Baltais sorgo
Baltais sorgo
Foto: Aija Geida

Sorgo – sens graudaugs ar augstu uzturvērtību un labu garšu. 3 receptes pagatavošanai 0

Līdz Latvijai ir atceļojis sorgo – graudaugs, kas ir lēts, ar augstu uzturvērtību un labu garšu. Sorgo pēc izskata ir līdzīgs pērļu kuskusam vai prosai, graudi ir apaļi, tikai divreiz lielāki.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Lasīt citas ziņas
Šis ir bezglutēna graudaugs, tāpēc piemērots celiakijas slimniekiem.

Sorgo ir vairāk nekā 30 dažādas šķirnes, un graudi var būt baltā, dzeltenā, rozā, violetā, sarkanā vai brūnā krāsā. Uzturā tas lietots jau senos laikos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sorgo ir bagāts ar ogļhidrātiem, olbaltumvielām un minerālvielām, tajā ir daudz dzelzs, kā arī kālijs un kalcijs. Sorgo ir pilngraudu produkts, tāpēc visas uzturvielas saglabājušās un nav ne attīrītas, ne noslīpētas, kā ražojot rīsus un baltos kviešu miltus.

Ja sorgo pareizi izmērcē un izvāra, tam ir patīkama, irdena struktūra.

Produkts labi iederas dažādos salātos kopā ar sutinātiem vai svaigiem dārzeņiem, zaļumiem, īpaši rukolu un spinātiem.

Sorgo labi noder dārzeņu pildīšanai tāpat kā rīsi. No šā graudauga var gatavot zupas, sautējumus, risoto, plācenīšus, gardas putras, īpaši sāļās.

Sarkanais sorgo
Foto: Aija Geida

Ja labi izmērcē un pirms vārīšanas apcep sviestā, sorgo teju jebkuru sāļo ēdienu papildina ar tekstūru, teicamu garšu un uzturvērtību. Šis graudaugs labi absorbē mitrumu, tāpēc, vārot ūdenī, jāievēro attiecības 1:3.

Graudaugu ieteicams iepriekš izmērcēt aukstā ūdenī vismaz 4–6 stundas.

UZZIŅA

500 gramu sorgo maksā 0,60–0,70 eiro.

Lūk, 3 receptes, kurās izmantots sorgo.

Sorgo un biešu sautējums ar zaļumiem

Zupa ar jaunajiem kabačiem un sorgo

Sorgo salāti ar redīsiem un fetaki sieru

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.