Foto: Shutterstock

Sīpola vietnieks – puravs: 4 gardu ēdienu receptes ar puraviem 1

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Pēc izskata nemaz nav līdzīgi, taču var viens otru aizstāt. Faktiski puravs der gandrīz pie visiem ēdieniem, kur vajadzīgs sīpols. Toties tam ir maigāka garša, un elpā nav tik jūtams aromāts, kā tas mēdz būt pēc sīpolu ēšanas. Puravu griežot, nav jāraud. Ziemā puravā ir daudz vitamīnu.

PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Lielāks haoss Latvijā nav redzēts kopš kolhozu dibināšanas laikiem!” Apinis par vakcināciju, nelīdzestību un nocebo 96
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kāpēc krievu tautības cilvēki, dzīvojot Latvijā, tā arī nav iemācījušies runāt latviski? Skaidro Miroslavs Mitrofanovs 149
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nesagaidot pēdējo mirkli, kad ir patiešām slikti!” Pavļuts par gatavību “D+ konceptam” un stingrākiem ierobežojumiem 90
5 stundas
Lasīt citas ziņas

Puravs – tas ir ļoti franciski, jo Francijā puravus pievieno zupām, sautējumiem, salātiem, omletēm, sāļajiem pīrāgiem.

Puravu un kartupeļu krēmzupa

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g puravu

• 500 g kartupeļu

• sīpols

• 600 ml buljona (vistas vai dārzeņu)

• 100 ml saldā krējuma

• ēdamkarote rīvēta cietā siera

• sāls, pipari

• eļļa

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Katlā ielej eļļu un apcep sagrieztus puravus un sīpolu. Pieber sāli un piparus, mazliet (10 minūtes) pasautē, ik pa laikam apmaisot.

Pielej buljonu, pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus un vāra, līdz kartupeļi mīksti (20 minūtes). Katlu noceļ no uguns, zupu sablendē, pievieno saldo krējumu. Uzvāra līdz pirmajam burbulim.

Kad zupa ielieta šķīvī, pārkaisa smalki rīvētu cieto sieru. Var vēl uzbērt mazliet piparu un sadrupinātus riekstus.

Zupai var pievienot arī kaltētu sēņu pulveri vai iemaisīt apceptas šampinjonu šķēlītes.

Puravu un ābolu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

• 2 puravi

• 1 skābens ābols

• 2 cieti vārītas olas

• 2 ēdamkarotes majonēzes (vai krējuma)

• sāls, malti melnie pipari

• zaļumi

Pagatavošana:

Olas sarīvē vai sakapā. Puravus sagriež pusriņķīšos un kārto uz šķīvja. Virs puraviem uzber sakapātas vārītās olas.

Ābolu nomizo, sarīvē. Tam pievieno majonēzi vai krējumu un sāli, samaisa mērcīti. Ar mērcīti pārlej puravus un olu.

Pasniedzot salātiem uzkaisa drupinātu olas dzeltenumu un dekorē ar zaļumiem.

Ābola vietā salātos var iegriezt selerijas kātu.

Puravu pīrāgs

Foto: SHUTTERSTOCK

Mīklai:

• 200 g kviešu miltu

• 100 g sviesta

• 1 ola

• 1 ēdamkarote auksta ūdens

• pustējkarote jūras sāls

Pildījumam:

• 250 g puravu

• 100 g bekona

• 150 g pikanta, labi kūstoša siera (piemēram, Čedaras)

• 150 g saldā krējuma

• 3 olas

• 2 ēdamkarotes sviesta

• malti melnie pipari

• muskatrieksts

Pagatavošana:

Miltiem pieber sāli, pierīvē aukstu sviestu un ar pirkstiem saberž drupatās. Pievieno olu, pielej auksto ūdeni un samīca mīkstā, vijīgā mīklā. Saveļ to bumbā, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī.

Pannā izkausētā sviestā apcep gabaliņos sagrieztu bekonu, pievieno pusripās sagrieztus puravus. Maisot sautē. Uzber maltus melnos piparus.

Atdzesēto mīklu izrullē, ieklāj veidnē (ap Ø 22 cm), kas izklāta ar cepampapīru. Pamatni viegli sadursta ar dakšiņu.

Uz mīklas liek pildījumu, pārkaisa ar rupji sarīvētu cieto sieru.

Sakuļ olas ar saldo krējumu, sāli, pierīvē muskatriekstu. Pārlej pildījumam un liek cepties 180 °C uz aptuveni 40 minūtēm.

Vislabāk pīrāgs garšo silts, taču var ēst arī aukstu.

Pasta ar puravu un vistu

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g vistas filejas (gabaliņos)

• 300 g puravu

• 300 g pastas

• 2 ēdamkarotes rīvēta cietā siera

• 2 ēdamkarotes eļļas

• malti melnie pipari,

• jūras sāls

• timiāns, raudene

Pagatavošana:

Pannā uzkarsētā eļļā apcep vistas filejas gabaliņus, pievieno puravus, sāli, garšvielas un uz lēnas uguns zem vāka sautē 15 minūtes.

Izvāra pastu un nokāš, atstājot mazliet šķidruma. Pastu pievieno pannā izsautētajai gaļai un puraviem. Visu samaisa.

Pasniedzot katrai porcijai uzber rīvētu cieto sieru.

Padomi

• Lielākais un resnākais nav labākais puravs, jo var būt jau pāraudzis un koksnains. Ideāli, ja baltā daļa ir pāris centimetru diametrā.

• Pirms griešanas puravs jānomazgā, jo starp kārtām bieži vien mēdz palikt smiltis, kas jānoskalo. Ja puravs kādu brīdi jāuzglabā ledusskapī, to nemazgā.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Pirmo baltā kāta daļu noloba. Nogriež purava balto daļu, pārgriež gareniski uz pusēm un tad sagriež pusripiņās vai vēl sīkāk.

• Puravi tāpat kā sīpoli jācep uz lēnas uguns, līdz kļūst viegli caurspīdīgi un aromātiski, tad pievieno pārējām sastāvdaļām.

• Puravu zaļās lapas pievieno, vārot buljonu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 10. līdz 17.maijam: stāda puķes un sēj graudaugus, ravē un pļauj zālienu
12 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Blogere Inga Kalniņa: par kulinārijas skolu Francijā, par cīņu ar anoreksiju, par to, ka Instragams ir kā paralēlā pasaule – pieņemts rādīt tikai galējības 3
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā palutināt mammu Māmiņdienā: 3 garšīgu ēdienu receptes
1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Ukstiņu sīpolpīnes: pārcelšanās uz laukiem jaunu ģimeni rosina sākt sīpolu audzēšanu 3
2 dienas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Lielāks haoss Latvijā nav redzēts kopš kolhozu dibināšanas laikiem!” Apinis par vakcināciju, nelīdzestību un nocebo 92
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kāpēc krievu tautības cilvēki, dzīvojot Latvijā, tā arī nav iemācījušies runāt latviski? Skaidro Miroslavs Mitrofanovs 146
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nesagaidot pēdējo mirkli, kad ir patiešām slikti!” Pavļuts par gatavību “D+ konceptam” un stingrākiem ierobežojumiem 75
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 5
6 stundas
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: “Manu vectēvu, mežsargu, apolitisku un ticīgu cilvēku, jau karam beidzoties kartupeļu stādīšanas laikā sašāva kā sietu… “ 55
10 stundas
Lasīt citas ziņas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
FOTO. Sudrabotais spoks – Veimāras putnusuns 1
2 dienas
GL
Gunta Lūse
Veselam
Pumpuru šokolāde, zaļais saldējums un citu savvaļas augu našķi un receptes
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki un dārznieces, safrizēt rudens avenājus var arī tagad!
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 2
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti? 2
4 dienas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 8
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Nesagaidot pēdējo mirkli, kad ir patiešām slikti!” Pavļuts par gatavību “D+ konceptam” un stingrākiem ierobežojumiem 75
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Brīvas dzīvošanas prognozes vasarai nebūs labas.” Dumpis par to, kas notiks, ja nepieņems mērus 13
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kļūs vēl siltāks. Laikapstākļu prognoze otrdienai 1
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 5
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Absurdi un nepieļaujami,” Bērnu slimnīcas virsārste par dziesmu un deju svētku rīkošanu 21
4 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Lielāks haoss Latvijā nav redzēts kopš kolhozu dibināšanas laikiem!” Apinis par vakcināciju, nelīdzestību un nocebo 92
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Apcietina Olaines aptiekas aplaupīšanā aizdomās turēto NMPD darbinieku 3
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Saules ultravioletais starojums sasniedz augstu līmeni. Nosauc stundas, kurās neiesaka sauļoties 2
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Vienas fotogrāfijas dēļ pamatīgs skandāls britu karaliskajā ģimenē: princis Čārlzs esot apzināti “izgriezis” Meganu Mārklu no attēla 23
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Blogere Inga Kalniņa: par kulinārijas skolu Francijā, par cīņu ar anoreksiju, par to, ka Instragams ir kā paralēlā pasaule – pieņemts rādīt tikai galējības 3
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Liepājas puses mežā videokameras fiksē izmēros iespaidīgu lāci 15
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Elita Veidemane par Triju Zvaigžņu ordeni: “Saber spainī nozīmītes un katram izdala… Ordenis lielā mērā ir zaudējis savu vērtību” 86
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Magone Šutoviene nonākusi pārdomās par savu dzīvi: “Kaut kā dīvaini sanāk, kas tā par s***** karmu man tāda?” 18
1 diena
EK
Elīna Kondrāte
Veselam
Kāpēc mutē rūgta garša? Gastroenterologs brīdina par nopietnu slimību 9
2 dienas
PA
Pēteris Apinis
Ziņas
Pēteris Apinis: Trīs krāsas devītā maija karogā – pelmeņi, vodka un Okudžava 68
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Stāsti
“No kovida aiziet nevaram, nu tad mainām savu redzējumu un darbības!” Diāna Zande par dzīvi pandēmijā, būšanu mammai un vecmammai 15
Intervija 1 diena
ZE
Zane Eniņa
Ziņas
Kā tas ir, kad jau no 10 gadu vecuma zini, ka reiz būsi karaliene? Elizabete II jau 68 gadus valda Lielbritānijā
1 diena
Raivis Šveicars
Ziņas
Igauņi vēja parku Rīgas līcī būvēs ar dāņiem
18:56
LE
LETA
Ziņas
Kariņš līdz trešdienai gaida partijas frakcijas lēmumu par Vitenberga demisiju
18:16
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien notiks kaut kas patiešām negaidīts! Horoskopi 11.maijam
18:03