7

Ko mainīs

EM plāno, lai no 2018. gada periodā no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim gan mērena klimata, gan arktiskos un bargos ziemas apstākļos izmantojamu dīzeļdegvielu pārdod tikai ar biodegvielas piejaukumu 4,5 – 5% apjomā pēc tilpuma.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu 26
Lasīt citas ziņas

EM vēsta, ka papildus iepriekšminētajai obligātā piejaukuma prasībai tā gatavojot jaunu likumprojektu, kas aizstās spēkā esošo Biodegvielas likumu. Lai sasniegtu AER 10% mērķi, obligātā pienākuma apjoms visiem degvielas tirgotājiem 2020. gadā būtu nosakāms 8,5% apjomā (pēc enerģētiskās vērtības).

Daiga Kļaviņa, SIA “Bio-Venta” pārstāve, teic, ka uzņēmums ar LBBA un pārējiem ražotājiem uzstāj, lai Latvijā būtu atļauts pārdot vien tādu biodegvielu (t. sk. piejaukumu formā), kas ir ilgtspējīga. Galvenā priekšrocība šai ilgtspējīgai biodegvielai – tā dod vismaz 50% SEG emisiju ietaupījumu. “Bio-Venta” jau patlaban spējot nodrošināt 60% SEG emisiju ietaupījumu. “Tātad Latvijas ražotāji kvalificējas augstā līmenī attiecībā uz kvalitatīvas biodīzeļdegvielas ražošanu. Ieviešot šādu precizējumu MK noteikumos, Latvijā būtu iespējams izvairīties no tādas biodegvielu pārdošanas, kas nav piemērota Latvijas dabas apstākļiem (piemēram, biodegvielu, kas ražota no palmu eļļas),” tā D. Kļaviņa.

Likumdevējs: jānosaka vasaras laiks

CITI ŠOBRĪD LASA

Edvards Smiltēns, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sekretārs: “Patlaban likums uzliek pienākumu 5% apjomā galaproduktam pievienot biodīzeļdegvielu – 1. paaudzes biodegvielu. Tā savulaik bija norma, ko likumdevējs izveidoja, lai radītu līdzsvaru un dotu iespēju vietējiem biodegvielas ražotājiem iegūt noieta tirgu. Atkāpe noteikta arktiskajai degvielai, kam šāda piedeva var nebūt. Kā ir konstatēts, tirgotāji šo atkāpi izmanto, tirgojot ark­tisko degvielu visu gadu. Tādā veidā vietējo ražotāju iespējas pievienot savu ražoto biodegvielu ir bijušas ierobežotas.

Saeimas komisija konceptuāli atbalstīja Ekonomikas ministriju, kas uz Ministru kabinetu virza jaunu Biodegvielas likumu, kas ietvers prasību par biodegvielas piejaukumu un to paplašinās, kā arī noteiks obligāto periodu piejaukumam no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim. Tāpat tiks grozīti MK noteikumi. Mēs ceram, ka šie likuma labojumi bez kavēšanās nonāks Saeimā un darbs varēs turpināties Saeimas atbildīgajā komisijā.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.