Arhīva foto

Nepakļaujamās dvēseles 1


Virkne mūsdienu parapsiholoģijas pētnieku uzskata, ka poltergeists ir garu darbības izpausme. Aiens Stīvensons min vairākus slavenus gadījumus, kuros pārdabisko parādību iemesls it kā bijis miruša cilvēka gars, īpaši akcentējot tos notikumus, kuri, viņaprāt, radušies tieši saistībā ar gara klātesamību. Turklāt ar dažiem no šiem gariem ar medija starpniecību izdevies pat nodibināt kontaktu, un pēc virknes kristietiskā manierē ieturētu dēmonu izdzīšanas pasākumu paranormālā aktivitāte esot pazudusi.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Psihonalīzē poltergeistu mēģina izskaidrot ar halucinācijām, turklāt fenomena fiziskos apliecinājumus parasti nopietni apšauba vai pat pilnībā noraida. Jau minētais Rolls izvirzījis pieņēmumu, ka atsevišķos gadījumos poltergeista parādības patiešām varētu izskaidrot ar garu klātesamību, lai gan lielākā daļa pētnieku uzskata, ka poltergeists tomēr ir tikai un vienīgi dzīvu cilvēku darbības rezultāts.

Savukārt Gajs Leijons Pleifērs uzskata, ka poltergeista iemesls ir savdabīga futbola spēle, kurā par bumbu kalpo noteikta veida enerģijas kamols. Kad cilvēki atrodas nestabilā, saspringtā stāvoklī, viņi mēdz izstarot īpašu enerģētiku, līdzīgu tai, kāda piemīt pusaudžiem dzimumnobriešanas periodā. Ja kopā ar šādu cilvēku vienā telpā atrodas arī pārītis garu, tie ar izmesto enerģijas kamolu sāk splēties gluži kā skolnieki ar futbola bumbu – aizsper, kur vien pagadās, trenkā, izsit logu rūtis, sagāž mēbeles un priekšmetus un tamlīdzīgi. Pēc kāda laika gariem tas viss apnīk, un “mačs” beidzas. Tiesa, pietiekami bieži spēles beigas simbolizē “bumbas” uzsprāgšana, pēc tam notikuma vietā paliekot neliela ūdens peļķīte…

CITI ŠOBRĪD LASA

Roberts Vilsons atsaucas uz sarunu ar dažādu fizisko parādību pētnieku Montegjū Kīnu, kurš apgalvojis, ka viņa mājā vienlaikus “dzīvojuši” uzreiz divi poltergeisti. Ar pirmo viņš iepazinies 2001. gada decembrī spiritisma seansa laikā, ko vadīja vienlaikus divi mediji. Noskaidrojās, ka garu sauc Džoiss, kurš bijis iepriekšējais nama saimnieks. Savukārt otrs izrādījies kāda Alfija Hausa gars, kurš pirms dažiem gadiem noslīcis tuvējā upē. Pēc šīs “atmaskošanas” spiritiskajos seansos abi poltergeisti esot pametuši Kīna māju.

Vilsons arī vēsta, ka 2004. gadā pēc šaušalīgā cunami Taizemē reģistrēts liels poltergeistu aktivitātes uzliesmojums. Pētnieki uzskata, ka tas esot netiešs pierādījums tam, ka ar šo fenomenu patiešām saistīti mirušu cilvēku gari.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.