Viktoram ir 64 gadi, un jau četrus gadus viņš ir pensionārs. Pensijas lielums – 1200 grivnas jeb 40 eiro. Piestrādā gadījuma darbus un mēnesī nopelna vēl ap 50 eiro.
Viktoram ir 64 gadi, un jau četrus gadus viņš ir pensionārs. Pensijas lielums – 1200 grivnas jeb 40 eiro. Piestrādā gadījuma darbus un mēnesī nopelna vēl ap 50 eiro.
Foto – Juris Lorencs

Viktora pensija – 40 eiro 5

Černivcos apciemoju savu paziņu Viktoru, ar kuru iepazinos pirms dažiem gadiem šīs pilsētas krāmu tirgū. Viktors ir numismāts, kurš kolekcionē īpašās divu eiro monētas. Šoreiz viņš man bija palūdzis atvest Latvijas monētas ar stārķi, govi un pašas jaunākās – ar Vid­zemes ģerboņa attēlu. Viktoram ir 64 gadi, un jau četrus gadus viņš ir pensionārs. Pensijas lielums – 1200 grivnas jeb 40 eiro. Sieva Marija saņem 1400 grivnu lielu pensiju, tātad 46 eiro. Par abiem kopā – 86 eiro. Patiesībā viņiem nav paveicies, jo lielākā daļa Ukrainas pensionāru saņem pensiju ap 50 eiro. Tiesa, minimālā jeb “sociālā pensija” esot vien 32 eiro mēnesī.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Kā par šādu naudu iespējams izdzīvot? Pilsētas nomalē Viktoram pieder skaists 63 kvadrātmetrus liels kooperatīvais dzīvoklis, ko viņš iegādājies vēl padomju laikos. Tā apsaimniekošanas maksa ir pavisam niecīga, toties kopējais rēķins par apkuri, ūdeni, elektrību un gāzi šoziem būšot ap 2000 grivnām mēnesī, tātad 66 eiro. Iznāk, ka ēšanai un citām vajadzībām atliek vien 20 eiro uz diviem. Cilvēkus glābj valsts palīdzība, tā saucamā subsīdija. Uz to var pretendēt jebkurš mazturīgais. Arī Viktora ģimenei piešķirtā subsīdija sedz 90% no dzīvokļa rēķina, kas ir 60 eiro.

Brauciens pilsētai piederošajā sabiedriskajā transportā (trolejbusos un lielajos autobusos) skolēniem un pensionāriem ir bez maksas. Jāsaka gan, ka, salīdzinot ar Rīgu, tas tāpat ir ļoti lēts un maksā vien nieka piecus centus. Tā saucamais komerctransports jeb mikriņi kursē biežāk, bet tajā pensionāriem jāpērk biļete, kas turklāt ir divas reizes dārgāka – veseli 
10 centi. Benzīns Ukrainā ir par aptuveni 20% lētāks nekā Latvijā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.