Muižas pils fasāde.
Muižas pils fasāde.
Foto – Anda Krauze

Pastaigā pa muižas apkārtni
 1

Līdz mūsdienām gandrīz pilnībā ir saglabājies muižas apbūves komplekss – vairākas ēkas un parks. Muižas pils celta 19. gs. 40. gados uz palielas ovālas salas, ko no visām pusēm ieslēdz grāvis. Šāds kungu mājas izvietojums imitēja viduslaiku nocietināto piļu paraugu. Divstāvu mūra kungu māja celta eklektikas stilā un ir smagnēja U veida celtne ar nedaudz izvirzītiem sānu flīģeļiem. Uz muižas parādes pagalmu ved divi laukakmens mūra tilti ar arkveida pusaplocēm. Parādes pagalma dienvidu pusē atradies augļu dārzs, par kuru barona pēcteču atmiņās rakstīts: “Augļi bija bagātīgi, un no ogulājiem tam bija sarkanās un baltās jāņogas, kazenes (?) (Buxbeeren?), dažādas ērkšķogu šķirnes un līdzās sarkanajām avenēm arī daudzi krūmi ar dzeltenām, kas bija īpaši skaistas. Dārza zemenes, kas tagad ir visizplatītākās, toreiz bija jaunievedums un tika dēvētas par Viktorijas zemenēm…”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas
Ziemeļu pusē – parka lauce ar puķu, dekoratīvo koku un krūmu stādījumiem, paveras skats uz dzirnavu dīķi. Aiz staļļa bijusi ratnīca, būvēta plēstu laukakmeņu stabos ar planku aizpildījumu. Darba zirgu stallis tagad pārbūvēts par divstāvu dzīvojamo ēku. Starp abām pēdējām ēkām bijis laidars, ko norobežojis laukakmeņu mūra žogs un plati, elegantas ķieģeļu arkas segti vārti ar rotaļīgiem stabiņiem abās pusēs. Vārtu vērtnes laika gaitā zudušas, bet lieliskās arkas priecē skatu vēl šodien. Ceļš gar staļļiem tālāk ved pāri dambim, kuram blakus atrodas guļbūves ēka – kādreizējās dzirnavas “Strauti”. Staļļiem dienvidpusē bijusi gara guļbaļķu klēts ar būriem abos galos un stabojuma balstītu jumta pārkari vidusdaļā. Šobrīd saglabājusies tikai neliela ēkas daļa. Netālu no klēts būvēta muižas smēde. Šajā laukakmeņu mūra ēkā bijis arī kalēja dzīvoklis un kalte. Interesenti var doties izzinošā ekskursijā pa muižu un tās tuvējo apkārtni, skatīt aizsargājamos dabas objektus – viduslaiku kapsētu pie Veselavas, Lielpinteļu senkapus vai “Velna pēdas” akmeni pie Silabuliem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.