Juris Jurašs
Juris Jurašs
Foto – Timurs Subhankulovs

  69

Kāpēc pievienojaties Bordāna partijai, kurai pagaidām nav plaša vēlētāju atbalsta? Nosaucāt viņu par godavīru. Vai jāsecina, ka vadošās partijas nav godīgas un jums būtu neērti kopā ar bijušajiem “klientiem”?

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Neredzēju iespēju pievienoties nevienam politiskajam spēkam, kas ilgāku periodu darbojas pie varas Rīgas domē vai parlamentā. Šīs partijas sevi lielā mērā degradējušas. Nevienai nav prioritāte tiesiskās vides sakārtošana…

…kā agrāk bija “Jaunajā laikā”.

Tagad pat vārdos to nav gatavi atbalstīt! Neesam dzirdējuši vēlēšanos veltīt enerģiju, spēkus, lai sistemātiski apkarotu kukuļošanu. Ar tieslietu ministru Bordānu savulaik man bija iespēja strādāt un pārliecināties, ka viņam šī vēlme ir. Tāpēc izvēle bija viena – par Jauno konservatīvo partiju. Tā ir strauji augoša partija. Esmu pārliecināts, ka iesaistīsies godīgi, strādātgriboši cilvēki.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sāksim alfabēta kārtībā – Juta Strīķe, Šikore, Draveniece, Kurpniece.

Labprāt viņas redzētu komandā.

Kā tika novērtēta jūsu iestāšanās Bordāna partijā no cīņubiedru puses?

Mani interesē kolēģu viedoklis, pārmiju domas ar daudziem. Esmu gandarīts, ka manu lēmumu atbalstīja.

Vai pats esat nacionālkonservatīvu vērtību aizstāvis?

Jaunās konservatīvās partijas vērtības ir taisnīgums, godīgums, ģimenes vērtības, mūsu nacionāla valsts, tauta. Es to atbalstu.

Ģimenes vērtības mūsdienās ir visādas.

Grūti jums nepiekrist. Bet man svarīgas pamatlietas. Es vēl liktu klāt personiskās atbildības nozīmi katrā amatvietā. Bez tās nav iedomājams būvēt stipru un tiesisku valsti.

Vai būsiet 1. numurs domes vēlēšanu listē?

Mani nav tā uzrunājuši, par to vēl nav lemts. Nestājos partijā, pēc numura tīkojot. Man ir skaidrs uzdevums, iekļūstot domē, – iztīrīt to no korupcijas. Bet partija kopumā – negrib bez cīņas atdot Ušakovam Rīgu. Citi labējie, man liekas, izturas kā nolemti palikt mūžīgā opozīcijā, turklāt viens otrs zaļais vēl koķetē ar “Saskaņu”.

No teiktā izriet, ka pat “Vienotība” nolaidusi agrāk nesto pretkorupcijas karogu. Jūsu pretinieki bieži pārmetuši, ka KNAB izpildījis “Vienotības” politiskos pasūtījumus. Citus aiztika, viņus ne.

Tas ir “bleķis”, ka birojā kāds pildījis partijas pasūtījumu.

Reklāma
Reklāma

Jūs Zaķi neaiztikāt, saudzējāt.

Pag, tā ir Ieņēmumu dienesta lieta! Vismaz par korupcijas apkarošanas bloka darbiniekiem teikšu viennozīmīgi – vienalga, vai būtu zaļš, sarkans, oranžs vai lillā, ja politiķa rīcībā saskatītu izmeklējamu likumpārkāpumu, tas tiktu pētīts neatkarīgi no partijas piederības. Runām par atbalstu kādai partijai kājas aug no tā, ka sākotnēji “Jaunais laiks” patiešām balstīja biroju un cīņu ar korupciju. No politiķiem tas bijis vienīgais reālais, atklātais atbalsts, lai KNAB stiprinātu. Pārējie, kas to nevēlējās, uzkurināja retoriku, ka “kantoris darbojas viņu interesēs”. Tad jāatgādina fakts, cik lielu sabiedrības uzticību savulaik KNAB nopelnīja. Pirms Vilnīša un Streļčenoka vadības birojs uzticības reitingā bija otrais aiz baznīcas! Šobrīd uzticība ir zemāka par zemu. Cilvēkiem bija simpātiska aizsāktā cīņa pret koruptīvo sistēmu, kas tagad sagrauta un KNAB tēls – iznīcināts.

Kāpēc, jūsuprāt, “Vienotība” atsala cīnīties pret naudas varu politikā?

Man liekas, tāpēc ka nespēja turēties pretī sistēmai, kas kultivēja vidi, kura nebūt nav tiesiska.

Iesūca sistēma nabadziņus. Vai var sarindot, ka “Vienotība” tomēr mazāki blēži, citi lielāki?

Tādu topu neveidošu. Esam aizturējuši arī “Vienotības” biedrus. Bet situācija tiešām nožēlojama, ja neviens nav gatavs pacelt pretkorupcijas karogu no dubļiem, kaut cik mainīt esošo stāvokli. Tad nav jēgas darīt pārējo – rak­stīt ekonomiskās programmas, kalt attīstības plānus. Piekritīsiet, ka esam tur, kur esam, ne jau tāpēc, ka mums slikti sarakstītas programmas? Runa ir, vai korumpētā vidē iespējams pieņemt valstiski svarīgus lēmumus.

Jūs darīsiet, lai to mainītu?

JKP ir ar lielām ambīcijām, ko var īstenot, ja cilvēki notic un pievienojas, uzdrošinoties iziet no komforta zonas. Ļoti ērti sēdēt virtuvē, sunīt 
notiekošo, kritizēt netīro politiku. Bet vajag iet, atšķaidīt netīro vidi ar ko gaišāku! Ar cilvēkiem, kuriem ir cita dzīves uztvere, principi un attieksme pret pērkamību politikā.

Esat teicis, ka Rīgas dome ir lielākais korupcijas perēklis. Kur spilgtākie apliecinājumi?

Korupcija ir slēptākais, grūtāk pierādāmais noziegums. Kad kādu aplaupa, cietušais liecina. Kukuļa došanā – ņemšanā puses cieš klusu kā kaps, lai nekas no malas to neuzzina. Par to informēts pieredzējis izmeklētājs var nojaust, saprast no kādām likumsakarībām, bet ir nepieciešama pierādījumu bāze, lai prokurors celtu apsūdzību, tiesnesis notiesātu. Daudzkārt vainīgie “nesēž” nevis īpašu nopelnu dēļ, bet tāpēc, ka KNAB vai citiem izmeklētājiem nav izdevies aizdomas pierādīt. Dažos gadījumos – vienkārši pietrūcis veiksmes. Ko redzam Rīgas domē, ir aisberga virs­ūdens daļa ar aizturētiem, notiesātiem ierēdņiem. Lielāka ir neredzamā, zemūdens daļa, par kuru ir maz pierādījumu, nav notiesājošu spriedumu. Otra lieta, ka KNAB valstī dzimis kā negribēts bērns. Lielākoties radīts ārējā spiediena dēļ. Tā pret KNAB izturējušies – kā pret negribēto bērnu. Alkoholiķi neizārstēs no plītēšanas, ja viņš to nevēlas. Vai izskaužama korupcija Rīgas pašvaldībā, ja tā to nevēlas? Pat neidentificē to kā problēmu, neatzīst un neko nedara lietas labā! Mana praktiskā pieredze liecina – visu darbam nepieciešamo no domes esam izkarojuši ar grūtībām. Izskatās, ka viņi gribētu prostitūciju apkarot ar paša bordeļa spēkiem. Tik inficētu sistēmu nav iespējams labot. Tā jānomaina ar jaunu. Bet Rīgā tiek uzturēts Ušakova “labākā mēra” reitings visiem līdzekļiem. Nu, tā ir apgriezto spoguļu valstība! Cik nesaimnieciski veikts kaut vai Barona ielas remonts!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.