6

Bez aizkariem un tumšu logu vairs nav

Tirgus lietpratēji noliedz, ka jaunos dzīvokļus būvē vairāk, nekā tos nopērk, ņemot vērā, ka gan Rīgā, gan valstī iedzīvotāju skaits ievērojami sarucis.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
TV24
Diskriminācija Latvijā? Advokāts komentē plānotos ierobežojumus 3
Lasīt citas ziņas

“Neviens būvētājs neriskēs būvēt, kamēr nebūs izpētījis, vai dzīvokļiem būs pircēji,” piebilst “Latio” pārstāve Vija Gailīte, “arī jauno dzīvojamo namu būvnieki, piemēram, “Merks”, “YIT Celtniecība” Rīgā ir vien daži.”

“Piemēram, Pļavniekos, Salnas ielā 21, dzīvokļi par 1000 līdz 1200 eiro kvadrātmetrā tika pārdoti vienā rāvienā,” saka Ieva Jansone. “Šogad Pļavnieku un Teikas rajoni bija tie, kur jaunie dzīvokļi tika nopirkti visbiežāk.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Gan viņa, gan citu uzņēmumu pārstāvji apgalvo, ka jaunie dzīvokļi nestāv tukši, sen pagājis tas laiks, kad krīzes ietekmē jaunbūvēs dzīvokļu logi ilgi bija bez aizkariem un vakaros neapgaismoti. “Balsta” vadītājs Aigars Zariņš gan atzīst, ka vienīgais izņēmums varētu būt vien Rīgas centra vecās apbūves nami, kuros lielo platību dēļ dzīvokļi ir krietni dārgāki nekā citos galvaspilsētas rajonos.

Pārdod, tiklīdz izlien no zemes

“Dzīvokļus pārdodam jau būvniecības stadijā. Ķengaragā, Prūšu ielas projektā, kuru vēl būvējam, no 69 dzīvokļiem pašlaik nav pārdoti vien 18. Dārzciema jaunbūvē, Lapsu ielā 12, pašlaik jau pārdoti ir visi 46 dzīvokļi. Ceram, ka tikpat veiksmīgi pārdosim 58 dzīvokļus arī Bultu ielas divos dzīvojamos namos, kuru celtniecību sāksim nākamā gada pavasarī,” stāsta uzņēmuma “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

Viņaprāt, pircēju pieplūdumam ir vairāki iemesli. Juzdamies drošāk, iedzīvotāji biežāk ņem kredītus dzīvokļu iegādei. Vairāk nekā 70% daudzstāvu dzīvojamo namu ir uzcelti padomju laikos un noveco. Bet to atjaunošanu kavē gan naudas trūkums, gan iedzīvotāju nespēja vienoties. Savukārt tie iedzīvotāji, kuriem ienākumi ir pietiekami lieli, saredz jēgu ieguldīt naudu nevis veco namu remontos, bet jauna dzīvokļa pirkumos. Sava nozīme ir arī valsts atbal­stam kredīta pirmās iemaksas galvojumam jaunajām ģimenēm.

“Četros daudzstāvu dzīvojamos namos (Gulbju, Stendes, Biķernieku, Hos­pitāļu ielā), kurus pērn un šogad nodevām ekspluatācijā, no 270 dzīvokļiem neesam pārdevuši ap 50,” atklāj būvuzņēmuma “YIT Celtniecība” valdes priekšsēdētājs Andris Božē.” Pārdošanu sākam brīdī, kad ēkai ir gatavs pagrabstāvs un tā ir “izlīdusi no zemes”. Jau celtniecības laikā parasti tiek pārdoti 30 līdz 50% dzīvokļu, pārējie – 9 līdz 12 mēnešos pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.