu. Šo pienu neatvērtā iepakojumā var uzglabāt mēnešiem ilgi.

 

Sausais piens satur vien 3 – 4% ūdens. Pielejot tam ūdeni, var iegūt kondensēto pienu vai dzeramo pienu. No šādi iegūta dzeramā piena var raudzēt jogurtu un kefīru, pievienojot attiecīgu tīrkultūru, var iegūt arī sieru.

 

Zīdaiņiem paredzētais “sausais piens” tiek adaptēts – tam pievieno piena albumīnus, augu eļļas (lai palielinātu nepiesātināto taukskābju daudzumu), saharozi vai laktozi, kā arī samazina minerālvielu daudzumu. Piena pulverī nekas dzīvs nav palicis, tajā nebūs C vitamīna un folskābes, citu vitamīnu būs daudz mazāk nekā paste-rizētajā pienā. Labā kalcija daudzums un olbaltumvielu daudzums gan nebūs samazinājies.”

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Veselam
Latvijā atkārtots ar Covid-19 inficēto skaita antirekords 2
2 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Sauca par trakiem suņiem, sita pa ugunsgrēka trauksmes pogu un pretojās,” “Depo” stāsta par agresīvo pircēju 2
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Tiek laupīta emocionālā inteliģence! Dekāns Bērziņš par attālināto mācību trūkumiem 7
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Laikapstākļi pasliktināsies. Prognoze ceturtdienai
33 minūtes
LE
LETA
Laukos
“Pēc ilgas un smagas cīņas esam sasnieguši pagrieziena punktu!” ES dalībvalstis vienojas par reformām
4 stundas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Ziņās pirms 100 gadiem: Krievijas gūsteknis, palkavnieka dēls Sergejs Glagoļevs izbēdzis
1 stunda
AO
Andris Ozoliņš
Ziņas
Valmieriešus tagad silda meža izstrādes pārpalikumi. Kā tas ietekmēs siltumenerģijas tarifu?
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mākslinieki ir saklausīti! Autoratlīdzību regulējums tiks uzlabots
2 stundas
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
“Izravēts” tikai pirmās reģistrācijas nodoklis, bet kā ar pārējām aplamībām? 5
8 stundas
IE
Ināra Egle
Laukos
Pesticīdu izmantošanu lauksaimniecībā: Zaļo un zemnieku savienība ir šķelšanās priekšvakarā 7
9 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Mēs taču nedzīvojam kapos!” Keris par Covid-19 pārspīlējumu un mūsu veselības patiesajiem datiem 35
18 stundas
SK
Skaties.lv
Kokteilis
VIDEO. Andrejs atjauno senatnīgus uzrakstus uz Rīgas ēku sienām. Kas šajos namos kādreiz atradies?
2 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Pirms 110 gadiem Rīgā atklāja divas unikālas būves
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktrise Dita Lūriņa par stabilajām attiecībām ar vīru: “Iespējams, tas ir slinkums kaut ko mainīt…” 1
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pārsteigums! Dziedātājs Markus Riva satuvinājies ar Samantu Tīnu 1
5 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Viljama un Keitas apģērbā pēdējos mēnešos dominējusi viena krāsa: lūk, kāpēc! 2
3 stundas
AK
Aiva Kalve
Veselam
Ēd našķi un notievē? Tumšās šokolādes veselīgie noslēpumi
7 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Mākslinieki pliki kā baznīcas žurkas, tagad nebūs naudas opioīdiem un alkoholam!” Egila Līcīša feļetons 17
20 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Laba ģenētika, nav augstprātīga, patīk eksperimentēt! Kā Samanta trešo reizi visiem izgriež pogas
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ko Baidens savas ievēlēšanas gadījumā sola Baltijas valstīm? 2
8 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Cepuri “Es mīlu Trampu” nēsāju visu laiku! Latvieši par priekšvēlēšanu dzīvi ASV 20
20 stundas
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Zinātniski apstiprināts D3 vitamīna līderis Latvijā
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Urzula un Severīns
3 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Kautiņš “Rīgas satiksmes” autobusā! Pasažieris ar suni uzbrūk šoferim
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Nekontrolējamais Covid-19: varētu ierobežot alkohola tirdzniecību un likt nēsāt maskas arī darba vietās 10
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Magones vīrs Žanis nonāk konfliktā ar ierēdņiem: ” Jums ir nauda? Iedosiet man naudu?” 11
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Rajecka: “Bērns ir vislielākā laime, kas sievietei vien var būt!” 6
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
2 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Vai pareizi nolemt nerīkot 11. un 18. novembra parādes?
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Iepauzē, atpūties, padzer siltu tēju un paskaties kādu filmu! Horoskopi 21.oktobrim
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
Laikapstākļi pasliktināsies. Prognoze ceturtdienai
15:10
LL
Lilija Limane
Stāsti
Ziņās pirms 100 gadiem: Krievijas gūsteknis, palkavnieka dēls Sergejs Glagoļevs izbēdzis
14:42
LA
LA.LV
Stāsti
“Sauca par trakiem suņiem, sita pa ugunsgrēka trauksmes pogu un pretojās,” “Depo” stāsta par agresīvo pircēju 2
14:10