Foto: Shutterstock

Rabarberu laiks ir klāt: 5 izsmalcināti, garšīgi ēdieni, ko pagatavot no rabarberiem 1

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Rabarbers atsauc atmiņā vecmāmiņas dārza idilli – nolauz kātu, lapu kā cepuri liec galvā, nomizo plāno miziņu un pirmos rabarberus nokraukšķina tāpat. Brr!… Kāds jau noskurinās un sagriež kātu mazos kubiņos, uzber cukuru un nogaida, kad izdalīsies saldā sula.

Rabarberu kūka kājām gaisā

LA
LA.LV
Ziņas
“Sāpīga tēma! Viņa iemīlējās, aiztaisīja ausis un netikām vairs klāt,” Ščerbatihs par to, kādas būtu bijušas Kohas izredzes Tokijā iegūt zeltu 59
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Baiļu stratēģiju būtu atstājusi kā pēdējo, cilvēki vēlas izzināt detalizētu informāciju,” Čakša nosauc vienīgo slimību, ar kuru oficiāli aizliegts vakcinēties 128
14 stundas
LA
Latvijas Avīze
Laukos
“Tik lielu apjomu vienuviet vēl nebiju redzējis!” Mežkopis atklāj, ka nezināšana neatbrīvo no atbildības 5
20 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas mīklai:

• 300 g miltu

• 120 g cukura

• 100 g sviesta

• 100 g skābā krējuma

• 4 lielas olas

• 6 ēdamkarotes mandeļu pārslu

• ¾ tējkarotes cepamā pulvera

• ¾ tējkarotes vaniļas esences

• pustējkarote sāls

Glazūrai:

• 300 g sagrieztu rabarberu

• 200 g brūnā cukura

• 100 g sviesta

Pagatavošana:

Pannā izkausē sviestu kopā ar brūno cukuru, kamēr masa sāk burbuļot. Masu lej veidnē, uz tās izkārto rabarberus vienā kārtā. Lielā bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, mandeles un sāli. Citā bļodā cukuru saputo kopā ar sviestu, kamēr cukurs izkusis un masa ir viegla un gaisīga. Pa vienai piesit olas, rūpīgi ieputo. Iemaisa vaniļas esenci. Pievieno sausās sastāvdaļas. Tad pakāpeniski pieliek skābo krējumu. Gatavo masu pārlej rabarberiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cep kūku 160 °C aptuveni 75 minūtes. Gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti, – ja tas ir sauss, kūka ir gatava. Atdzesē 10 minūtes. Kūku apgriež otrādi, lai rabarberi ir pa virsu.

Rabarberu mafini

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 400 g rabarberu

• 250 g miltu

• 2 olas

• 150 g skābā krējuma

• 150 g cukura

• 50 g sviesta

• 2 tējkarotes vaniļas cukura

• 1 tējkarote cepamā pulvera

• 1 tējkarote malta kanēļa

Pagatavošana:

Rabarberus sagriež gabaliņos, uzkaisa mazliet cukura un atstāj, lai izdalās sula. No tās varēs pagatavot dzērienu.

Olām pieber cukuru un saputo. Pievieno pārējās mīklas sastāvdaļas, izņemot rabarberus, un maisa, lai sanāktu viendabīga mīkla. Rabarberus ieliek caurdurī, lai notek sula. Pievieno mīklai un vēlreiz visu rūpīgi samaisa.

Mafinu formiņas iesmērē ar eļļu vai sviestu un 3/4 piepilda ar sagatavoto mīklu. Cep cepeškrāsnī 220 grādos 15 minūtes. Gatavību pārbauda ar iesmiņu.

Mīklai var pievienot ogas vai rozīnes.

Rabarberu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 2 rabarbera kāti

• 300 g marinētu šampinjonu

• 2 vārīti kartupeļi

• 1 sarkanais sīpols

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• zaļumi: salāti, lociņi, pētersīļi, kressalāti, majorāns

Pagatavošana:

Vārītos kartupeļus sagriež kubiņos, šampinjonus plānās šķēlītēs, rabarberus – sīkos gabaliņos. Zaļumus saplucina un sagriež. Visām sastāvdaļām pārlej eļļu un viegli samaisa.

Marinēti rabarberi

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 500 g rabarberu

• 150 g cukura

• glāze ūdens

• 100 ml ābolu etiķa

• 4 kaltēti čili pipari

• 1 svaiga ingvera zars

• 1 ēdamkarote jūras sāls

• 1 tējkarote krustnagliņu

Pagatavošana:

Katlā sajauc etiķi, ūdeni, sāli un cukuru. Uzvāra, kamēr sāls un cukurs izkusis. Pievieno krustnagliņas, nomizotu un sagrieztu ingveru un čili piparus. Pavāra minūti. Rabarberus liek sterilizētā burkā, pārlej karsto marinādi, lai pilnībā nosedz. Burku aizskrūvē un liek atdzist.

Marinētos rabarberus var pasniegt ar sieriem, pastētēm vai auksto gaļu.

Rabarberu–ingvera čatnijs

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 kg rabarberu (nomizotu un sagrieztu kubiņos)

• 150 g cukura

• 200 ml apelsīnu sulas

• 2 šalotes sīpoli

• 2 ķiploka daiviņas

• 1 ēdamkarote sarīvēta ingvera

• 2 tējkarotes olīveļļas

• 2 tējkarotes rīsu etiķa

• sāls

Pagatavošana:

Šalotes sīpolus un ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina, ber katlā ar uzkarsētu olīveļļu un uz vidējas liesmas sautē, kamēr mīksti (kādas 2 minūtes). Pievieno ingveru un maisot mazliet pasautē. Pielej apelsīnu sulu, pieber cukuru un uzvāra. Samazina liesmu un atstāj viegli virst. Pieber rabarberus un vāra, kamēr mīksti, bet ne izšķīduši (aptuveni 12 minūtes).

Lieliski garšos pie zivs, arī cūkgaļas ēdieniem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
“Ja zemenes paceļam 1,20 m no zemes…” Agronoms Dzērve atklāj interesantu “knifu”, kā zemenes iegūt ātrāk 13
1 diena
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Naftu aizvietos koksnes izcelsmes produkti 3
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
“Lobīšanas tehnoloģija ir būtiskākā atšķirība brūnajiem un zaļajiem,” Kaspars stāsta, kā Naušēnos audzē griķus 4
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā izaudzēt izcilu ražu dārzā nepārpūloties: dārzniece atklāj savu pieredzi 3
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Sāpīga tēma! Viņa iemīlējās, aiztaisīja ausis un netikām vairs klāt,” Ščerbatihs par to, kādas būtu bijušas Kohas izredzes Tokijā iegūt zeltu 59
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Baiļu stratēģiju būtu atstājusi kā pēdējo, cilvēki vēlas izzināt detalizētu informāciju,” Čakša nosauc vienīgo slimību, ar kuru oficiāli aizliegts vakcinēties 128
13 stundas
LA
Latvijas Avīze
Laukos
“Tik lielu apjomu vienuviet vēl nebiju redzējis!” Mežkopis atklāj, ka nezināšana neatbrīvo no atbildības 5
20 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“Skolā bija iedomīgs, bet, patiesībā viņš ir cilvēks ar zelta sirdi, ļoti ievainojams un laipns!” Sieva un komandas biedri par olimpisko “fāteri” Agni Čavaru 6
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Šobrīd pietrūkst 20 miljoni, lai ziemā varētu notīrīt sniegu no ielām,” Ķirsis atklāj, ka Rīga ir Latvijas nabadzīgākā pilsēta 108
13 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Siltie salāti ar kvinoju, dārzeņiem, zaļumiem un sieru: sātīgi un veselīgi! 4
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kombaina šoferim Smiltenes pusē vairākas reizes izdodas satikt pasakaini skaistu briedi 47
2 dienas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Klasiska vērtība, kas laika gaitā nemaina sākotnējo izskatu. Parketa slāņi, slīpēšana, kopšana un senatnīga efekta iegūšana
1 diena
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Mitrina gaisu, samazina putekļu daudzumu gaisā, uzlabo augu stāvokli. Kā dārziem var noderēt mākslīgā migla 2
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardēžu sapnis: 3 izcili jāņogu deserti – vienkāršas receptes pagatavošanai mājās 2
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Traucēta ceļa servitūta lietošana: kā rīkoties?
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kompensācija nedrīkst atšķirties, bezdarnieka pabalsts jāsaņem uzreiz,” advokāts par nevakcinēto darbinieku atlaišanu
14 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Aptauja: Vai tu atbalsti Marihuānas legalizāciju Latvijā?
30 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Baiļu stratēģiju būtu atstājusi kā pēdējo, cilvēki vēlas izzināt detalizētu informāciju,” Čakša nosauc vienīgo slimību, ar kuru oficiāli aizliegts vakcinēties 128
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Šobrīd pietrūkst 20 miljoni, lai ziemā varētu notīrīt sniegu no ielām,” Ķirsis atklāj, ka Rīga ir Latvijas nabadzīgākā pilsēta 108
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Palīdziet Kristinai vai zvaniet policijai!” Baltkrievu sportisti ar varu mēģina nogādāt Minskā 10
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Sāpīga tēma! Viņa iemīlējās, aiztaisīja ausis un netikām vairs klāt,” Ščerbatihs par to, kādas būtu bijušas Kohas izredzes Tokijā iegūt zeltu 59
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. “Kurš vakcinējies, tas drīkst tusēt!” Kā rīdzinieki divas dienas aizmirsa par kovidu un ballējās pilsētas festivālā “Var! Būt!” 73
14 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“Skolā bija iedomīgs, bet, patiesībā viņš ir cilvēks ar zelta sirdi, ļoti ievainojams un laipns!” Sieva un komandas biedri par olimpisko “fāteri” Agni Čavaru 6
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Gribu visus informēt, tas būs no jūsu pensijām!” Ošlejs par valsts parāda atmaksāšanu 169
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Pats izslimoju vidēji smagi un esmu izvadījis arī ļoti daudz “antivakseru”,” priesteris par Covid-19 pieredzi 145
1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
“Ja zemenes paceļam 1,20 m no zemes…” Agronoms Dzērve atklāj interesantu “knifu”, kā zemenes iegūt ātrāk 13
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Valdība neticēja, ka kāds no mūsējiem iegūs zelta medaļu,” Apinis par sportu, politiku un naudu 36
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Sandis Ģirģens: “Kādā sakarībā man būtu jāsūta vakcinēties savs 15 gadīgais puika, kurš ir sportisks, labā fiziskā formā?” 407
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Jāvēršas pret tiem, kuri krāpjas ar nodokļiem, nevis tiem, kas tos taisnīgi maksā. Deputāts par plāniem vērsties ST 59
1 diena
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Mūs gaida politiskā spēle, kurā bez sirdsapziņas pārmetumiem izmantos pandēmijas kārti 36
1 diena
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
“Tirgus ir pārmaiņu priekšā!” Smiltēns atklāj, vai Centrāltirgū beidzot prioritāte būs vietējiem zemniekiem 30
1 diena
JE
Jānis Eglīts*
Ziņas
Jānis Eglīts: “Nav daudz valstu, kas ir tik privileģētā situācijā kā Latvija!” 20
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Kompensācija nedrīkst atšķirties, bezdarnieka pabalsts jāsaņem uzreiz,” advokāts par nevakcinēto darbinieku atlaišanu
06:15
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Mūsdienīgākais veids cīņā ar sliktu redzi bērniem – nakts lēcas
06:00
LE
LETA
Ziņas
Aptauja: Vai tu atbalsti Marihuānas legalizāciju Latvijā?
06:00