Inga Eglīte
Inga Eglīte
Foto: Anda Krauze

“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 20

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

To, kā garšo Ingas Eglītes ceptās tortes un kūkas, labi zina ne vien viņas dzimtā Auces novada ļaudis, bet arī tālākā apkaimē dzīvojošie. Sāka ar klasiskajām lauku tortēm, bet nu desmit mājražotājas darbības gados ievērojami paplašinājusi konditorejas izstrādājumu klāstu. Tie visi atpazīstami pēc zīmola Ingas tortes.

LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 9
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nesagaidot pēdējo mirkli, kad ir patiešām slikti!” Pavļuts par gatavību “D+ konceptam” un stingrākiem ierobežojumiem 108
7 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Lielāks haoss Latvijā nav redzēts kopš kolhozu dibināšanas laikiem!” Apinis par vakcināciju, nelīdzestību un nocebo 100
12 stundas
Lasīt citas ziņas

To, kā garšo Ingas Eglītes ceptās tortes un kūkas, labi zina ne vien viņas dzimtā Auces novada ļaudis, bet arī tālākā apkaimē dzīvojošie. Sāka ar klasiskajām lauku tortēm, bet nu desmit mājražotājas darbības gados ievērojami paplašinājusi konditorejas izstrādājumu klāstu. Tie visi atpazīstami pēc zīmola Ingas tortes.

Kāzas kā palaidējmehānisms

Ēst gatavošanai Inga pievērsusies agri, jo vecāki no rīta līdz vakaram bijuši aizņemti darbā. Daudz ko aizguvusi no mammas un vecāsmammas, kas abas bijušas prasmīgas saimnieces. “Mammai padevās gaļas ēdieni, no viņas esmu pārmantojusi belašu pagatavošanas recepti, ko izmantoju joprojām. Savukārt vecāmamma prata gatavot gardus zivju ēdienus.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmo kūku Inga izcepusi 12 gadu vecumā. Brālis kārojis kādu saldumiņu, bet mājās nekā tāda nav bijis. Tad nu Inga sameklējusi recepti, lai zinātu, kuri produkti nepieciešami un kādā secībā kas darāms, un izcepusi tolaik populāro kūku Melnais princis. Tā izdevusies laba.

Vēlāk, kad apprecējusies, vienmēr gādājusi, lai tuvinieki svētku reizēs varētu mieloties ar rolbiskvītu un citiem gardumiem. Taču kūku cepšana par Ingas pastāvīgu nodarbi kļuvusi pēc kāda zīmīga gadījuma. “Es radiniekam uz kāzām izcepu torti. Viesi slavēja, ka esot garšīga, bet kāzu saimniece torti nofotografēja un foto ievietoja sociālajā vietnē “draugiem.lv”. Sāka birt piedāvājumi, lai izcepu torti kāzām vai citai svētku reizei. Sākumā nepiekritu, jo nebiju mācījusies par konditori, visu apguvu pašmācības ceļā. Taču, pamazām uzkrājoties pieredzei, pievērsos šai nodarbei nopietni,” atceras Inga.

Labs sanāk no laba

Biskvīta tortes ar svaigām ogām, medus kūka, snikerkūka, pavlovas, eklēri, saldie un sāļie groziņi, mazas kūciņas, cepumi, picas un pat belaši – tā ir tikai daļa no Ingas piedāvātajiem konditorejas izstrādājumiem. “Man patīk izdomāt arvien jaunas receptes. Nesen sāku cept valriekstu un burkānu ruleti ar krēmsiera pildījumu,” atklāj prasmīgā konditore.

Inga arī uzsver – kvalitatīvs konditorejas izstrādājums izdodas tikai no kvalitatīviem pārtikas produktiem. Tāpēc viņa kūku cepšanai izmanto māju vistu dētās olas. Tikai tad, kad ziemā vistas dēj maz, olas pērk veikalā. Pienu iegādājas no vietējā zemnieka, bet ogas, cik nu iespējams, savāc pati gan savā dārzā, gan mežā. Saldētava esot pilna ar ogām. Daudzās kūkās izmantojot jāņogu želeju, jo, jāņogu skābumam satiekoties ar vārītā krēma saldumu, var panākt lielisku garšas harmoniju. Lauku tortei ar vārītā krēma pildījumu ievārījumam jābūt biezākam, klasiskajām tortēm – šķidrākam, lai labāk sasūktos biskvītā. Te der blendētas zemenes, bet šokolādes kūkai – dzērvenes un jāņogas. Var izmantot arī upenes, bet tās sakrāso biskvītu.

Picmaize – bērnu kārums

Inga ir triju bērnu māmiņa. Nu jau visi pieauguši – meitai 27, dēliem 22 un 19 gadu, tāpēc maltīti sev spēj sarūpēt paši. Abiem dēliem, tāpat kā vīram, garšojot gaļas ēdieni. Bieži tiek uzcepta karbonāde vai cauraudzītis, gatavots šašliks, bet gada siltajos mēnešos grilēts. “Diezgan bieži ģimenei cepu picmaizi. Uz plāts plāni izveltnēju rauga mīklu, to noziežu ar tomātu mērci, virsū kārtoju žāvētas desas ripiņas vai kūpinātu gaļu, papriku, šampinjonus, tomātiņus, marinētus sīpolus un gurķīšus, pārleju olu, kas sajaukta ar sarīvētu sieru, pa virsu uzbārstu dilles, un – cepeškrāsnī iekšā! Cepu 180 grādos aptuveni 15 minūtes.”

Inga rauga mīklai ļauj divas reizes uzrūgt: izmīca, uzraudzē, atkal izmīca un uzraudzē. “Ja mīkla nerūgst, pārsvarā pie vainas ir raugs. Parasti masai pievienoju diezgan daudz cukura, kas kopā ar raugu ceļ mīklu uz augšu. Nozīme ir arī miltiem. Es lielākoties pērku Dobeles dzirnavnieka ražotos kviešu miltus vai Rīgas dzirnavnieka ražotos miltus Hercogs.”

Ja pīrāgi drīz vien pēc cepšanas kļūst cieti kā krams, tātad mīklai pievienots par maz taukvielu. Inga pirms cepšanas pīrāgus noziež ar sakultu olu, pēc cepšanas – ar eļļu. Tad pīrāgi būs ne vien mīkstāki, bet arī spīdīgāki. “Kad gatavoju rauga mīklu savai vajadzībai, mīklai pievienoju ne vien eļļu, bet arī sviestu un skābo krējumu. Taču nedrīkst arī ar taukvielām pārforsēt, jo tad mīkla var nerūgt.”

Sāļie groziņi

Foto: SHUTTERSTOCK

• 300 g kviešu miltu

• 180 g sviesta

• 1 ola

• 1 tējkarote kurkumas

• 1 tējkarote garšvielas Vegeta

Pagatavošana:

Visus produktus un garšvielas samīca viendabīgā masā. Mīklu ieklāj formiņās, ar nazi glīti apgriež, kas pāri malām, un liek cepties cepeškrāsnī 170 °C aptuveni 15 minūtes. Atdzesē, izņem no formiņām un sapilda masu. Var pildīt ar lasi, skumbriju, ceptas vistas filejas salātiņiem, sarīvētas olas, siera un majonēzes maisījumu.

Belaši

Foto: SHUTTERSTOCK

• 2 kg miltu

• 1,7 l ūdens

• 180 g cukura

• 180 ml eļļas

• 1 paciņa presētā rauga

• 1 ēdamkarote sāls

Pildījumam:

• 1,6 kg svaigas cūkgaļas

• sīpoli

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Uzsilda ūdeni, izkausē raugu ar cukuru, saliek visas mīklas sastāvdaļas un mīca tik ilgi, kamēr nelīp pie rokām. Kad mīkla uzrūgusi, pārmīca un uzraudzē vēlreiz.

Vispirms 800 g cūkgaļas apcep, tad vāra, pievienojot piparus un sāli. Gatavu atdzesē. Pievieno atlikušo svaigo cūkgaļu, sīpolus un samaļ gaļasmašīnā. Masai pieber sāli un piparus, rūpīgi samīca un cep mazas kotletītes. Tās pilda mīklā un vāra saulespuķu eļļā, kamēr belaši kļūst skaisti brūni.

Pīrāgu un picas maizītes mīkla

Foto: Anda Krauze

• 1 kg kviešu miltu

• 100 g cukura

• 100 g sviesta

• 70 ml piena

• 50 ml eļļas

• puspaciņa presētā rauga

• 2 ēdamkarotes skābā krējuma

• 1 tējkarote sāls

Pagatavošana:

Pienu kopā ar sviestu uzsilda, raugu kopā ar cukuru izkausē. Sajauc visas sastāvdaļas kopā un kārtīgi samīca, līdz nelīp pie rokām. Kad mīkla uzrūgusi, to pārmīca un uzraudzē vēlreiz. Tad gatavo pīrādziņus. Liek smalki sagrieztu kūpinātu gaļiņu vai malto gaļu. Pīrādziņus apsmērē ar olu un cep 180 °C grādos aptuveni 15 minūtes. Izņemot no cepeškrāsns, noziež ar eļļu.

Medus kūka

Foto: SHUTTERSTOCK

• 2 paciņas sviesta (katra 180 g)

• 4 glāzes cukura

• 350 ml medus

• 4 tējkarotes sodas

Olu masai:

• 12 olu

• 8 glāzes kviešu miltu

• 2 ēdamkarotes cukura

Pildījumam:

• 6 skābā krējuma trauciņi (katrs 380 g)

• 200 g cukura

Pagatavošana:

Lai pagatavotu biskvītu, sviestam un medum pievieno cukuru un sodu un katliņā uz lēnas uguns izkausē – tas jādara uzmanīgi, jo soda visu var raut pāri katla malām.

SAISTĪTIE RAKSTI

Olas iesit bļodā, pieber 2 ēdamkarotes cukura un ar mikseri saputo. Kad medus un sviesta masa padzisusi, pievieno pusi saputoto olu un iemaisa 4 glāzes miltu. Tad liek klāt atlikušās saputotās olas un vēl 4 glāzes miltu. No šāda masas daudzuma sanāk sešas biskvīta kārtas. Cep cepeškrāsnī 180 °C 10–15 minūtes.

Skābo krējumu saputo ar cukuru. Jāmaisa ļoti lēnām – strauji maisot, izdalās sūkalas.

Būvē kūku: viena biskvīta kārta, ar cukuru saputotais skābais krējums, nākamā biskvīta kārta, krējums, nobeigumā biskvīta kārta. Visu noziež ar krējuma masu un uzbārsta sablendētas biskvīta drumstalas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 10. līdz 17.maijam: stāda puķes un sēj graudaugus, ravē un pļauj zālienu
14 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Blogere Inga Kalniņa: par kulinārijas skolu Francijā, par cīņu ar anoreksiju, par to, ka Instragams ir kā paralēlā pasaule – pieņemts rādīt tikai galējības 3
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
palutināt mammu Māmiņdienā: 3 garšīgu ēdienu receptes
1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Ukstiņu sīpolpīnes: pārcelšanās uz laukiem jaunu ģimeni rosina sākt sīpolu audzēšanu 4
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 9
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nesagaidot pēdējo mirkli, kad ir patiešām slikti!” Pavļuts par gatavību “D+ konceptam” un stingrākiem ierobežojumiem 108
7 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Lielāks haoss Latvijā nav redzēts kopš kolhozu dibināšanas laikiem!” Apinis par vakcināciju, nelīdzestību un nocebo 100
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kāpēc krievu tautības cilvēki, dzīvojot Latvijā, tā arī nav iemācījušies runāt latviski? Skaidro Miroslavs Mitrofanovs 163
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Vienas fotogrāfijas dēļ pamatīgs skandāls britu karaliskajā ģimenē: princis Čārlzs esot apzināti “izgriezis” Meganu Mārklu no attēla 24
1 diena
Lasīt citas ziņas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
FOTO. Sudrabotais spoks – Veimāras putnusuns 1
2 dienas
GL
Gunta Lūse
Veselam
Pumpuru šokolāde, zaļais saldējums un citu savvaļas augu našķi un receptes
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki un dārznieces, safrizēt rudens avenājus var arī tagad!
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 2
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti? 2
4 dienas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 8
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Mēs savā ziņā skrienamies ar laiku.” Kariņš atklāj, vai valdība plāno ieviest jaunus Covid-19 ierobežojumus 7
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
“Brīvas dzīvošanas prognozes vasarai nebūs labas.” Dumpis par to, kas notiks, ja nepieņems mērus 26
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kļūs vēl siltāks. Laikapstākļu prognoze otrdienai 2
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā atgriezīsies gaisa masa, kas mums lika salt maija sākumā!” Bricis par laiku šonedēļ 9
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nesagaidot pēdējo mirkli, kad ir patiešām slikti!” Pavļuts par gatavību “D+ konceptam” un stingrākiem ierobežojumiem 108
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Absurdi un nepieļaujami,” Bērnu slimnīcas virsārste par dziesmu un deju svētku rīkošanu 28
6 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Lielāks haoss Latvijā nav redzēts kopš kolhozu dibināšanas laikiem!” Apinis par vakcināciju, nelīdzestību un nocebo 100
12 stundas
Inita Šteinberga
Ziņas
“Cīņa ar invazīvajām sugām ir labs veids, kā izgāzt kovidlaikā sakrātās dusmas.” Uz radikālu rīcību mudina DAP ģenerāldirektors 1
36 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Vienas fotogrāfijas dēļ pamatīgs skandāls britu karaliskajā ģimenē: princis Čārlzs esot apzināti “izgriezis” Meganu Mārklu no attēla 24
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Blogere Inga Kalniņa: par kulinārijas skolu Francijā, par cīņu ar anoreksiju, par to, ka Instragams ir kā paralēlā pasaule – pieņemts rādīt tikai galējības 3
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Liepājas puses mežā videokameras fiksē izmēros iespaidīgu lāci 16
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Elita Veidemane par Triju Zvaigžņu ordeni: “Saber spainī nozīmītes un katram izdala… Ordenis lielā mērā ir zaudējis savu vērtību” 88
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Magone Šutoviene nonākusi pārdomās par savu dzīvi: “Kaut kā dīvaini sanāk, kas tā par s***** karmu man tāda?” 18
1 diena
EK
Elīna Kondrāte
Veselam
Kāpēc mutē rūgta garša? Gastroenterologs brīdina par nopietnu slimību 9
2 dienas
PA
Pēteris Apinis
Ziņas
Pēteris Apinis: Trīs krāsas devītā maija karogā – pelmeņi, vodka un Okudžava 71
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Stāsti
“No kovida aiziet nevaram, nu tad mainām savu redzējumu un darbības!” Diāna Zande par dzīvi pandēmijā, būšanu mammai un vecmammai 15
Intervija 1 diena
ZE
Zane Eniņa
Ziņas
Kā tas ir, kad jau no 10 gadu vecuma zini, ka reiz būsi karaliene? Elizabete II jau 68 gadus valda Lielbritānijā
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
“Cīņa ar invazīvajām sugām ir labs veids, kā izgāzt kovidlaikā sakrātās dusmas.” Uz radikālu rīcību mudina DAP ģenerāldirektors 1
20:29
LE
LETA
Ziņas
“Mēs savā ziņā skrienamies ar laiku.” Kariņš atklāj, vai valdība plāno ieviest jaunus Covid-19 ierobežojumus 7
19:24
Raivis Šveicars
Ziņas
Igauņi vēja parku Rīgas līcī būvēs ar dāņiem 6
18:56