Imants Strads
Imants Strads
Foto – Timurs Subhankulovs

– Drīz jūs redzēsim arī divās jaunās filmās. 2


– Jā, pēc Anšlava Eglīša romāna “Homo novus” veidotajā Annas Vidulejas spēlfilmā esmu meiteņu ģimnāzijas direktors. Neliela lomiņa. Bet oktobrī pirmizrādi piedzīvos Ilonas Brūveres dokumentāla spēlfilma “Ievainotais jātnieks” par tēlnieku Kārli Zāli, kuru man uzticēts atveidot. Esmu dokumentos papētījis tēlnieka dzīvi, filmējoties bijis kā Brīvības pieminekļa pašā augšā pie trim zvaigznēm, tā ar saviem soļiem izmērījis visus 126 pakāpienus Brīvības pieminekļa iekšienē. Par Kārli Zāli ir interesanti fakti. Jau tajā laikā viņš piekopis to, ko mēs šodien dēvējam par “atkatu”, mācējis uzklāt galdu, aizsūtīt uz Berlīni vai Parīzi žūriju… Uzzinājis par pieminekļa metu konkursu, Kārlis Zāle noprasījis – vai jau nav zināms uzvarētājs? Tā sakot, vai vispār vērts iespringt, strādāt… Mācējis izgrozīties, dzīvot. Bet galu galā Brīvības piemineklis stāv joprojām. Brāļu kapi stāv joprojām. Un mēs ar tiem lepojamies.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība 4
Lasīt citas ziņas

– Jūsu vārds saistās arī ar krodzinieku Kārli televīzijas videofilmā “Saplēstā krūze”. Dzirdēti pārmetumi, ka frizūras un tērpi neatbilstot laikmetam, filmā tā dzerstīgi izlaidīgā dzīve trīsdesmito gadu Latvijā radot sajūtu – okupācija nākusi kā atpestīšana… Kā vērtējat Latvijas Televīzijas seriālu māksliniecisko kvalitāti?

– Man filmēties bija interesanti. Tāds pašam šķita arī mans krodzinieks Kārlis – neveikls attiecībās ar sievietēm, bet, runājot par krogu un kārtīm, kā zivs ūdenī. Man personīgi netraucēja mūsdienīgās frizūras un tērpi. Labi vēl, ka ir tik daudz naudas, lai uzfilmētu kādu latviešu autora darbu. Komerctelevīzijas ražo, kā lētāk, zina – gan jau tāpat “apēdīs”. Ja izdodas tikt pie kvalitatīva scenārija, tā jau ir puse uzvaras.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Jūsu tēlotā Gurmižska vēlējās tikai vienu – būt laimīga. Kas dara laimīgu aktieri Imantu Stradu?

– Īstenībā laikam sirgstu ar tādu radošu nepiesātinātību. Nospēlētais ir jau vēsture, pie kuras negribas apstāties. Es vēlētos, lai cilvēki mani vērtē nevis pēc tā, kāds Strads bija, bet kāds viņš ir. Man ir vēlme būt savā profesijā pēc iespējas dažādākam. Tas ir interesanti. Pat ja kaut kas nesanāk.

Uzziņa

“Lūcis”.

Pirmizrāde 18. augustā.

Lomās: Imants Strads, Astra Baumane, Regīna Devīte, Rūta Dišlere, Lelde Kalēja, Ivo Martinsons, Inese Pudža, Ilze Pukinska, Rihards Rudāks, Uldis Sniķers un Pētera Lūča laikabiedri – Ivars Briedis un Ausma Dzintare.

Scenogrāfe un videomāksliniece Ineta Sipunova, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, Emīla Zilberta muzikālais noformējums, vēsturisko dialogu konsultante Austra Skudra, koncepcijas un dramaturģijas konsultants Matiass Knolls, Pētera Lūča grima autore Zane Žilinska, radošā producente Zane Estere Gruntmane.

Nākamās izrādes: 24. augustā, 15. un 23. septembrī.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.