Bailes un vainas izjūta 4

Pirmkārt, vainas izjūtas dēļ. Sievietes, kas piedzīvojušas spontāno abortu, apraksta savu stāvokli kā kritienu bezdibenī: zaudēta interese par pasauli, atsvešināšanās no citiem, notikušā noliegšana. Un, pats galvenais, bezgalīgie prātojumi, jautājumi: “Kāpēc tas notika ar mani? Ko es daru nepareizi? Kāda ir mana vaina? Kāpēc es nepasargāju savu bērnu?” Tā kā bieži vien aborta iemeslu ir grūti noteikt, šie jautājumi savā ziņā ir retoriski. Tāda morāla sevis šaustīšana mudina sievieti klusēt.

Reklāma
Reklāma
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Otrs svarīgs iemesls – paralizējošas bailes.

Sevišķi, ja pirmā grūtniecība beidzās ar neveiksmi – doma par to, ka tas varētu atkārtoties, padara vai traku. Var rasties nepatika pret seksu (un, tātad, partneri), pret citām grūtniecēm un maziem bērniem. Citas, gluži pretēji, pārņem slimīga vēlme ātrāk atkal palikt stāvoklī, vienlaikus no tā baidoties. Tomēr eksperti iesaka nogaidīt vismaz 6-12 mēnešus, lai atjaunotu organismu un psiholoģisko stāvokli.

CITI ŠOBRĪD LASA
No lasītājas vēstules žurnālā “Psychologies”: “Pagājis pusgads, fizioloģiski es esmu gatava grūtniecībai. Bet patīkamā satraukuma un eiforijas vietā, kādus piedzīvoju pirmajā reizē, es jūtu tikai bailes. Bailes, it kā gatavotos izpildīt kādu dzīvībai bīstamu triku, staigāt pa virvi starp diviem debesskrāpjiem bez nodrošinājuma. Es teicu vīram, ka, ja viss atkārtosies, es to nepārdzīvošu, pēc šiem vārdiem viņš teica, ka mums būtu jāpagaida nedaudz ilgāk. Es jūtu, ka laika gaitā manas bailes nav pārgājušas, tikai nostiprinājušās un pieaugušas. Es nezinu, kā noskaņoties pozitīvi, kā tikt galā ar domu, ka man netaisnīgi nodarīts kaitējums. Es ļoti gribu kļūt par māti, es nevēlos aizmigt katru vakaru ar domu – vai mūsu bērniņa sirds vēl sitas un vai viss nebeigsies tāpat kā pirmajā reizē “.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.