Foto – Shutterstock

Pabeigta puse 16

Līdz šim pētnieki izpildījuši aptuveni pusi no BIOR pētījuma plāna, ko apstiprinājusi ZM. Šobrīd Somijā un Zviedrijā turpinās izmeklējumi botulisma atklāšanai. Vēl jāveic kontroles grupas komplektācija un izmeklēšana. Dzīvnieku barības paraugi vēl nav izmeklēti organofosfātu un nezināmu vielu atklāšanai. Arī barības izmeklējumi nav pabeigti – jāveic organofosfātu un nezināmu vielu izpēte, kā arī atlikusi barības kvantitatīvā analīze. Šie izmeklējumi arī prasa vislielākās izmaksas, jo paredzēts paraugus nosūtīt uz ASV.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

“ASV Aiovas štata universitātes veterinārās diagnostikas laboratorijā un patoloģijas departamentā notiktu izmeklējumi organofosfātu atklāšanai un GC/MS skrīnings. Esam vienojušies, ka ekspertīzi sniegtu šīs laboratorijas speciālisti – toksikologs Stīvs Enslijs, gastroenterologs Als Jergens un citi. Pati esmu plānojusi būt patoloģijas departamentā trīs četras nedēļas, kamēr notiek izmeklējumi,” atklāj vadošā pētniece Ilze Matīse.

Šos izmeklējumus paredzēja veikt BIOR pētījuma plāns, kuru pērn maijā apstiprināja ZM. Pārtraucot pētījumu jebkurā tā posmā, tas ir uzskatāms par pārtrauktu, nevis pabeigtu, jo nebūs noskaidrots galvenais pētījuma mērķis, uztraucas veterinārārste Lita Konopore. “Šī situācija rada jautājumu – vai Latvijas valstī ir sviras, ko iedarbināt, lai īsā laikā objektīvi reaģētu uz pēkšņas dzīvnieku veselības problēmas izpēti sabiedrībā?” pētījuma nozīmi pamato Matīse. Pateicoties pētījumam un sabiedrības informēšanai par šo slimību, ME gadījumi tiek ātrāk diagnosticēti un mirušo suņu proporcija sarukusi no 30% pagājušā gada pirmajā pusē līdz 17% pagājušā gada otrajā pusē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā kļuvis zināms “LA”, slimo un mirušo suņu īpašnieki pat ir gatavi veidot īpašu fondu, ar kura starpniecību vāktu finanšu līdzekļus pētījuma pabeigšanai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.