Foto – Toms Ancītis

  11

Milzu guļamistabas

Aproču dalītāji un krustiņu vilcēji ir tikai brīvprātīgie palīgi. Ne Austrijas institūciju, ne policijas, ne pilsētas pārvaldes darbinieki šajā procesā nepiedalās. Oficiāli tas netiek apstiprināts, taču noprotams, ka Austrijas nolūks ir pēc iespējas izvairīties no darbībām, kas juridiski varētu sasaistīt valsti ar migrantiem, kas “paredzēti Vācijai”. Ja aproces dalītu Austrijas policisti, tas varētu tikt uzlūkots kā migrantu “reģistrācijas akts”.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
TV24
“Ja Putins “atstieptu kātus”, ko tas mainītu?” Slaidiņš atbild tieši un bez aplinkiem
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Dublinas regula gan neparedz tādus jēdzienus kā “tranzīta bēgļi” vai “tranzīta mītne”. Teorētiski Austrijai būtu pašai pienākums reģistrēt migrantus (tāpat kā, piemēram, Latvijā tiek aizturēti uz Helsinkiem caurbraucoši irākieši, kuriem nav uzturēšanās atļaujas un dokumentu). Taču regulējumi, kas darbojušies “mierīgos laikos”, krīzes laikos tiek ignorēti. Dublinas vienošanos “pēc vajadzības” te ievēro, te ignorē teju visas valstis Eiropas Savienībā, caur kurām ved bēgļu maršruti.

Teltis, kurās katrā atrodas pa vairākiem simtiem gultu, kalpo kā milzu guļamistabas. Savukārt ēdiena, bērnu pārtikas, drēbju dalīšana un medicīniskā aprūpe notiek bijušajās ceļu dienesta garāžās. Uz metāla žoga saulē žāvējas drēbju gabali, pārsvarā bērnu drēbītes. Netīrās drēbes var izskalot tikai izlietnēs, jo veļasmašīnu nav.

CITI ŠOBRĪD LASA
“Un šajā telpā,” Zalcburgas preses dienesta darbiniece Sabīne Mozendere pieved pie garāžas, uz kuras durvīm uzlīmēta lapa ar uzrakstu “Asyl Austria Only”, “var reģistrēties, lai pieteiktos patvērumam Austrijā.” Šāda iespēja esot jebkuram, kurš to vēlas, uzsver Mozendere. Kāpēc viņa to īpaši uzsver, ir skaidrs. Austrija regulāri saņem pārmetumus no Vācijas, ka negodīgiem paņēmieniem tā cenšoties novirzīt visus bēgļus uz Vāciju, pat tos, kuri vēlas patvērumu Austrijā. Par negodīgo rīcību, bēgļus “pret viņu gribu” sūtot uz kaimiņvalsti, Austrijas kolēģus nesen asi kritizēja arī Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.