“Vienotība” vēl šaubās 9

Nacionālā apvienība (NA) premjera jaunajam piedāvājumam piekritusi uzreiz, bet “Vienotība” vēl vilcinās. “Šis process ir diezgan haotisks un rada nedrošības sajūtu sabiedrībā,” pēc tikšanās ar premjeru teica “Vienotības” pārstāvis Edvards Smiltēns. Viņš pauda bažas, ka šādi nodokļu grozījumi radīs pārāk būtiskas izmaiņas jau apstiprinātajā nākamā gada budžetā. Tāpat “Vienotība” satraucas par sociāli mazaizsargātajiem cilvēkiem (mikrouzņēmumu darbiniekiem, nepilna darba laika strādniekiem). Arī plāni papildus iekasēto MUN novirzīt sociālajam budžetam nepārliecina par labklājības nozari atbildīgo “Vienotību”. Pats fakts, ka sociālajā budžetā būs vairāk naudas, nenodrošinās, ka cilvēki saņems lielākus pabalstus, jo sociālo iemaksu apmērs nemainīsies.

Reklāma
Reklāma

Skeptiski arī uzņēmēji

Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Bažas par jauno piedāvājumu ir arī mikrouzņēmumu pārstāvjiem. “Manam uzņēmumam jaunais regulējums ar 15% MUN būs vairāk nekā 300 eiro mēnesī dārgāks par iepriekšējo piedāvājumu ar 5% MUN plus 100 eiro sociālais maksājums par katru darbinieku. Lielā steigā vienu sliktu regulējumu maina pret tikpat sliktu,” ātri sarēķināja kāda grāmatvedības pakalpojumu mikrouzņēmuma īpašnieks. Viņaprāt, šāds modelis būs izdevīgāks tiem mikrouzņēmumiem, kuriem mazāka darbinieku skaita un apgrozījuma proporcija, kā arī tiem, kas mikrouzņēmuma režīmu izmanto “nodokļu optimizācijai”.

Kad ieminējos Ministru prezidentam par šīm mikrouzņēmēju aplēsēm, viņš noplātīja rokas un attrauca: “Lai vai par kuru scenāriju mēs izšķirtos, vienmēr kāda daļa paliks neapmierināta.” Šajā ziņā premjeram, protams, taisnība, tomēr galvenais, kas satrauc uzņēmējus, ir tas, ka uzņēmējdarbības vidi nav iespējams prognozēt, jo likmes mainās nemitīgi. Pat mikrouzņēmumu pārstāvji paši atzīst, ka MUN principā veido negodīgu konkurenci un ļauj izvairīties no nodokļiem, bet vispārējā režīma apstākļos bez būtiska neapliekamā minimuma paaugstināšanas viņi nespētu izdzīvot.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.