Foto: FreePik

Piparu laiks: 4 debešķīgi un interesanti ēdieni no paprikas 0

Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Zvejnieks: “tāda mērvienība malkai kā beramkubs – tas parādījās, kad tirgotāji izmantoja vecu cilvēku lētticību un smērēja kuba vietā” 2
“Lielākā daļa pat nesaprot, kā rēķinus apmaksāt!”: Čerkovskis skaidro sabiedrības izpratni par enerģētiku
Vai Ziemeļkorejas armijas “brīvprātīgie” diktatora uzdevumā tiešām varētu ierasties, lai stiprinātu Krievijas pozīcijas Ukrainas karā?
Lasīt citas ziņas

Augustam piestāv paprika: dzeltena, sarkana, oranža, koši zaļa, bāli zaļganīga. Tai ir neparastas formas – resna un pamatīga, ovāla un slaida. Protams, krāsai ir nozīme, bet saimnieces papriku pievieno ēdieniem, pateicoties tās garšai, jo paprika ēdienu padara izteiksmīgāku. To var ēst svaigu ar dažādām mērcītēm, pievienot salātiem, tā derēs arī zupās un sautējumos.

Latvijā ar vārdu “paprika” saprotam saldo, sulīgo piparu – Capsicum annuum, ko nu jau daudzi izaudzē savos dārzos. Ja raža liela vai arī cenas tirgū kritušas, papriku var pievienot dažādiem lečo, vīriešu zaptēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā izvēlēties?

Paprikai jābūt stingrai, ar skaistu, spīdīgu miziņu. Svarīgi pievērst uzmanību, vai tā ir svaiga, vai nav sākusi bojāties. Krunkaina miziņa liecina, ka paprika jau mazliet par ilgu glabāta. Par dārzeņa kvalitāti var spriest pēc tā kātiņa – ja tas izkaltis, paprika nebūs īsti laba.

Foto: gkrphoto/Shutterstock

Pilngraudu pastas salāti ar papriku

• 150 g pilngraudu makaronu

• 5 sarkanie ķirštomāti

• puse dzeltenās paprikas

• puse sarkanās paprikas

• puse garā gurķa

• 125 g uz pusēm pārgrieztu mocarellas minibumbiņu

• 3–5 ēdamkarotes bazilika pesto

Pagatavošana:

Novāra makaronus, nokāš, noskalo aukstā ūdenī un liek lielā bļodā. Pievieno uz pusēm sagrieztus tomātiņus, plānās strēmelēs sagrieztu papriku un ripiņās sašķēlētu gurķi.

Salātos iejauc pesto un iecilā siera bumbiņas.

Pesto var sagatavot lielāku porciju, jo tas vasarā noderēs arī citiem ēdieniem. Sablendē saišķīti bazilika, sauju riekstu (ciedru, Indijas vai saulespuķu sēkliņas), 2 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera, pāris ēdamkarošu olīveļļas, puscitrona sulu un šķipsniņu sāls.

Foto: Yuliya D'yakova/Shutterstock

Sacepums ar sieru

• 1 kg papriku

• glāze rīvēta siera

• pusglāze piena

• 5 olas

• 2 ēdamkarotes sviesta

Pagatavošana:

Piparus pārgriež uz pusēm, izņem sēklotnes, strauji apcep uz pannas, ātri atdzesē un novelk miziņu.

Liek karstumizturīgā traukā, kur izkausēts sviests. Virsū uzlej saputotas olas, kam pievieno pienu un rīvētu sieru. Cepeškrāsnī cep 5–10 minūtes.

Maltīte būs sātīgāka, ja ēdienam pievienos bekona šķēles.

Foto: TSOMBOS Alexis/Shutterstock

Sviestmaižu pasta

• 2 paprikas

• 100 g brinzas vai biezpiena

• 50 g sviesta

• malti melnie pipari

• zaļumi

Pagatavošana:

Paprikas, kam izņemtas sēklotnes, samaļ gaļasmašīnā vai sablendē. Mīkstu sviestu sajauc ar saberztu brinzu vai biezpienu, pievieno maltus melnos piparus. Abas masas savieno, rūpīgi samaisa, pievieno sāli pēc garšas. Ja masa pārāk bieza, var pievienot karotīti skābā krējuma.

Ideāli garšos, uzziests uz rupjmaizes, ar siera šķēli.

Foto: Anna_Pustynnikova/Shutterstock

Paprikas un tomātu zupa

• 500 g maltās gaļas

• 1 kārba (400 g) tomātu savā sulā

• 500 g paprikas

• 2 burkāni

• 2 sīpoli

• 4 selerijas kāti

• 2 ķiploka daiviņas

• 1 čili pipars

• 200 g skābā krējuma

• eļļa

• pipari, sāls

• lauru lapa, zaļumi

Pagatavošana:

Smalki sagrieztus sīpolus apcep eļļā. Pievieno rīvētus burkānus un turpina cept. Tad pieliek sagrieztu papriku, malto gaļu un sagrieztus selerijas kātus, apcep.

SAISTĪTIE RAKSTI

Apceptos dārzeņus liek katlā, pārlej ūdeni, uzvāra. Pievieno garšvielas un čili. Vāra 25 minūtes, tad pieliek sablendētus tomātus, sāli. Pirms nogriež uguni, pievieno saspiestas ķiploka daiviņas.

Zupai jābūt pabiezai. To pasniedz ar skābo krējumu, zaļumiem un svaigu maizi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Garšīgi, daudz ūdens un maz kaloriju! Kas vērtīgs kabačos?
8 noderīgi padomi, kā izdzīvot pārgājienā tveicīgā laikā 5
Pārstāda avenes, laista un mēslo rododendrus. Kādi darbi dārzā jāpaspēj paveikt augustā? 2
Aromātiski un kraukšķīgi! Trīs gardas mazsālītu gurķīšu receptes
Zvejnieks: “tāda mērvienība malkai kā beramkubs – tas parādījās, kad tirgotāji izmantoja vecu cilvēku lētticību un smērēja kuba vietā” 2
“Lielākā daļa pat nesaprot, kā rēķinus apmaksāt!”: Čerkovskis skaidro sabiedrības izpratni par enerģētiku
Vai Ziemeļkorejas armijas “brīvprātīgie” diktatora uzdevumā tiešām varētu ierasties, lai stiprinātu Krievijas pozīcijas Ukrainas karā?
Krievijas mērķis esot karā vājināt Ukrainas industriālo ekonomiku, lai tā vairāk līdzinātos kādai no Baltijas valstīm 32
VDD: Uzvaras pieminekļa demontāžas laikā nav izslēdzamas provokācijas, tāpēc gatavojamies kopā ar Valsts policiju
Lasīt citas ziņas
Stāda kokus, laista augus, veido vainagus ķiršiem. Kas darāms dārzā no 8. līdz 15.augustam?
Vai var atstumt savus mantiniekus? Skaidro zvērināta notāre 28
Šis neesot tomātu gads. Kā parūpēties, lai augi neslimotu un raža labi saglabātos? 15
FOTO. Atgriešanās pie dabas un pamatvērtībām. Kādos toņos izvēlēties mājas tekstilu šosezon? 3
Mēneša sākums – nelabvēlīgs laiks stādīšanai, sēšanai un ražas novākšanai! Kas darāms dārzā no 1. līdz 6.augustam 2
Kā izdzīvot un ērti justies mājas birojā, strādājot attālināti? 1
“Ir jāanulē Latvijā līdz šim izdotās uzturēšanās atļaujas un vīzas tiem, kas atbalsta Krievijas agresiju,” rosina Egils Levits
VIDEO. Henriks Danusēvičs par partiju solījumiem: “80% no solītā viņi izdara pretēji!” 8
VIDEO. “Kas notiktu, ja raķešu triecienā uzsprāgtu Zaporožjes atomstacija? Radiācija būs pa visu Eiropu?”: atbild Jānis Slaidiņš 7
FOTO. Vērmanes dārzā par 78 tūkstošiem eiro atklāta atjaunotā Rīgas vecākā strūklaka 5
FOTO. “Viņi parādīs, kas ir īstie karaliskās ģimenes locekļi”: princis Viljams un Keita Midltone dosies uz Ameriku 1
Līvānu novadā skolēniem arī nākamajā mācību gadā būs brīvpusdienas
“Lielākā daļa pat nesaprot, kā rēķinus apmaksāt!”: Čerkovskis skaidro sabiedrības izpratni par enerģētiku
VDD: Uzvaras pieminekļa demontāžas laikā nav izslēdzamas provokācijas, tāpēc gatavojamies kopā ar Valsts policiju
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Līvānu novadā skolēniem arī nākamajā mācību gadā būs brīvpusdienas
17:19
Svētdien Latvijā tveice pastiprināsies. Līdz cik grādiem “uzkarsīs” gaiss?
16:43
“Ir jāanulē Latvijā līdz šim izdotās uzturēšanās atļaujas un vīzas tiem, kas atbalsta Krievijas agresiju,” rosina Egils Levits
16:33