Izgāšanās. Operācija “i” un … 6

Pamatīgu izgāšanos pagājšnedēļ piedzīvoja Aizsardzības ministrija (AM), kuras Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļa izplatīja satraucošu vēsti, ka, iespējams, “pret Latviju tiek izvērsta masveida informācijas operācija, lai nomelnotu Latvijas tēlu Rietumu valstīs un grautu sabiedrības uzticēšanos valstij”.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
Krimināls
Kiberuzbrukums Latvijas TV kabeļoperatoram – visos kanālos pārraida Kremļa propagandas saturu
RAKSTA REDAKTORS
Laimai Vaikulei piederošajā skaistumkopšanas salonā fiksēti valodas pārkāpumi un neētiska attieksme pret klientu, taču risinājumi neseko
Lasīt citas ziņas

“Aizsardzības ministrija pieļauj, šis ir tikai sākums, lai no ārienes ietekmētu Latvijas iekšpolitiku un gaidāmās Saeimas vēlēšanas šā gada oktobrī,” rakstīja anonīmais AM pārstāvis, konstatējot: “Operācijas avots ir “Associated Press” žurnālista Karlo Piovano tvīts ar saiti uz vietni “AP News” un fotogrāfiju, kurā redzams Latvijas Bankas prezidents I. Rimšēvičs kopā ar vairākām personām.” Ministrijai aizdomīgi šķita, ka 2010. gadā tapusī fotogrāfija fotoaģentūras “Scanpix” datubāzē ievietota tikai tagad, un ka “ziņa un fotogrāfija tikusi izplatīta interneta vietnēs, kas pirms tam par Latviju nav neko informējušas, daudzas no tām ir mazpazīstamas vai ar finanšu sektoru nesaistītas”. Šī diletantiskā “analīze” izraisīja mediju pārstāvju neizpratni un pat izsmieklu, jo parādīja, ka AM darbiniekiem ir vāja izpratne par mediju darbu.

“Rus.lsm.lv” žurnālisti, arī analizējot šo AM paziņojumu, atgādina, ka “Associated Press” (“AP”) ar informāciju apgādā lielākos ASV laikrakstus un citus medijus visā pasaulē. Karlo Piovano (autors Rimševičam neglaimojošajam rakstam) ir “AP” Eiropas Biznesa ziņu redaktors. Un viņa tvīts nebija nekāds “operācijas avots”. Viņa rakstu saņēma un publicēja “AP” abonenti, kuru vidū arī plaši pazīstami pasaules mediji. Daļā interneta portālu (tajā skaitā Aizsardzības ministrijai “aizdomīgajos”) “AP” ziņas noteiktos logos tiek publicētas automātiski (visdrīzāk – ja tās nodefinētas kā svarīgas; un Eiropas Centrālās bankas locekļa turēšana aizdomās par kukuļņemšanu var tikt uzskatīta par svarīgu ziņu). Nav pamata aizdomām arī par fotogrāfijas publicēšanas laiku – kad tiek izplatīts “AP” raksts, tad arī aģentūrai “AP” piederošā fotogrāfija tiek ievietota starptautiskā fotogrāfiju datubāzē.

CITI ŠOBRĪD LASA

AM vēlāk piebilda, ka to neesot pētījuši – kur un kā fotogrāfija uzņemta. Bet tas gan būtu interesanti. Kas pirms septiņiem gadiem Kamčatkā nofotografēja septiņus makšķerniekus (tai skaitā Rimšēviču), piefiksēja viņu vārdus, glabāja šo bildi un tagad piegādāja … – kam? “AP” žurnālistam? Uz Rimšēviču dusmīgajam “Norvik” bankas akcionāram Guseļņikovam? “AP” nesaka, kur bildi ņēmuši. Lai gan cerētais “kompromats” no šī foto arī tāds aiz matiem pievilkts…

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.