“Bio-Ventas” ražotās biodegvielas paraugi: tai jābūt ilgtspējīgai, dodot vismaz 50% SEG emisiju ietaupījumu.
“Bio-Ventas” ražotās biodegvielas paraugi: tai jābūt ilgtspējīgai, dodot vismaz 50% SEG emisiju ietaupījumu.
Foto – Valdis Semjonovs

  7

Vasarā pārdod arktisko degvielu

Patlaban dīzeļdegvielai atļauts piejaukt vien uz rap­ša bāzes gatavotu biodīzeli. Latvijā reģistrētie degvielas pārdevēji var pārdot jebkurā valstī gatavoto dīzeļdegvielu. Parasti sajaukšana ar biodīzeli notiek Mažeiķos, kur iegādāti aptuveni 80% no Latvijā pārdotās degvielas. Ja Latvijā izmantotu 7%, nevis 5% biodīzeļdegvielas piejaukumu, tas veidotu aptuveni 50% no mūsu biodīzeļdegvielas ražotāja “Bio-Venta” ražošanas jaudas.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

VID apkopotā informācija rāda, ka ar biokomponentes piemaisījumu Latvijā pērn pārdotās degvielas īpatsvars veido vien aptuveni 9%, lauksaimniekiem šis īpatsvars ir vēl mazāks – aptuveni 6%. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis teic, ka likumdošanas akti ark­tiskās degvielas pārdošanu vasarā neaizliedz. Viņa teiktais rada pārliecību, ka ierastā prakse turpināsies arī šajā gadā.

VID degvielas kvalitātes uzraudzībā izmanto mobilās degvielas kvalitātes kontroles ekspreslaboratorijas, kā arī pārbauda degvielu VID Muitas pārvaldes muitas laboratorijā. No 2016. gada 1. aprīļa līdz 2016. gada 31. augustam degvielas uzpildes stacijās pārbaudīti 28 dīzeļdegvielas paraugi. “Pārbaudēs konstatēti gadījumi, kad degvielas uzpildes stacijās tiek realizēta ark­tiskos un bargos ziemas apstākļos izmantojamā dīzeļdegviela (0., 1., 2. klases), kas nesatur biodīzeļdegvielas piejaukumu 4,5 – 5,0%,” ziņo VID sabiedrisko attiecību daļas vadītāja p. i. Evita Teice-Mamaja.

CITI ŠOBRĪD LASA

MK noteikumos nr. 332 vienlaikus noteikts, ka valstī jāpārdod dīzeļdegviela ar 4,5 – 5% no rapšu eļļas iegūtas biodīzeļdegvielas piejaukumu un arī tas, ka šī prasība neattiecas uz arktiskos un bargos ziemas ap­stākļos izmantojamu 0., 1., 2., 3. un 4. klasi. Noteikumu gars tātad ir skaidrs – vasarā jāpārdod vasaras, bet ziemā – arktiskā dīzeļdegviela. Tomēr degvielas pārdevējiem izpratne ir atšķirīga. Ministrija neievēro valsts apņemšanos izmantot auto degvielai atjaunojamos energoresursus, kas pērn veidoja vien 0,2% īpatsvaru.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.