Foto – Valdis Semjonovs

Bez pedikīra neiztikt 1

Svarīgi ir pareizi kopt nagus. Ja dzīvniekus tur slapjā zampā un nagu ragi izauguši pārāk gari, kājas deformējas, rodas nagu iekaisumi, dzīvnieki sāk klibot. Nagus vajag apgriezt vismaz divreiz gadā, izmantojot ļoti asu nazi.

Reklāma
Reklāma

Tipiski ganību dzīvnieki

Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Lasīt citas ziņas

Kazām garšo dažāda barība. Tās var ganīties gan dabiskās, gan ar daudzveidīgu zālāju apsētās pļavās. Govis ganībās apēd līdz simt dažādu zālīšu, bet kazas tajās pašās ganībās var notiesāt 4–5 reizes vairāk. Tās labprāt mielojas ar salmiem, graudzālēm, koku un krūmu zariem, nobirušajām lapām, koku mizām, krūmu atvasēm un pat dadžiem, kam citi Latvijā turētie dzīvnieki pat nepieskaras. Tomēr minikaziņas neēd garu, pāraugušu zāli. Tāda iepriekš jānopļauj, un tikai pēc tam dzīvniekus var laist ganībās.

Aploku var aprīkot ar 1,05 m augstu stiepļu žogu, novelkot trīs stieples 35 cm attālumā citu no citas. Vienīgi kazlēni reizēm izkļūst no šāda iežogojuma. Efektīvāks varētu būt elektriskais gans.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kazas žogu neplēš ne ar ragiem, ne ar kājām, taču arvien grib izkļūt ārā, ko arī izdara, pieliecot galvu un ātri izsprūkot. Atklājot aplokā kādu vājo vietu, ragaiņi to izmantos regulāri. Lai būtu nodarbe, ganībās var izveidot akmeņu, koku vai bluķu krāvumus, pa kuriem lēkāt sevišķi patīk kazlēniem.

Rūpes par veselību

Kamerūnas kazas gandrīz neslimo. Tās dzīvo aptuveni 10–12 gadu, bet zoodārzā, kur ir medicīniskā aprūpe un laba barība, – pat 15 gadu. Nav nepieciešams vakcinēt pret slimībām, tomēr noteikti vajag attārpot pret lenteņiem divas reizes gadā – pirms ganību sezonas un pēc tās. Mājdzīvnieku parazītu starpsaimnieki ir gliemji. Tie visu sezonu sastopami gan ganībās, gan ūdenstilpē. Kalvenes zoodārzā pret parazītiem izmanto veterinārārsta ieteiktos preparātus pret konkrētiem parazītiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.