Foto – Shutterstock

Bojājumu koks spēj sadziedēt pats 0

Ja urbums kļavā ir tievs – 7 mm –, pēc sulu tecināšanas to var pat neaizdarīt ar tapu. Izvelkam caurulīti, pasakām paldies un atstājam līdz nākamajam gadam. Līdzīgi var rīkoties ar bērzu. Lai kādu tapiņu stumbrā iedzītu, tas būs svešķermenis. Mazo caurumiņu koks pats ātri aizaudzēs, vispirms aizdarot ar gļotu piciņu, tad aizvelkot ar mizu. Tieši gļotu piciņa neļaus stumbrā iekļūt infekcijai. Ja caurums liels, tad gan bez tapas neiztikt.

Reklāma
Reklāma
Ja jums ir 12 šādi ieradumi, pastāv lielāka iespēja nomirt agri 2
Putins jau šovasar var gūt panākumus Ukrainā, kas draud ar haosu Baltijā. Britu ģenerāļi ieskicē drūmākos scenārijus notikumu attīstībai 343
Krievijā gandrīz pilnībā nodegušajā Putina rezidencē notikuši dīvaini eksperimenti
Lasīt citas ziņas

Bērzu sulu sezonu par paildzināt. Pat ieurbjot marta beigās, divas nedēļas sulas tecēs. Lapas vēl neplauks, bet šķidrums kļūs duļķainas. Tas tāpēc, ka koks mēģinās aizvērt bojājumu stumbrā. Caurulīti izvelk, un var urbt citā bērzā. Sulu sezona turpināsies. Kad sāk plaukt pumpuri, tecināšana jāpārtrauc.

Sulas iegūst vismaz no 30 gadu veca, 25 cm diametra koka un turpina nākamos 20 gadus, taču ar nosacījumu, ka urbj tievu caurumu un katru gadu citā vietā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai gan tradīcijas nosaka, ka bērzā jāurbj tā dienvidu pusē, ziemeļu pusē sulas siltā, saulainā dienā tik ļoti neuzkarst un ilgāk saglabājas svaigas. Kļavai gan jāurbj dienvidu pusē, jo stumbrs ātrāk sasilst un sulas tek raitāk.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.