Foto – Valdis Semjonovs

Ēdienkarte un dzīves telpa 1

Barības ziņā pundurkazas nav izvēlīgas un ēd gandrīz visu. Kad beidzas ganību sezona, dzīvniekiem jādod kvalitatīvs skābsiens un smalks siens. Viss pārējais ir lutināšanai – lopbarības bietes, placināti auzu, miežu graudi, burkāni, kartupeļi. Šos labumus dod ar mēru, lai dzīvnieki nekļūtu miesās brangi, trekni. Kazu organismam nepieciešama arī laizāmā sāls brikete ar selēnu un jodu, piemēram, Multi-Lisal Se (norma – 0,007 g dienā).

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
TV24
Diskriminācija Latvijā? Advokāts komentē plānotos ierobežojumus 3
Lasīt citas ziņas

Mazuļiem otrajā dzīves dienā injicē E vitamīnu un selēnu (deva pēc ražotāja instrukcijas), kā arī multivitamīnus, lai stiprinātu imunitāti. Pirmos 2–4 mēnešus kazlēnu galvenā barība ir mātes piens, pēc tam dod nedaudz spēkbarības. Kazlēni iemācās ēst kopā ar mātēm jau pirmajā mēnesī.

Kaut gan Kamerūnas kazām ir apmatojums, tās ir salīgas. Ziemā vajadzīga siltināta, sausa, labi vēdināta kūts, un ziemā temperatūra nedrīkst noslīdēt zem +7 °C. Telpas ierīkojot, vienam dzīvniekam jārēķina 1,5–2 m2 liela grīdas laukuma platība. Zoodārzā ragaines tur 2 x 3 m aizgaldos brīvas, nepiesietas un kazas atsevišķi no āžiem. Pie barības galda katram dzīvniekam atvēlēts 20 cm plats ēdamnodalījums, kam kopējs var pieiet no ārpuses, lai barojot nebūtu jāiet caur aizgaldu. Barotavā redeles nedrīkst būt ar pārāk lieliem attālumiem (optimāli ir 4 cm), pretējā gadījumā dzīvniekam tajās var iekārties galva. Jāliek neliels daudzums siena, jo kazām piemīt niķis to izvilkt un samīdīt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kazas dzirdina no traukiem vai automātiskām dzirdnēm. Ar vienu automātisko dzirdinātavu pietiek līdz 20 dzīvniekiem. Svaigam ūdenim jābūt pieejamam pastāvīgi. Daudzums atkarīgs no sezonalitātes, barības un dzīvnieka fizioloģiskā stāvokļa.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.