Upene rudzos

Torte “Upene rudzos”. Konkursa dalībnieces recepte 0

Speciālisti stāsta, ka biezpiena patēriņš Latvijā gadu no gada pieaug, bet maizes – ne. Lai cilvēki ikdienā un svētkos neatteiktos no veselīgā pārtikas produkta, kas vairo spēku, konditori, pavāri un saimnieces, liekot kopā biezpienu un maizi, rada jaunu ēdienu receptes.

Reklāma
Reklāma
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
FOTO. Kas šobrīd notiek Gruzijā? Krievijas “maigā vara” liek treknu punktu virzienam uz Eiropu 56
Lasīt citas ziņas

Jūlija vidū Smiltenes pilsētas svētku ietvaros notika biedrības “Siera klubs” un Latvijas Maiznieku biedrības organizētais Vidzemes reģiona konkurss “Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”. Tajā piedalījās 20 dalībnieku no Valkas, Gulbenes, Madonas, Mālpils, Pārgaujas, Smiltenes, Blomes, Līgatnes, Siguldas, Valmieras, Alūksnes, Raunas un Rīgas. Katrs dalībnieks uz konkursu veda četrus kilogramus smagu gardumu. Pārsvarā tās bija tortes.

Torte Upene rudzos

• Rudzu biskvītam: 7 olas, 7 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote vaniļas cukura, 11 ēdamkarotes “Lāču” rudzu rīvmaizes, 5 ēdamkarotes ūdens.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Biezpiena krēmam: 1,08 kg biezpiena, 500 ml saldā krējuma, 210 g cukura, 2 tējkarotes vaniļas cukura.

• Upeņu vārītajam krēmam: 120 ml upeņu sulas, 100 g cukura, 7 olu dzeltenumi, 120 g sviesta.

• Balzama želejai: 200 ml Rīgas melnā balzama, 300 ml upeņu sulas, 100 g cukura, 20 g želatīna.

• Papildus: upenes.

Gatavo biskvītu. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pievienojot ūdeni. Dzeltenumos iecilā rīvmaizi. Saputo baltumus un iecilā dzeltenumu masā. Lej ietaukotā veidnē un cep +175 °C aptuveni 20 minūtes. Atdzesē un pārgriež horizontāli uz pusēm.

Gatavo krēmu. Biezpienu sablendē, pievieno saputotu saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru.

Vāra upeņu krēmu. Sulu, olu dzeltenumus un cukuru liek katlā un, nepārtraukti maisot, karsē aptuveni 10 minūtes, līdz krēms sabiezējis. Noņem no uguns un pievieno sviestu, atdzesē.

Gatavo balzama želeju. Želatīnu uzbriedina. Balzamu, cukuru un sulu karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Šķidrumu aizdedzina ar degli, lai iztvaikotu alkohols, un pievieno želatīnu. Lej apaļā veidnē un sastindzina.

Tortes kārtas: ar upeņu sulu samitrināts biskvīts, biezpiena krēms, upenes, vārīts upeņu krēms, balzama želeja, otrs ar upeņu sulu samitrināts biskvīts, biezpiena krēms.

Torti dekorē ar rudzu rīvmaizi, želejas kubiciņiem, mandeļu makarūniem (bezē cepumi, ko gatavo no olu baltuma, pūdercukura, mandeļu miltiem un iekrāso), piparmētrām un upenēm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.