Foto – Aija Geida

Sautēti kāposti visām gaumēm. 5 dažādas versijas 5

Liekas, ka kāpostus katrā mājā štovē mazliet citādāk un, pats amizantākais, katra saimniece domā, ka tieši viņa zina, kā tos pagatavot pareizi. Pieredzējušām jau ir savi knifiņi. Vēlamies ar tiem padalīties…

Seno tibetiešu horoskops. Ļoti neparasts, ārkārtīgi precīzs!
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Viktors Zemgals: “Es apprecējos nevis 20 gados, bet bija jau pāri trīsdesmit. Es to darīju pārliecības dēļ”
Baltijas valstis neglābs aizsardzības līnija: militārais eksperts par to, kā Krievija rīkosies, ja vēlēsies tām uzbrukt
Lasīt citas ziņas

Izsutinot skābētus kāpostus, iegūstam tos bālus un mīkstus, kas ir mazliet ieskābeni un garšo… ne pēc kā. Kā tikt pie kārdinoši brūnajiem, spīdīgajiem? Ir trīs komponenti, kuri vēl jāizmanto – taukvielas, garšvielas un karamelizēts cukurs. Bez šīm sastāvdaļām īsti štovētie kāposti neiznāk, vien tāds sautējums.

Diētiskie kāposti
• 750 g skābētu kāpostu,
• 250 g svaigu kāpostu,
• 1 liels burkāns,
• 2 – 3 ķiploka daiviņas,
• 80 g brūnā cukura,
• 1 – 1,5 tējkarotes sāls,
• ½ tējkarotes maltu melno piparu,
• 2 ēdamkarotes ķimeņu,
• ½ tējkarotes kurkumas,
• 2 lauru lapas,
• 50 ml augu eļļas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms gatavošanas kāpostus vienu reizi nomazgā, aplejot ar aukstu ūdeni un nokāšot. Tad liek vārīties, ūdeni lejot tik, lai tas kāpostus nenosedz, mazliet zem to līmeņa. Kad paliek mīkstāki, pievieno strēmelītēs sagrieztus svaigos kāpostus, cukuru, sāli un garšvielas. Aptuveni 10 – 15 minūtes pirms vārīšanās beigām pieliek rīvētu burkānu, sakapātus ķiplokus un eļļu. Sanāk maigi kāposti, kas nerada smagumu vēderā un labi sader ar svētku galda treknajiem ēdieniem.

Ar medu un apelsīnu sulu

• 1 kg skābētu kāpostu,
• 4 ēdamkarotes medus,
• 3 apelsīni,
• 100 g sviesta vai 50 ml augu eļļas,
• 1 – 1,5 tējkarotes sāls,
• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

No diviem apelsīniem izspiež sulu, trešo sagriež mazos gabaliņos. Katlā liek kāpostus, sviestu, medu, sāli, piparus, apelsīna gabaliņus un apelsīna sulu un sutina visu, kamēr gatavi. Mazliet citāda, neparastāka, eksotiskāka garša – kā pārsteigums Jaunajā Gadā!

Kāposti ar putraimiem
• 1 kg skābētu kāpostu,
• 500 g cūkas ribiņu vai stilbiņa,
• 2 sīpoli,
• 60 – 80 g miežu putraimu,
• 4 ēdamkarotes augu eļļas,
• 4 ēdamkarotes brūnā cukura,
• 1 tējkarote sāls,
• 1 ēdamkarote ķimeņu,
• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

Kāpostus pārlej ar ūdeni, pievieno gaļu un sutina, kamēr tie pusmīksti. Tikmēr uz pannas apcep sīpolus. Tad pieliek cukuru, augu eļļu, sāli, ķimenes un piparus. Pieber sauju miežu putraimus (ja grib tumīgākus, vairāk, ja ne, var samazināt daudzumu). Sutina, līdz mīksti. Tad izņem gaļu, atkaulo, sagriež gabaliņos un pievieno kāpostiem. Ļoti aromātiski, sātīgi un patrekni!

Svētku
 gardie kāposti
• 1 kg skābētu kāpostu,
• 200 g sviesta,
• 70 g cukura,
• 1,5 ēdamkarotes ķimeņu,
• 2 sīpoli,
• 3 ķiploka daiviņas,
• 1 – 1,5 tējkarotes sāls,
• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

Kāpostus pārlej ar vārošu ūdeni un vāra, līdz tie mīksti, tad nospiež lieko šķidrumu. Pannā karamelizē cukuru (uz sausas pannas uzber cukuru, pievieno divus pilienus ūdens, un, nemaisot ar karoti, bet kratot pannu, lēnam vēro, kā cukurs karamelizējas). Pielej 100 ml vāroša ūdens (nekādā gadījumā aukstu!) un maisa, līdz iegūst vienmērīgu masu, tad pievieno sviestu un izkausē. Apcep šajā masā sagrieztus sīpolus, pieliek garšvielas, kāpostus. Beigās var pievienot apceptu cauraudzīti. Kāposti sanāk patrekni, ēdami tiešām svētkos pāris reizes gadā, toties ļoti gardi!

Maigie kāposti
• 1 kg skābētu kāpostu,
• 150 ml saldā krējuma,
• 2 ēdamkarotes augu eļļas,
• 50 – 70 ml tomātu pastas,
• 100 g brūnā cukura,
• 2 sīpoli,
• 2 ēdamkarotes ķimeņu,
• 1,5 tējkarotes sāls.

Kāpostus pārlej ar ūdeni, pievieno augu eļļu un vāra, līdz mīksti. Tad pievieno apceptus sīpolus, sāli, cukuru, saldo krējumu un tomātu pastu un pasutina vēl 5 – 10 minūtes. Sanāk štovēti kāposti ar patīkami maigu garšu. Beigās var pievienot arī apceptu cauraudzīti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kokteilis
FOTO. “Es nevaru…” Ainars Mielavs pēc viena no koncertiem atklājis, kāpēc šobrīd neraksta jaunas dziesmas
TESTS. Vai atpazīsti Latvijā ražotas preces vien pēc to iepakojuma?
Kokteilis
Alma un Annemarija – šīs dienas gaviļnieces. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Ukrainas tautas apņēmība un spēks turpina iedvesmot: Lielbritānijas karalis uzrunā ukraiņus
Seno tibetiešu horoskops. Ļoti neparasts, ārkārtīgi precīzs!
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Viktors Zemgals: “Es apprecējos nevis 20 gados, bet bija jau pāri trīsdesmit. Es to darīju pārliecības dēļ”
Baltijas valstis neglābs aizsardzības līnija: militārais eksperts par to, kā Krievija rīkosies, ja vēlēsies tām uzbrukt
No veikala “Maxima” cenšas izraidīt pircēju, kurš vēlas sazināties latviešu valodā: “Pēc jautājuma, kādēļ runājat krieviski, pārdevēja vērsās pie apsarga”
Lavrova lidmašīnai beigusies degviela, taču brazīļi atsacījušies to uzpildīt
Lasīt citas ziņas
TESTS: 10 jautājumi – cik daudz patiesībā tu zini par Ukrainu?
Labāk nepiedalies riskantās aktivitātēs: pastāv iespēja pazaudēt kaut ko dārgu! Horoskopi 25. februārim
Kokteilis
FOTO. Kokaīns, marihuāna un atkritumu tvertne, kas “skatās uz viņu”: princis Harijs pēc vaļsirdīgām atklāsmēm tagad saskaras ar nopietnām problēmām
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Diāna, Dina un Dins
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Viktors Zemgals: “Es apprecējos nevis 20 gados, bet bija jau pāri trīsdesmit. Es to darīju pārliecības dēļ”
Kokteilis
VIDEO. Madonna dejotāja dēļ nokrīt no krēsla uzstāšanās laikā: viņas reakcija pārsteidz pūli
TV24
Dmitrijs Gordons: Šodien Ukrainā tiek izlemts ne tik ļoti Ukrainas liktenis, cik pasaules iekārtas nākotne
TV24
Skaidrīte Ābrama: “Ar Navaļņija nogalināšanu, aiziešanu, aizgājusi arī pēdējā cerība, ka Krievijā varētu kaut kas mainīties uz labo pusi”
ASV un Lielbritānijas spēki veikuši jaunus uzbrukumus hutiešiem Jemenā
TV24
Neviens pat nepamanīs, ja 7000 zinātnieku streikos. Viņi paņems koferīti un klusi aizbrauks, skaudrs ir Kalviņš
No veikala “Maxima” cenšas izraidīt pircēju, kurš vēlas sazināties latviešu valodā: “Pēc jautājuma, kādēļ runājat krieviski, pārdevēja vērsās pie apsarga”
TESTS. Vai atpazīsti Latvijā ražotas preces vien pēc to iepakojuma?
“Galvām ir jāripo!” Mediju uzraugi un sabiedrība pieprasa vērtēt sabiedriskā medija publicēto cūku komiksu
Dārzs
Desmit ziedi, kas harmonizē, nomāc stresu un aizsargā
Kokteilis
FOTO. Kā norit princeses Keitas Midltones atveseļošanās pēc operācijas?
Kokteilis
VIDEO. Aizdomu pilnā Magone dodas uz Rīgu, lai kavalieri Toļiku pieķertu melos
Kokteilis
“Šī ir viena no sensitīvākajām tēmām, par ko runāt…” latviešu vīrieši diskutē, vai izmēram ir nozīme
TESTS. Kurš precēsies, bet kurš iekūlies skandālā? Cik labi tu zini jaunākās “klačiņas” no slavenību dzīves?
Kokteilis
Nedalies ar viņiem noslēpumos: 4 zodiaka zīmes, kuras nemāk glabāt noslēpumus
Ieklausieties savā iekšējā balsī! Horoskopi 24. februārim
Kokteilis
VIDEO. Markus Riva atklāti par jaunu dzīves pieredzi: “Tas ir fiziski grūti, uzbudināties nevar!”
Kokteilis
Ikšķiles restorānā viesojusies vampīru sāgas “Krēsla” zvaigzne – atklājam vizītes detaļas!
TESTS. Vai tu esi gudrāks par mākslīgo intelektu?
TV24
Dmitrijs Gordons: Šodien Ukrainā tiek izlemts ne tik ļoti Ukrainas liktenis, cik pasaules iekārtas nākotne
15:46
ASV un Lielbritānijas spēki veikuši jaunus uzbrukumus hutiešiem Jemenā
15:09
TV24
Neviens pat nepamanīs, ja 7000 zinātnieku streikos. Viņi paņems koferīti un klusi aizbrauks, skaudrs ir Kalviņš
14:51